פרויקט מטאורט בגליל: הערכה מעצבת

פרויקט מטאורט בוצע על ידי רשת אורט ישראל וקרן סאקט"א-רש"י. מנהלת הפרויקט הייתה נינה שלום

המטרה של פרוייקט מטאורט בגליל הייתה להעלות את ההישגים הלימודיים ולטפח מצוינות בתחומים מדע, טכנולוגיה, מתמטיקה ואנגלית בחטיבות הביניים ובבתי הספר התיכוניים של רשת אורט באזור הצפון (13 בתי ספר). המרכיבים המרכזיים בפרוייקט היו פיתוח והתאמה של מערכי הוראה-למידה לצרכים של כל בית ספר, הדרכת המורים בשדה ומעקב אחר התוצאות ברמת כל תלמיד וכתה. הפרויקט פעל לשיפור התשתיות הפיזיות בבתי הספר, במיוחד מעבדות ומחשבים ללימוד מדע, טכנולוגיה ואנגלית, כחלק אינטגרלי מהתכנית לשיפור ההוראה והלמידה בכל בית ספר.


התכנית פעלה במשך ארבע שנים (תשנ"ח-תשס"ע) ולוותה על ידי ועדת היגוי בראשות דר' אלי אייזנברג מרשת אורט, בהשתתפות דר' משה ברק, דוד ברלה, נינה שלום וניסים סבאג. תפקיד דר' משה ברק היה לבצע הערכה מעצבת בפרויקט, לתחומים אלקטרוניקה, חשמל, פיזיקה, מדע וטכנולוגיה בחט"ב ומתמטיקה. בצוות הפיתוח בתחום חשמל ואלקטרוניקה השתתפו דר' ירון דופלט, חיים דריבין, צבי אזיה, אירית כהן (מורה מבית ספר אורט מגדל העמק) ועדי פבל (מורה מבית ספר אורט בית שאן). פרופ' מיכאל מור מהטכניון היה יועץ אקדמי של הפרויקט.

הערכה מעצבת בפרויקט נועדה לתת משוב 'בזמן אמיתי' לבתי הספר, לצוות הפרוייקט ולהנהלת הפרויקט, על תהליך היישום וההתקדמות בהשגת המטרות. ההערכה המעצבת בפרויקט התבצעה על ידי שילוב שיטות איכותיות וכמותיות, כגון:

  • בחינת חומרי הלימוד המפותחים בשלב הכתיבה, ומתן משוב לצוותי הפיתוח;

  • השתתפות בעיצוב המתודולוגיה של הערכת תוצרי התלמידים על ידי המורים, כחלק מתהליך ההוראה השוטף;

  • תצפיות בשיעורים ובהשתלמויות מורים;

  • העברת שאלוני משוב לתלמידים ולמורים, בשיתוף מרכזי התחומים בפרויקט;

  • ראיונות עם תלמידים ומורים;

  • השתתפות במפגשי הערכות וסיכום תקופתיים שמקיים צוות הפרויקט בבתי הספר;

  • בדיקת מדגם עבודות של תלמידים, על פי דגם הערכה שאומץ, והסקת מסקנות על תהליך ההטמעה.

בתיבות שלהלן מוצג דפי השער של יחידת לימוד לביצוע פרויקט באלקטרוניקה בכתה י' שפותחה במסגרת הפרויקט ודוח הערכה מעצבת בפרויקט


דוגמה לדוח הערכה מעצבת בפרויקט

דוגמה ליחידת 'לימוד סביב פרויקט' באלקטרוניקה שפותחה בפרויקט

בעקבות פרויקט מטאורט חלה עלייה רציפה במספר התלמידים שהגישו פרויקט גמר במגמת אלקטרוניקה כל שנה, כפי שרואים בתרשים להלן. מגמה זאת התחילה באזור הצפון ואחר כך התפשטה למגמות חשמל ואלקטרוניקה בכל הארץ וגם למגמות אחרות בחינוך הטכנולוגי .