Wat is statistiek?

Statistiek is de wetenschap die zich bezighoudt met het verzamelen, voorstellen, beschrijven en interpreteren van gegevens. Met deze informatie kan men dan beslissingen nemen en voorspellingen maken.

In elk statistisch onderzoek worden de volgende stappen doorlopen:


  1. Het verzamelen van gegevens.

In het tabblad "Gegevens verzamelen" krijg je meer informatie over de verschillende wijzen van het verzamelen van gegevens.

Wat je kan doen met die gegevens, hangt ook af van het soort gegevens waar je mee werkt. Op het tabblad "Soorten gegevens" leer je meer over numerieke en categorische gegevens.

2. Het ordenen en voorstellen van deze gegevens.

Zoals je kan zien, heb je vele wijzen om gegevens voor te stellen. Elk soort diagram, hoe je het gebruikt en hoe je het opstelt, wordt in het tabblad "Gegevens voorstellen" aangeleerd.

3. Het nemen van beslissingen, conclusies trekken uit de gegevens.

Gegevens verzamel je zonder reden. Met die gegevens probeer je een conclusie te trekken.

Welke maand is de warmste? Is er meer of minder neerslag dit jaar, vergeleken met vorige jaren?

Om die gegevens overzichtelijker te maken, zijn er verschillende maten om het midden van je reeks gegevens te bepalen. Met deze centrummaten kan je een schatting maken van het "normale" gegeven.

Hoe warm is die maand meestal? Zit je neerslag onder het gemiddelde, of is er een stijgende lijn te zien? Hoe hard waait het meestal aan de kust?

Het kan ook nuttig zijn om te kijken naar de maxima en minima van je reeks. Om deze te vergelijken, gebruik je spreidingsmaten.

Wat is de warmste maand en wat is de koudste? En wat is het verschil tussen de twee? Op welk tijdstip in de maand is er meestal minder wind?

Wat deze maten zijn en hoe je ze gebruikt, wordt bekeken in het tabblad "Centrummaten en spreidingsmaten".