Sametinget

Sametinget skal styrke samenes politiske stilling og fremme samenes interesser i Norge. De arbeider for at samene skal få sikret og utviklet språk, kultur og samfunnsliv. I Norge spiller Sametinget en særlig aktiv rolle som konsultasjonspartner innen utdanning, og det kom tydelig til syne med Sametingets bidrag inn mot nye læreplaner til LK20.

Sametinget ble opprettet i 1987, og har sitt hovedsete i Karasjok i Finnmark. Sametinget er en nasjonal, representativ folkevalgt forsamling for samer i Norge. Sametinget styres til daglig av Sametingsrådet, som ledes av sametingspresidenten. Sametingspolitikerne velges inn for fire år av gangen. Det første sametinget ble åpnet av H.M. Kong Olav V 9.oktober 1989, og den første sametingspresidenten het Ole Henrik Magga.

Parlamentsbygget sto ferdig i 2000, og ble offisielt innviet av H.M. Kong Harald V 2.november 2000. Utformingen er inspirert av samisk kultur og tradisjon, og av naturen. Bygget har en rund form, lik mange tradisjonelle samiske bygg. Bygningen har vunnet Byggeskikkprisen i 2001, og er en særpreget bygning både utenpå og inni. Plenumssalen, amfiet for møtene i samenes folkevalgte forsamling, er formet som en lávvu. Innvendig finner vi blant annet Samisk spesialbibliotek. Sametingets «Stjernesamling» inneholder bøker som er flere hundre år.

Veggene i paralementsbygget er dekorert av malerier og bilder som illustrerer samene og Sametingets forhistorie. Vi finner blant annet malerier av noen av delegatene fra det første samiske landsmøte i 1917. På veggen henger også Rolf Grovens maleri «La elva leve», som er en symbolsk fremstilling av Alta-Kautokeino-konflikten, samt fotografier fra demonstrasjonene mot utbygging av Alta-Kautokeino-vassdraget.

I dag er det Aili Keskitalo som er sametingspresident. Aili Keskitalo har sittet som president i til sammen tre perioder, 2005-2007 og 2013-2016 og nåværende periode. I sin første periode var hun den første kvinnelige sametingspresidenten. Det er valgår i 2021, men Aili Keskitalo stiller ikke til gjenvalg.

Les mer om samiske forbilder som Aili Keskitalo trakk frem i sin nyttårstale 1.januar 2021 her.

«Luottat – Spor», maleri i Plenumssalen

Veggmaleriet «Luottat» er laget av Hilde Skancke Pedersen og henger i plenumssalen i parlamentsbygget i Karasjok. Kunstverket åpner for mange tolkninger. På metallplater har kunstneren etset inn spor fra samiske bo- og gravplasser som f.eks. hustufter og labyrinter. I den digitale omvisningen av Sametinget trekkes det fram leirbål, hav og stjernehimmel som mulige tolkninger. Se hva omviser Anders Henriksen sier om bildet her: Dra på virtuelt besøk til paralmensbygget her. (Fra 2:10 og utover.)