Til læreren

Både i overordnet del av læreplanen og i fagspesifikke læreplaner fremheves samene som urfolk, og kunnskap om samene skal tydeliggjøres etter innføringen av den nye læreplanen i 2020 (LK20). I overordnet del står følgende: «Gjennom opplæringen skal elevene få innsikt i det samiske urfolkets historie, kultur, samfunnsliv og rettigheter. Elevene skal lære om mangfold og variasjon innenfor samisk kultur og samfunnsliv.» (Kunnskapsdepartementet, 2020). Uavhengig av fag det undervises i, er det med andre ord avgjørende at lærere har kompetanse om samisk språk og kultur, samenes status og rettigheter som urfolk. Lærere må videre kunne integrere denne kunnskapen i egen undervisning (Andreassen og Olsen, 2020. s. 21-22). Dette prosjektet tar sikte på å legge til rette for en utforskende tilnærming til undervisning som omhandler, direkte eller indirekte, denne tematikken.

Å undervise om politiske prosesser der alle eller flertallet av elevene er samiske, er annerledes enn å undervise en klasse der ingen elever er samiske. Om du som lærer tenker at undervisningen din, uansett hvem som er elevene dine, skjer for et samisk samfunn, gjør det noe med hva du sier og gjør (Andreassen & Olsen, 2020, s. 141). Hvordan dette undervisningsopplegget tas i bruk vil med andre ord avhenge av elevsammensetning og bakgrunnskunnskap til lærere og elever. Samtidig er det viktig å være bevisst på hvilken intensjon du har som lærer, og hvordan innholdet formidles. Undervisning om urfolk må ha en kunnskapsside, men ikke minst en holdningsskapende side som tar opp hvordan man møter ytringer knyttet til rasisme og samehets (Andreassen og Olsen, s. 159, 2020). I undervisning om samiske temaer må man derfor tilstrebe å unngå stereotypiske framstillinger.

Forslag til bruk

Læreren står fritt til å benytte ressursen slik hen mener er mest hensiktsmessig. Vi anbefaler likevel at bruk av Minecraft inngår som en del av et større undervisningsopplegg. I første omgang mener vi det er tilstrekkelig å gi elevene 15-20 minutter i Minecraft, der de kan utforske Sametinget. Vi anbefaler å f.eks. bruke tankekart før og etter utforskning i Minecraft. Se forslag til tankekart her.

I tillegg til å utforske selve bygningen, vil elevene blant annet møte skilt med samiske tekster, informasjon og spørsmål fra omvisere (NPC) og sentrale samiske personer. På dette stadiet er det flere rom som mangler, men det er mulig å gå rundt i gangene og besøke bibliotek og plenumssal. Elevene kan utforske bygget, og velge seg to-tre elementer fra besøket som undersøkes nærmere utenfor Minecraft. Det kan være de finner spørsmål de må finne ut av, eller om de ønsker å sammenlikne bygningen i Minecraft med den faktiske bygningen i Karasjok.

På denne siden vil du finne informasjon knyttet til noen sentrale tema. I Minecraft-verdenen finnes det omvisere (NPC) som vil stille spørsmål elevene kan finne ut av. I tillegg har vi laget en egen spørsmålsbank med tilhørende oversikt over hvor du finner elementene i Minecraft. Det er også informasjon i enkelte av de oppslåtte bøkene på biblioteket i Sametinget. Det ligger kamera og bok med fjærpenn ved hovedinngangen, som elevene kan bruke til å dokumentere det de finner.


Biblioteket.mov
Plenumsal.mov

Alle tekster står på norsk og nordsamisk, og det er et poeng at nordsamisk står først. Innspill på oppgaver og av språklig karakter kan gjerne sendes til line.r.foreland@uia.no.

Litteraturliste

Andreassen, B.-O. & Olsen, T. A. (Red.) (2020). Urfolk og nasjonale minoriteter i skole og  lærerutdanning. Fagbokforlaget. 

Kunnskapsdepartementet. (2020). Overordnet del – verdier og prinsipper i grunnopplæringen. Hentet fra https://www.udir.no/lk20/overordnet-del/