Historisch Abbekerk en Lambertschaag

Dit is de nieuwe versie van de website van Stichting Historisch Abbekerk en Lambertschaag.

U kunt deze site altijd bereiken via de link:

www.historischabbekerk.nl

Welkom op onze website.

Hartelijk dank dat u de tijd heeft genomen onze site te bezoeken. U vindt hier veel informatie over Abbekerk en Lambertschaag en over de activiteiten van onze historische vereniging.

Met behulp van deze site kunnen wij u meer informatie geven. We bereiken hiermee niet alléén onze donateurs maar een ieder die belangstelling heeft voor de historie van Abbekerk en Lambertschaag en geïnteresseerd is in het reilen en zeilen in beide dorpen.

Jan Waterdrinker (webmaster)

Terugblik op 2018

Wij kijken tevreden terug op het jaar 2018. De bestuursleden hebben het afgelopen jaar tal van activiteiten georganiseerd zoals o.a.: De uitgave van ons jaarboek, altijd weer een mega klus en veel stress voor de deadline. Maar het is ons weer gelukt. Het thema van de donateursavond in november was dit keer ons dorpshuis “de Nieuwe Haven”. Uit de ruim 34 gebruikers van nu en gebruikers uit het verleden kozen we voor de Vrouwen van Nu, de AZOV, de Brandweer en de Floralia. Vooral het rad van fortuin was een groot succes. Menigeen ging die avond met een prijs naar huis. Bij de kraam van Chris waren de oude foto’s te zien van de bouw van het dorpshuis in de jaren 1963-64. Deze zijn afkomstig uit een grote fotocollectie van de heer Baas, destijds de ontwerper van het dorpshuis.

Aan de nostalgische maaltijd, verzorgt door Gisela en haar kookteam, namen zo’n 60 gasten deel. Er werd genoten van het eten en vooral van het weerzien van vrienden en bekenden. Jaap van der Oord verzorgde de achtergrondmuziek. In ons jaarboek van 2019 kunt u het verslag van deze geslaagde avond terug zien.

Zoals we gewend zijn, zorgt Jan Waterdrinker telkens voor het actualiseren van de website, de Facebookpagina en Google. Hij schrijft ook interessante stukken voor ons jaarboek. Chris Veltman steekt heel veel tijd en energie in het bijwerken van het Loek Ros archief en de ontwikkeling van het digitale "toekomstbestendige" fotoarchief . Er staan inmiddels ruim 500 foto’s op de beeldbank via ZCBS die het bekijken waard zijn.

Achter de schermen is er ook nog een team van vrijwilligers volop bezig, zoals: Freddy Stapersma, met foto’s en video’s, Wiebe Middelkoop met stukjes uit de dorpskranten. John Dolleman verzorgt ieder jaar weer met veel plezier en “op zijn eigen wijze”, de kroniek. Van Poul Annema mogen wij telkens mooie teksten ontvangen, van o.a. interviews en dit jaar over de tennisvereniging. Riet Stam heeft het verzamelen van krantenartikelen overgenomen van Dick Tensen. Hij heeft dit vele jaren gedaan, waarvoor onze dank. Ina Bulk maakt ook al jaren mooie plakboeken met stukjes uit de kranten die over Abbekerk en Lambertschaag gaan.

Johan Vegelien zoekt met zijn detector in landerijen op diverse locaties naar “bodemschatten”. In het jaarboek kunt u over zijn hobby alles vinden.

Jannie Eekel en Ria Veltman bekijken de teksten voor ons jaarboek met kritische blik. Daarna is Inez aan de beurt voor het redigeren en aanleveren van teksten en foto’s, zodat Natasja Akkerman het kan klaarmaken voor de drukker.

Op de maandagmorgen zijn Jannie, Ellen en Chris te vinden in onze archiefruimte, alwaar zij zich bezig houden met het uitzoeken en archiveren van de vele documenten en foto’s die zij daarna in overzichtelijke dossiers en hangmappen opbergen. Indien u foto’s of documenten wilt laten scannen of iets wilt schenken aan onze stichting bent u van harte welkom tussen 10 en 12 uur op de maandagochtend in het dorpshuis.

Zoals u kunt zien, zijn er heel veel enthousiaste mensen bezig om onze stichting te kunnen laten voortbestaan Ons streven is nog steeds “met de tijd mee gaan”en ook de jongere generatie enthousiast maken voor ons werk en de doelstellingen.

Wij gaan er weer voor in 2019. Hopelijk blijft u ons ondersteunen met aanleveren van foto’s en/of leuke verhalen voor onze jaarboeken. Ook een extra steuntje in de rug is altijd welkom.

Met vriendelijke groeten,

Els Horsten-Bijlsma (voorzitster)

Donateur worden?

Bankrelatie van onze Stichting ING bank : NL54 INGB 0005259067 (Lid van KvK: Nr 41234758)

Contact: Stuur een mailtje naar het secretariaat : ellenvanschoonevelt@gmail.com

Het bestuur

Hieronder ziet u een presentatie van onze bestuursleden.

Aan de rechterzijde een historisch/toeristisch gidsje van Abbekerk en Lambertschaag.

Bestuursleden
historisch gidsje 2018 versie 23-09-2018.

Hieronder ziet u een map met belangrijke documenten. Klik op het document om te openen.

Hebt u een mooi verhaal te vertellen over de geschiedenis van onze dorpsgemeenschap Abbekerk en/of Lambertschaag? Schroom dan niet, schrijf het op en wij publiceren het in ons jaarboek geïllustreerd met foto’s. Ook mooie familie verhalen zijn welkom. Misschien heeft u familie ooit geëmigreerd naar een ver land die graag hun verhaal willen vertellen. Denkt u “dat is wel een goed idee maar ik ben niet zo’n schrijver”, geen nood wij hebben alle deskundigheid op dat gebied in huis om u daarbij te helpen.

Beeldbank ZCBS

Hiernaast vindt u een link naar het ZCBS: Het Zijper Collectie Beheer Systeem. In deze digitale beeldbank worden alle historische foto's van onze collectie duurzaam bewaard. Het systeem is in bewerking en dus gedeeltelijk gevuld met foto's uit onze collectie.