Halle 150
kerk en dorp 150 jaar, of toch niet?
De kerk werd gebouwd waar nu de Grote Kerk staat. Een foto uit omstreeks 1925 -1930.
Een eigen kerk
Tien jaar na de molen werd er op de Halse Rug een kerkje met pastorie gebouwd. Een in Halle langgekoesterde wens ging daarmee in vervulling. De overwegend protestantse inwoners van Halle hoorden bij de kerk in Zelhem. In die tijd, toen lopen de gebruikelijke manier was om je te verplaatsen, was een bezoek aan de kerk in Zelhem een moeizame aangelegenheid.
Een foto die vermoedelijk tijdens de oorlogsjaren is gemaakt.
Miniatuur
De bedrijvigheid rond molen en kerk trok weer andere mensen aan. En zo werd er meer gebouwd, een paar cafés, bakkers, kruideniers, een fietsenmaker, smederijen en meer. En zo begon Halle heel langzaam een dorpje te worden.
Het ging inderdaad niet hard met de groei van het dorp. Omstreeks 1920 verscheen de "Gids voor dorpen langs de Slingebeek", Halle wordt daarin als volgt beschreven:
...Wij gingen naar Halle. Dat was een heele reis over een breeden, mullen zandweg door de heide. Hier en daar was de heide ontgonnen, maar op de meeste plaatsen vonden we nog alles vol erica (een heidesoort),met zandklokjes, met wat dennetjes en mooie bonte berken. We kwamen langs zandhoogten, een echte wilde natuur, waar een schilder stof voor mooie doeken vinden kon.
Eindelijk naderden we weer een bewoonde wereld. We zagen huizen, boomgroepen, akkermaalshout, een molen... Dat was Halle. Halle is een miniatuur dorp met een klein kerkje, waarop een zeer klein torentje staat...
Een pagina uit het boek over de ontwikkeling van het dorp.
Groei
De Keurhorst in Sinderen
De ontginning van de uitgestrekte heidevelden rond Halle lokte steeds meer mensen.
Onder de nieuwkomers waren nogal wat mensen uit de omgeving van Sinderen en Aalten. Kerkelijk hoorden de meesten bij de gereformeerde kerk De Keurhorst in Sinderen. Die kerk wilden ze trouw blijven. Maar het betekende een kerkgang die nog moeizamer was dan naar Zelhem.
Uiteindelijk lukt het ook die mensen om een eigen kerk in Halle te bouwen.
1937 in Halle
In 2008 was het feest in Halle
Klopte dat wel?
Groot feest, want kerk en dorp bestonden 150 jaar. En dat werd op allerlei manieren gevierd onder het motto:
Halle, van en voor elkaar, kerk en dorp 150 jaar
Maar klopte dat eigenlijk wel? Was de bouw van kerk ook de start van det dorp? Of was dat tien jaar eerder de bouw van de molen?
Hallenaren zijn praktisch ingesteld en dus kwam er in 2008 een simpele oplossing. Geen discussie, gewoon feestvieren vanuit de gedachte dat je herdenken en vieren nooit te vaak doet!
Omstreeks 1985 werd door Bernard Buunk (L) en Johan Winkelhorst (R) het stichtingsbord van de kerk gerestaureerd.
Jubileumconcert
Activiteiten voor de jeugd
Openluchtdienst en lunch met heel Halle
Expositie en boekje
Die grote geschiedenis waar de Gelderlander over schreef moest natuurlijk ook zichtbaar worden gemaakt. En dat werd gedaan middels een expositie in de kerk. En een boekje dat ik heb mogen schrijven.
Van de eerste boekjes was er ook één voor burgemeester Henk Aalderink (1949 - 2015)
De lindeboom
Als een blijvende herinnering aan het jubileum werd een lindeboom geplant.
De linde in 2023
Ds. Wim de Jong schreef in 2008 in een terugblik op het feest:
"Op het plein voor de Woage staat een boom. Het is een linde, die als jubileumboom is geplant ter gelegenheid van 150 jaar kerk en dorp Halle. Deze boom staat symbool voor de gemeenschap van Halle. De takken van een boom waaieren breed uit, geen tak is hetzelfde. Toch zijn ze met elkaar verbonden en vormen ze samen één boom. Zo is het ook met de inwoners van Halle, die in verschillende opzichten heel verschillend zijn, maar elkaar nodig hebben om die gemeenschap te vormen".