Elsa Laula Renberg

Elsa Laula Renberg ble født i 1877 i Susendalen i Nordland. Hun vokste opp i den lille bygda Kanaaen i Västerbotten. Familien var fattig, og faren og broren døde under mystiske omstendigheter. De ble funnet døde på bunnen av en fjellsjø. Etter det ble Elsa, søsteren og moren mer eller mindre rettsløse. De ble forsøkt drevet bort fra hjemmet sitt og fratatt livsgrunnlaget sitt. Elsas mor viste Elsa at det nytter å gjøre motstand. Da moren ble truet med utkastelse, dro hun til kong Oscar II i Stockholm. Han kunngjorde skriftlig at hun fikk bo i Kanaaen så lenge hun levde.

Som voksen stiftet Elsa Laula Renberg verdens første sameforening i Sverige i 1904, og tre år senere samlet hun samene til det historiske første landsdekkende samemøtet 6.februar 1917. Møtet ble holdt i metodistkirken i Tråante, Trondheim, og de diskuterte blant annet organisering, reinbeterettigheter og skolegang for samiske barn. Elsa Laula Renberg krevde like rettigheter for samene og slutt på diskrimineringen. For dette anses hun som en viktig foregangsperson for samers rettigheter. I 2017 vedtok Samerådet Renbergs fødselsdag 29. november skal være en offisiell samisk flaggdag.

«Samenes fremtid er trua fra alle kanter. Vårt folks fremtid ligger i deres hender. Med dere kraft skal vi hevde vårt folk og vår rett til vårt eget land. Problemet er kolonisering. Medisinen er organisering.». «Når vi står alene, kan vi lite eller ingenting utrette. Felles har vi i midlertidig en interesse, og må forenes og bli en makt!»

Elsa Laula Renberg