NB! Vi har ny nettside i forbindelse med relansering i 2024. Oppdatert verden og ressurser, samt informasjon om pedagogisk bruk, finner du nå på denne siden. Informasjonen på denne siden er utdatert. 

Besøk Sametinget i Minecraft

I et samarbeid mellom Universitetet i Agder, Samisk høgskole, Gáisi språksenter og skogliv.no lager vi en samisk verden i spillet Minecraft med tilhørende undervisningsopplegg. Denne første betaversjonen legger opp til at elevene kan utforske Sametinget i Karasjok, som grunnlag for videre arbeid i klasserommet i etterkant. Prosjektet er første del i et større undervisningsopplegg, som er under utvikling.

Sametinget 2023 – 540p30.mov

Gjennom prosjektet ønsker vi å legge til rette for at elever og lærere kan øke sin kunnskap om samene som Norges urfolk gjennom varierte innfallsvinkler, oppgaver og stor grad av utforsking. Utforskingen tar i bruk Minecraft Education Edition (M:EE). Her kan elevene besøke Sametinget, og utforske sentrale personer, gjenstander og hendelser knyttet til samisk historie, kultur og språk. Minecraft-verdenen og tilhørende oppgaver vil kunne dekke kompetansemål i flere fag på flere trinn. Det er mange muligheter til å jobbe tverrfaglig, og opplegget kan ses i sammenheng de tverrfaglige temaene i LK20. 

På denne nettsiden har vi også samlet andre gode samiske ressurser, som kan brukes sammen med vår verden for å gi en bred tilnærming til samiske perspektiver. 

Hvordan komme i gang?

Alle skoler med tilgang på Minecraft: Education Edition kan laste ned verdenen og importere den i spillet. Elevene kan spille kartet hver for seg, eller de kan gå sammen i grupper hvor én er vertskap for sine medelever. Læreren kan også være vert for en klasse opp til 30 personer.

Det kreves ikke teknisk arbeid for å komme i gang. Alt man trenger ligger i nedlastningsfilen, som importeres som en verden rett i spillet. Denne legger du til ved å trykke "Importer" inne i Minecraft.

Skoler har vanligvis tilgang til Minecraft: Education Edition som en del av et Microsoft 365-abonnement gjennom sin kommune eller IKT-avdeling.

Du finner verden klar til nedlastning på denne siden. Der vil du også finne forslag til oppdrag til elevene dine. Du finner mer informasjon til læreren her.  


Kontakt:

Line Reichelt Føreland, Universitetet i Agder: 901 31 095, line.r.foreland@uia.no