Soorten gegevens

In een statistisch onderzoek kan je twee soorten gegevens terugvinden: numeriek en categorisch. Maar wat is nu het verschil?

Numerieke gegevens zijn gegevens met cijfers. Ze zijn het resultaat van meten of tellen. Je kan ze meten als hoeveelheden, schikken van groot naar klein en er mee rekenen.

Voorbeelden hiervan zijn: de leeftijd van je klasgenoten onderzoeken, het gemiddelde inkomen van de bevolking bepalen, de temperatuur en neerslag van de maanden vergelijken, ...


Categorische gegevens zijn gegevens waarmee je niet kan cijferen, maar je kan ze wel in categorieën opdelen. Zo kan je bepaalde kenmerken onderzoeken waarin je geïnteresseerd bent. Let op, het kunnen wel getallen zijn, je kan er gewoon niet mee rekenen.

Voorbeelden hiervan zijn: de favoriete snack van je klasgenoten onderzoeken, de populairste droomjob bepalen, de meest voorkomende windrichting in België vinden, ...


Opdracht: Wat voor soort gegevens zijn de onderstaande voorbeelden:

  1. Het aantal ogen bij het gooien van een dobbelsteen.

  2. De favoriete sportclub van je familie.

  3. Het aantal uren dat je gsm mee gaat, zonder hem op te laden.

  4. Het zakgeld van je klasgenoten.

  5. RAL-kleuren. Indien je niet weet wat RAL-kleuren zijn, zoek het dan op!

Antwoord:

  1. Numeriek

  2. Categorisch

  3. Numeriek

  4. Numeriek

  5. Categorisch. RAL-kleuren worden voorgesteld door getallen, maar je kan er niet mee rekenen. Elk getal werkt als een code, dus als je deze gaat bewerken, vervorm je je gegevens.