ERİKSON PSİKOSOSYAL GELİŞİM KURAMI

Erikson Psikososyal Gelişim Kuramı

Erikson Psikososyal Gelişim Kuramı Erik Erikson’un ortaya attığı genel bir kuramdır. KPSS tarafından neredeyse her yıl bu kuramdan soru gelmektedir.Kuram sekiz olgudan oluşmaktadır.Bu kuramdan gelecek soruları çözerken yaş aralıklarını hafızanızda tutmanız soruları çözmede çok büyük yardımı dokunur.

1.Temel Güven / Güvensizlik (0-1) Yaş

Çocuğun bir yaşına kadar anne-babaya güvenebilmesi lazımdır. Kendine güven, dış Dünya’ya güveni getirecektir.Eğer anne çocukla bu dönemde yeteri kadar ilgilenmez ise ; çocuk anneye güvenemeyecek ardından kendisine ve en son olarak da dış Dünya’daki insanlara güvenemeyecektir.

2.Özerklik / Utanç – Kuşku (1-3) Yaş

Bağımsız hareket evresidir.İnat vardır ” Otorite benim , sen değil” düşüncesi hakimdir.Bu dönemde çocuk kendi özerkliğini kazanamaz ise ileride utanç ve kuşku duymaya başlar.Yetersiz olduğunu düşünür bu yüzden çocuğa fiziksel hareket alanı kazanılmalıdır.

3.Girişimcilik / Suçluluk (3-6) Yaş

Çocuk bu dönemde çok meraklıdır.Çocukta girişimciliğin oluşması için sorduğu her soruya cevap verilmelidir.Bu dönemde çocuk terslenir ve girişimciliği kazanamaz ise çocukta “soru sorduk suçlu olduk” düşüncesiyle suçluluk hissi oluşacaktır.Çekingenlik başlar kendini ifade etmede sorun yaşar.

4.Başarı / Aşağılık (6-12) Yaş

Çocuğa başarı duygusu tattırılmalıdır. Kolaydan zora giden sorular ile başarılı olduğunu çocuğa hissettirilmelidir.Kutu yapmak , tamir etmek gibi çocuğun başarılı olacağı işler verilmelidir.

5.Kimlik Kazanma / Rol Karmaşası (12-18) Yaş ♥ Kritik Dönem

Burada Sosyal hayattaki pozisyon önemlidir.Bu dönemde insanın Dünya görüşü kazanılmış olmalıdır.Kimliğini kazanamaz ise kendini suçlayarak rol karmaşası yaşayacaktır.

6.Yakın İlişki / Yalıtılmışlık (18-30) Yaş

Bu dönemde birey duygularını rahatlıkla paylaşabilmeli.Kendi duygu ve düşüncelerinde açık olabilmeli ve insanlarla dostça veya samimi ilişkiler kurmalıdır.Eğer bunları gerçekleştiremez ise Dünya’ya yalıtılmışlık bir insan olarak insanlarda uzak asosyal bir birey olarak devam edeceğini düşünür.

7.Üretkenlik / Durgunluk (30-60) Yaş

Bu dönemde bireylerin üretmeye devam etmeleri küçük şeyler olsa bile mutlaka üretken bir birey olarak hayatına devam etmesi gerek.Eğer üretemeyen bir bireye dönüşürse bireyde Durgunluk dönemi başlayacaktır.Bu hayatta hiç bir işe yaramadığını düşünecektir.

8.Benlik Bütünlüğü / Umutsuzluk (60-+) Yaş

İnsan bu yaşta hayatı boyunca yaptığı yatırımların sonuçlarını görür.Çocuklarının başarılı bir şekilde büyüdüğüne şahit olarak benlik bütünlüğünü kazanır.Olumsuz bir gençlik geçiren bireyde ise umutsuzluk hat safhadadır. İlerde nasıl ayaklarının üzerinde duracağı konusunda kararsızdır ve umutsuzdur.

KAYNAK: http://kpssdersnotu.com/kategori/egitim-bilimleri/gelisim-psikolojisi/