Nieuws

De optie Oude Muziek aan Zee is na één jaar springlevend!

Kom je er ook bij? Maak kennis met de docenten op ons concert op do 22 september 22 om 19u in de Leopoldzaal:

SANSSOUCI

Concert door de leerkrachten van de optie Oude Muziek op donderdag 22 september - 19.00 uur - Leopoldzaal (ingang Ieperstraat). Iedereen welkom! Gratis toegang.

Op slot Sanssouci te Potsdam wijdde de Pruisische koning Frederik de Grote zich ‘zonder zorgen’ aan literatuur, filosofie en muziek. Erg rustig moet dat niet zijn geweest. De voortdurende oorlogsdreiging, ingewikkelde politiek, hofintriges en persoonlijke kopzorgen leidde hem af van zijn grote liefde, de dagelijkse avondconcerten waarin hij graag zelf optrad als solist op zijn instrument, de fluit. Frederik was bijzonder ambitieus. Onder zijn impuls ontstond een hoforkest van ruim twintig man met bekende musici uit zijn tijd zoals Quantz, Graun,Benda, Carl Philipp Emanuel Bach.

Op 7 mei 1747 bracht Johann Sebastian Bach samen met zijn oudste zoon Wilhelm Friedemann een bezoek aan Sanssouci. Dat werd niet zomaar een familiebezoekje aan zijn 2e zoon ‘CPE’, hofklavecinist van de koning.

Frederik de Grote had een hekel aan ingewikkelde uitgeschreven fuga’s en vond de muziek van ‘de oude Bach’ ouderwets en te moeilijk. Daarop daagde hij Bach uit te improviseren op een thema, het ‘Thematis Regii’ of koninklijk thema. Bach imponeerde, vanzelfsprekend, al werd zijn stijl door de koning niet gewaardeerd.

Achteraf werkte Bach het thema uit in een uitvoerig, meerdelig werk en bezorgde het in een verzorgde (lees: dure) uitgave aan de koning. Das Musikalisches Opfer is complex. Enerzijds etaleerde Bach hierin zijn meesterschap,anderzijds verwerkte hij het koninklijk thema tot een parodie op de‘Empfindsamer stil’ zoals die in de mode was aan het Pruisische hof. Pittig detail, het is zeer de vraag of Koning Frederik in staat was om de technisch moeilijke fluitpartijen te spelen!

We brengen het koninklijk thema tot leven in de 6e Fuga canonica in Epidiapente, met toelichting, in een versie voor traverso, viool, klavecimbel en BC op cello.Dit werk koppelen we aan de muzikale nalatenschap van Frederik de Grote, met werken uit de entourage van Potsdam en de opera van Berlijn, waarvan de koning eveneens de grondlegger was.

Gepubliceerd op vrijdag 1 juli 2022 13.37 u.


Groot nieuws!

Vanaf september 2021 gaat de kersverse afdeling Oude Muziek op het Conservatorium aan Zee van start! Ben je nieuwsgierig naar de zoete klanken van de TRAVERSO, de viool en cello met darmsnaren, het klavecimbel en orgel of de manier van zingen in de barokke periode? Hou je van het rijke repertoire van onze grootste componisten zoals Johann Sebastian Bach, zijn zonen, Handel, Telemann, Blavet, Marin Marais, Vivaldi, Couperin, Purcell, Pergolesi, enzovoort?

Welgekomen! Op het CAZ bieden we je een volledige opleiding vanaf de 3e graad met traverso (ook mogelijk vanaf de 2e graad), barokviool, barokcello, klavecimbel, orgel en zang, samenspel in diverse combinaties en muziekateljee (het vroegere AMC), gericht op de uitvoeringspraktijk in de barokke periode.

(lees verder onder de foto's)

Collega David Van Bouwel maakte speciaal voor de introductie van de nieuwe afdeling deze video.
Via de website van de school vind je alle praktische informatie.

Voor het muziekateljee werkt CAZ samen met Concertgebouw Brugge en Instrumentenmuseum Brussel