Maak de burcht
teken of bouw de burcht van Aelt Vloet
Nadat de Friezen door het hoge water uit hun landen waren verdreven, voeren zij over de Zuiderzee, op zoek naar een plek om zich te vestigen. Deze vonden ze voorbij Ens en Brunnepe. Op die plek bouwden zij een burcht, een veilige plek, die zou uitgroeien tot de stad Kampen. Aelt Vloet schreef het volgende:
''Toen hebben zij hun burcht gemaakt tussen de IJssel en de Reve, waar de Reve in de IJssel stroomt in de marke van Brunnepe en op St. Maartensdag in het jaar 1194 na Christus hebben zij de burcht gebouwd, samen met de dijk rondom en de burcht was groot en strekte van de Reve tot aan het huis van Geert van der Aa.''
Hoe zou deze burcht eruit hebben gezien? Laat je fantasie de vrije loop of lees meer over de burcht van Aelt Vloet op Kroniek van Vloet. Teken, schilder, plak een collage of een maquette van de burcht, zoals jij denkt dat deze er in 1194 uitzag.
Maak een foto van je burcht en stuur deze met de namen van de maker(s) op naar kunst@cultuurzien.nl, dan voegen wij de burcht toe aan onze website.
© cultuurZIEN 2024
Zo eenvoudig kan een tekening van de burcht van Aelt Vloet zijn. In de tijd van de familie Vloet werd deze poort de ''Nederste poort'' genoemd. In de loop van de eeuwen werd Kampen diverse keren stroomafwaarts uitgebreid en de Nederste poort vervangen door een nieuw exemplaar. Een kenner van de geschiedenis van Kampen herkent in de tekening de ooit zo trotse Hagenpoort, kort voor de afbraak in 1893.
Een drie-dimensionele weergave van de burcht. Boeiend is de situering van de burcht aan een rivierbocht. De vlinder staat voor vrede. Volgens de Kroniek van Vloet werd de stad Kampen in de beginfase heftig aangevallen door lokale heren. Ook was er veel geruzie binnen de burcht.
De trotse burcht van Aelt Vloet in de vorm van een collage. We staan hier voor de barse ''Poort op de dijk''. Vanaf hier voer een veer naar de overzijde van de IJssel.
Een eenvoudige ringburcht met aarden wal. Dit is de burcht van Aelt Vloet in de meest oorspronkelijke vorm. Later werd een houten palisade op de wal toegevoegd. In de palisade kwam een poort, de ''Bovenste poort''. Er loopt een waterstroom de burcht in. Tussen buiten- en binnenwater bevind zich een sluis, de veelgenoemde ''Zile'' uit de Kamper archiefakten.