Meijers in Marseille

dag 3

dag 3   27 mei 2023  rondlopen in Marseille, naar dochter Sara en gezin in Les Pennes Mirabeau
's Avonds muziekgroep Barbesse op la Canebière

Aan het ontbijt proberen we WhatsApp-verbindingen te maken. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Raymond, 82, ooit ICT-deskundig, begrijpt het allemaal niet zo goed meer. Volgens Sylvia maakt hij zaken nodeloos ingewikkeld.

Na het ontbijt gaan Folke en ik erop uit om ten minste groenten te kopen voor het door ons te bereiden avondmaaltje. Tegenover het huis is een klein marktje, lijkt een biomarktje, maar eerst slenteren we langs een aantal antiekkraampjes langs de Boulevard Canebière. Uiteindelijk belanden we op de Pleine, een heel uitgebreide markt met een ruim assortiment, maar in ieder geval groenten en fruit. We merken op hoe veelkleurig de bevolking van Marseille is.
Beladen met (te)veel  groenten en fruit dalen we weer af in de richting van onze tijdelijke verblijfplaats. We hebben afgesproken geen deel te nemen aan de lunch en tegenover de église des reformes St. Vincent de Paul nemen we een pizza.

Paul met de eglise St.Vincent de Paul

's Middags zijn we op bezoek geweest bij Sara, het enige kind van Raymond en Sylvia samen. En haar gezin: een aardige echtgenoot - Pierre- en twee heel spontane knullen van 10 en 12, de oudste wilde graag demonstreren wat hij aan Engels geleerd had en zijn versie laten zien van E.T. en dan hebben we het over de film, erg leuk.  Ons bezoek had mede ten doel de roots van dat gezin weer wat uit te breiden. Pierre en Sara spreidden met het oog daarop twee stroken papier van elk plm tweeëneenhalve meter op de tafel uit. Ze kwamen een stuk verder dan wij als Meijers met zo'n anderhalve eeuw. Hun eerste gegevens dateren uit de 15de of 16de eeuw. 

Evenals een dag eerder hadden we onze zwemspullen bij ons. Sylvia daagde ons uit het zwembadje in de tuin in te duiken, haar leek het veel te koud. De drijvende thermometer gaf 20° aan, dat viel dus wel mee. Later volgde Hugo, één van de kleinzoons van Raymond en Sylvia ons voorbeeld. Eerder was hij in een boom geklommen.

Het spreken van Frans gaat inmiddels een stuk beter, het begrijpen valt nog tegen. Dat was in Les Pennes de Mirabeau, hier niet heel ver vandaan. 

De stambomen van Pierre en Sara gaan veel verder terug in de tijd: 15de of 16de eeuw.

Terug uit Les Pennes Mirabeau zagen we op een gegeven moment weer de landmark van Marseille: de Notre Dame de la Garde. Rechts het hoofd van Raymond met pet.


Halverwege de totstandkoming van een ratatouille

Tegenover de St.Vincent de Paul staat een muziektent. 's Ochtends werd er al gewerkt aan het optreden van Barbesse een fusion muziekgroep, met veel (Noord-)Afrikaanse invloeden; deed denken aan Youssou N'Dour. Ze brachten een groot deel van het (jonge) publiek aan het swingen, maar halverwege was het voor ons een beetje klaar, wat deels te wijten was aan het volume. Het was Sylvia's muziek helemaal niet, maar dat vertelde ze pas achteraf...
Onderaan deze pagina is een fragment te horen van dit optreden van Barbesse


De hele dag door kwamen er pingetjes uit Folkes telefoon; hij kreeg steeds berichtjes van de demonstratie op de A12, waar hij ook deel aan zou nemen als we niet hier hadden afgesproken.


Drie hoog: de etage van Raymond en Sylvia

IMG_9542.MOV

Toegift. Lukte eerst niet, maar ziehier: een stukje muziek van Barbesse