JOAN PINILLOS

JOAN PINILLOS ha seguido estudios universitarios de Filosofía y de Educación social en la Universitat de València, así como de teatro en la Escuela del Actor de Valencia. Es titulado en Coreografía por el Conservatorio Superior de Danza de Valencia y la Escuela de Danza María Carbonell.Antes de formar su propio proyecto, trabaja como bailarín para diversas compañías e instituciones: Cienfuegos Danza, La Fura dels Baus, Palau de les Arts Reina Sofía, Teatres de la Generalitat Valenciana, etc.. También trabaja con diversos coreógrafos como Peter Jasko, Anton Lacky, Laly Ayguade, Elias Lazaridis, Young Jim Kim, Mónica Cervantes, Sonia Rodríguez, Lorenza di Calogero y Toni Aparisi, entre otros.

En 2008 crea Mou dansa junto a Xandy Liberato. La compañía ha sido premiada en diversos certámenes nacionales e internacionales: gana el Certamen Coreográfico de Sevilla y el premio al mejor bailarín, que recae en Miguel Tornero; se hace con el premio de interpretación del Certamen Internacional Burgos-Nueva York y con el premio a la mejor bailarina (para Mónica Cervantes) en el Certamen Internacional Masdansa de Canarias.

En 2012 nace su primera pieza como creador escénico, «Bucle, aproximació a una parella», con la que es seleccionado en el Festival Dança en Foco de Brasil y en el Black Box Festival de Bulgaria. Posteriormente, comienza su desarrollo como creador, con piezas tanto para compañías extranjeras (México, Berlín) como para la suya propia. En 2015 crea, junto a Jessica Martín, «Poble Nou» y su adaptación para espacios no convencionales, «Aproximacions a Poble Nou», seleccionada para Danza a Escena 2016.

Es el co-creador y director artístico durante los 4 primeros años del Festival Circuito Bucles – festival de danza en espacios no convencionales, así como co-creador e impulsor del Festival Let Me In (Berlin, Alemania) y director del ENS MOU Summer Dance Workshop (escuela de verano por la que han pasado figuras como Anton Lacky, Peter Jasko. Laly Ayguade y David Zambrano, entre otros (www.ensmou.com ).

Actualmente, compagina su labor como creador e intérprete con la de profesor en el Conservatorio Profesional de Danza de Valencia y con la impartición de talleres para diversas entidades españolas y extranjeras.

Su concepto, tanto para la creación como para la docencia, es la danza ecléctica, «una danza que no cree en la disyuntiva danza-teatro, que intenta posibilitar distintos estilos, que busca integrar, no separar, pero que es consciente de la especificidad de cada uno; que centra su investigación y aprendizaje en las fronteras de los diferentes lenguajes y que toma de cada uno lo que le parece más interesante; una danza que nunca termina de aprender y crecer, capaz de evolucionar y contradecirse, y que no cree en las verdades totales; una danza que busca la comunicación a través del movimiento, el control a través de diferentes técnicas y la expresión a través de la creatividad».

JOAN PINILLOS ha seguit estudis universitaris de Filosofia i d’Educació Social en la Universitat de València, com també estudis de teatre en l’Escola de l’Actor de València. És titulat en Coreografia pel Conservatori Superior de Dansa de València i l’Escola de Dansa Maria Carbonell. Abans de formar el seu propi projecte, ha treballat com a ballarí per a diverses companyies i institucions: Cienfuegos Dansa, La Fura dels Baus, Palau dels Arts de València, Teatres de la Generalitat Valenciana, etc. També ha treballat amb diversos coreògrafs com Peter Jasko, Anton Lacky, Laly Ayguade, Elias Lazaridis, Young Jim Kim, Mónica Cervantes, Sonia Rodríguez, Lorenza vaig di Calogero i Toni Aparisi, entre d’altres.

El 2008 creà Mou dansa al costat de Xandy Liberato. La companyia ha estat premiada en diversos certàmens nacionals i internacionals: guanyà el Certamen Coreogràfic de Sevilla i el premi al millor ballarí, que recaigué en Miguel Tornero. També es va fer amb el premi d’interpretació del Certamen Internacional Burgos-Nova York i amb el premi a la millor ballarina (per a Mónica Cervantes) en el Certamen Internacional Masdansa de les Illes Canàries.

El 2012 nasqué la seua primera peça com a creador escènic, Bucle, aproximació a una parella, amb la qual és seleccionat en el Festival Dança en Focus del Brasil i en el Black Box Festival de Bulgària. Posteriorment, començà el seu desenvolupament com a creador, amb peces tant per a companyies estrangeres (Mèxic, Berlín) com per a la seua pròpia. El 2015 creà, al costat de Jessica Martín, Poble Nou i la seua adaptació per a espais no convencionals, Aproximacions a Poble Nou, seleccionada per a Dansa a Escena 2016.

És el co-creador i director artístic durante los 4 primeros años del Festival Circuito Bucles – festival de danza en espacios no convencionales, com també el creador i impulsor del Festival Let Me In (Berlín, Alemanya) i director del ENS MOU Summer Danse Workshop (escola d’estiu per la qual han passat figures com Anton Lacky, Peter Jasko, Laly Ayguade i David Zambrano, entre d’altres (www.ensmou.com).

Actualment, conjumina la seua tasca com a creador i intèrpret amb la de professor en el Conservatori Professional de València. També imparteix de tallers per a diverses entitats nacionals i internacionals.

El seu concepte, tant per a la creació com per a la docència, és la dansa eclèctica, «una dansa que no creu en la disjuntiva dansa-teatre, que prova de possibilitar diversos estils, que cerca integrar, no separar, però que és conscient de l’especificitat de cadascun; que centra la seua recerca i aprenentatge en les fronteres dels diferents llenguatges i que pren de cadascun el que li sembla més interessant; una dansa que mai acaba d’aprendre i créixer, capaç d’evolucionar i de contradir-se, i que no creu en les veritats totals; una dansa que cerca la comunicació a través del moviment, el control a través de diferents tècniques i l’expressió a través de la creativitat».