Radionice

Predavač i moderator radionice: Jelena Kićanović

POKAZNA RADIONICA u holu

Virtuelna realnost (VR) je skup tehnologija koja omogućava stvaranje vizuelnih, zvučnih ili dodirnih sadržaja, nastalih nezavisno od fizičkog okruženja, pozicionirajući korisnika unutar samog virtuelnog prostora. Na taj način, korisnici postaju integralni deo iskustva prividne stvarnosti koje pruža VR.

Tehnologija virtuelne realnosti, između ostalog, omogućava inovativni pristup prezentaciji arhitektonskih objekata za istraživanje okruženja u trećoj dimenziji. U okviru radionice biće predstavljena interaktivna prezentacija dela istorijskog gradskog jezgra Novog Sada kreirana u okviru Centra za Digitalni dizajn na fakultetu tehničkih nauka DIGITAL DESIGN CENTER | Faculty of Technical Sciences, University of Novi Sad. Prezentacija će biti prikazana primenom VR headseta, koje pruža realističan prikaz i „virtuelnu šetnju“ kroz Dunavsku i Zmaj Jovinu ulicu u Novom Sadu.

Nema prijava

Predavači i moderatori radionice: Sanja Kojić, Jovana Lazarević, Jovana Jevremov, Nebojša Mrkaić

PRAKTIČNA RADIONICA u multimedijalnoj sali

Radionica je posvećena promociji miltidisciplinarne oblasti - mikrofluidike. Ova oblast bavi se ponašanjem, kontrolom i preciznom manipulacjom fluida na mikroskali. Biće predstavljeni DIY (do-it-yourself tj. uradi sam) mikrofluidni uređaji napravljeni od PVC folije.

Ovo je sada najjeftinija tehnologija za izradu ovih moćnih čipova.

Učesnici radionice će imati priliku da naprave svoj prvi mikrofluidni čip i da kroz njega propuste fluid i uvere se u njegovu funkcionalnost.

Nivo radionice je početnički.

Ova radionica namenjena je starijima od 9 godina. Maksimalan broj učesnika - 15

Predavač i moderator radionice: Marko Jovanović

POKAZNA RADIONICA u amfiteatru

Iako se industrijski roboti najčešće povezuju sa primenom u auto industriji poslednjih godina veliku primenu nalaze i u oblasti kreativnih industrija kao što su arhitektura i dizajn.

Multifunkcionalnost industrijskih robota omogućena je korišćenjem različitih dodataka (kao što su sprejevi, sisaljke, viljuške, hvataljke), a koji se u vidu alata pričvršćuju na krajeve industrijskog robota. Postoje različite konfiguracije industrijskih robota, od kojih je antropomorfna konfiguracija ona koja je najsličinija čovečijoj ruci i sa kojom je najlakše poistovetiti se prilikom odabira načina izvršavanja određene radnje. Procesi koje industrijski roboti vrše u procesu industrijske proizvodnje su repetitivni, čime se onemogućuje jedinstvenost fabrikovanih elemenata što je često neophodno u arhitekturi i dizajnu

Na ovoj radionici, učesnici će se upoznati sa različitim pristupima primene industrijskog robota u polju fabrikovanja arhitektonski dizajniranih elemenata realizovanih u okviru Centra za Digitalni dizajn na fakultetu tehničkih nauka DIGITAL DESIGN CENTER | Faculty of Technical Sciences, University of Novi Sad. Kroz različite primere primene fabrikacije putem industrijskog robota u dizajnu za slaganja zidova, sečenja stiropora, bušenja drveta, razvlačenja struna i slično, biće prikazane prednosti koje ovakav pristup fabrikaciji ima u odnosu da konvencionalne alate.

Nema prijava

Predavač i moderator: Valentina Mladenović, profesor u Politehnika - Škola za Nove tehnologije, osnivač startapa CUBIZMA

PRAKTIČNA RADIONICA u multimedijalnoj sali

Radionica je posvećena promociji oblasti 3D štampanja sa akcentom na FFF (Fused Filament Fabrication) tehniku tj. tehniku štampanja kontinualnim filamentom koji je napravljen od termoplastičnog materijala. Ova tehnika omogućava brzu izradu prototipa, ali i znatno osnažuje oblast reverznog inženjerstva. Takođe se sve češće upotrebljava i u pojedinačnoj i maloserijskoj proizvodnji. Biće predstavljeni uzorci uspešno odštampanih elemenata, kao i uzorci na kojoma su uočljive greške koje, iz različitih razloga, nastaju tokom ovog procesa. Učesnici radionice će imati priliku da posmatraju demonstraciju pripreme fajla za 3D štampač kao i demonstraciju rada 3D štampača, ali i da sami probaju njegovo puštanje u rad.

Nivo radionice je početnički.

Ova radionica namenjena je nastavnicima u osnovnim i srednjim školama.

Maksimalno 10 učesnika, 1h 45 minuta

Predavač i moderator: Boštjan Vihar, IRNAS Institut

Radionica se održava na engleskom jeziku

POKAZNA RADIONICA u holu

The workshop will be aimed at demonstrating the technology and potential applications of 3D bioprinting on the practical example of Vitaprint, where we will take you through the development process of the hardware and fabrication protocols. A CAD model will be sliced and translated into g-code, that is readable by the controlling software and the models will be built using microextrusion. Scaffolds, as well as more complex structures, such as hydrogel based microfluidic devices will be fabricated. In addition, possible implications for further technology development will be discussed with practical examples.

Nema prijava

POKAZNA RADIONICA u holu

moderator: Srđan Gavrilović

Učenik drugog razreda Tehničke škole "Mileva Marić-Ajnštajn", Novi Sad - smer Geodezija

Nema prijava

Predavači i moderatori: Todor Cvetanović, Aleksandra Šljukić, Ivana Gadjanski

PRAKTIČNA RADIONICA u multimedijalnoj sali

Spoj neuronauka i "uradi sam" inženjerstva primenjen na delu! Jeste li ikada poželeli da čujete kako se prenosi signal u vašem telu ili da svojim mislima upravljate robotom - kao kiborg? Nije nemoguće! Zahvaljujući prijateljima iz BackYard Brainsa koji su nam omogućili opremu, pokazaćemo kroz različite eksperimente da neuronauke nisu bauk. Do kraja eksperimenata, razumećeš šta su neuroni, kako komuniciraju i kako snimiti njihovu komunikaciju u realnom vremenu. A čućeš i kako šalju signale tvojim mišićima! A i mislima ćeš pomerati robotsku ruku.

Maksimalno 15 učesnika, 1h 45 minuta, uzrast: 10+

Primena 3D skeniranja za beleženje i promociju kulturnog nasleđa i pravljenja virtualnih sadržaja

Predavači i moderatori: Jugoslav Pendić, Nevena Knežević, Slobodan Birgermajer

POKAZNA RADIONICA u multimedijalnoj sali

IBM (image – based – modelling) 3D skeniranje se bazira na korišćenju seta fotografija za rešavanje i rekonstrukciju geometrije predmeta, prostora ili pod određenim uslovima, čak i žive osobe. Kao takav, ovaj metod predstavlja ultimativno rešenje za čuvanje i beleženje – IBM 3D dozvoljava da se sačuva pojedinačni trenutak u vremenu predmeta, za sva vremena – ili bar dok podaci fizički ne propadnu na hard disku. Intenzivno korišćen u gaming i dizajnerskoj industriji, prodaji, obrnutom inženjeringu I geomatici, IBM 3D je našao svoje mesto i kao pristup u čuvanju I promociji kulturne baštine.

Pridružite nam se na radionici posvećenoj 3D skeniranju, gde će predavači na primerima iz arheološke baštine Srbije, demonstrirati kao I vi možete da napravite virtualne kopije svoje okoline, za deljenje na mrežama, 3D modelovanje i vizuelizaciju, kao I 3d štampanje, uz korišćenje obične kamere i kućnog računara.

Maksimalno 40 učesnika, trajanje 1h 45 minuta, uzrast: 15+

PRAKTIČNE RADIONICE u čitaonici

Gostujuća Strojarska Tehnička Škola Fausta Vrančića i Fab lab.hr će održati nekoliko radionica u okviru FABNS PILOT dogadjaja, u oba dana.

Moderatori: Kristina Škaler, Robert Lešković, Snježana Vuk, Mateo Miličević, Terra Gulić, Mario Vata, Romano Ćosić, Lara Škaler.

1. Napravi konja-osvoji Troju - radionica posvećena godini Troje

2018. godina je proglašena za godinu Troje, jer je pre 20 godina upisana kao nalazište na listu UNESCO.

U okviru radionice biće obrađeno više tema iz više oblasti: istorije (učesnici će naučiti istorijsko-geografski značaj desetogodišnjeg rata pod Trojom, kao i važnost i značaj epova Ilijada i Odiseja), fizike (povezuju se katapulti sa fizičkim pojmovima kao što su kosi hitac i poluga), tehnologije digitalne fabrikacije (modeli konja se izrezuju novim tehnologijama na laserskom rezaču, biste i kipovi se štampaju na 3D štampačima).

Na kraju radionice svaki učesnik dobija medalju spartanskog vojnika i nosi sa sobom i sklopljenog Trojanskog konja.

Maksimalno 15 učesnika, trajanje 120 minuta. Uzrast: 10+ godina.

2. Moderne tehnologije susreću manufakturnu izradu

Svaki učesnik prati izradu i učestvuje u krajnjem oblikovanju proizvoda koji će poneti sa sobom posle radionice. Voditelji ove radionice su Kristina Škaler i Robert Lešković.

Maksimalno 12 učesnika, trajanje 120 minuta, za sve uzraste.

3. Oslikavanje keramike

Mnoštvo keramičkih pločica s otisnutim turskim i italijanskim motivima renesanse biće dostupno učesnicima da ih sami oboje i ponesu sa sobom posle radionice. Trajanje radionice.: 120 minuta, za sve uzraste.

Maksimalno 20 učesnika, trajanje 120 minuta. Uzrast: 10+ godina.

4. Vakuum forming i izrada sapuna

Prvo će se pripremiti idejni modeli na 3D štampaču, zatim se na vakuum forming uređaju izradi kalup prema modelu u koji se uliva glicerinska sapunska baza sa dodacima mirisa i boja. Ceo proces se izvodi zajedno sa učesnicima radionice. Personalizacija je okretanje prema kupčevim potrebama i željama. Uređaj vakumforming je upcycle projekat srednjoškolskog učenika od grejne ploče štednjaka i motora usisivača. Cilj radionice je da se učesnici motivišu na "uradi sam" tj. "do-it-yourself" (DIY) ucycling manufakturnu proizvodnju.

Maksimalno 12 učesnika, trajanje 120 minuta. Uzrast: 10+ godina.

Moderatori: Svetlana Radlovački, Velimir Radlovački, ŠC "Nikola Tesla", Vršac

PRAKTIČNE RADIONICE u čitaonici

Arduino predstavlja mikrokontrolersku platformu razvijenu u Italiji 2005. godine na Institutu za interaktivni dizajn u Ivreji. Namenjen je prevashodno za lakše učenje i shvatanje koncepta programiranja. Bez izmena u nastavnim planovima i programima, Arduino se može koristiti kako u srednjim, tako i u osnovnim školama.

Tokom radionice polaznici će se upoznati sa mogućnostima Arduina, senzorima i izvršnim uređajima koje na njega možemo povezati. Takođe će biti u prilici da samostalno naprave i testiraju svoje prve mini-projekte.

NAPOMENA: Učesnici Arduino radionice imaće priliku da osvoje po jedan od mnoštva Cisco Networking Academy dostupnih kurseva na kojima je instruktor jedan od moderatora radionice i time prošire svoja znanja u oblasti programiranja, interneta stvari, operativnih sistema, bezbednosti.

Cisco Networking Academy je neprofitna obrazovna inicijativa kompanije Cisco, koja sklapa parterstva sa obrazovnim institucijama koje veruju u ranu pripremu za profesionalnu karijeru. Cisco Networking Academy kursevi namenjeni su srednjim školama, visokim školama i fakultetima, kao i svima koji žele da započnu karijeru u IT sektoru.

Maksimalno 10 učesnika, trajanje 60 minuta. Uzrast: 10+ godina.

Od kockice do žičice i CNC-a (computer numerical control) – Robotika u Politehnici

Moderatori: Jelena Stojanović, Jovan Miletić

Kroz ovu radionicu želimo da Vam predstavimo kako se učenici Politehnike – škole za nove tehnologije bave tehnologijama koje ih približavaju četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Želimo da Vam pokažemo kako naši učenici prelaze put od slaganja kockica, preko povezivanja žičica, programiranja i CAD/CAM tehnologija, do izgradnje samostalnih projekata i autorskog autonomnog robota.

Maksimalno 20 učesnika, trajanje 60 minuta. Uzrast: 10+ godina.

Moderatori: Zorica Radišić, Milica Jankov, Katarina Blagojev i Nevena Daljević

POKAZNA RADIONICA u multimedijalnoj sali

Robobubamara u akciji!

Osnovni edukativni STEMI heksapod koji je samostalno sklopljen, dizajniran 3D štampanim i reciklabilnim materijalom, isprojektovana je i odštampana funkcionalna hvataljka i proširena postojeća aplikacija za mobilni telefon, tako da liči na bubamaru, koju može provozati i upotrebiti neko od prisutne dece i odraslih

Časovi fiziologije više neće biti isti!

Nastavno sredstvo za biljnu fiziologiju ilustruje monitoring nekog parametra pri gajenju biljaka i njegovu kontrolu pomoću mikroelektronike – senzor za vlažnost, kao aktivator za zalivanje. U nastavi fiziologije životinja se raznobojnim led-sijalicama ilustruje pojačavanje ili gašenje signala koji ulaze u CNS, stimulisanje i inhibiranje – divergencija, konvergencija, reverberacija, inervacija antagonističkih mišića.

Berza i razmena znanja!

Ukazaćemo na značaj svake pomoći i r azmene ideja u okviru saradničke mreže, koju gradimo

Nema prijava

POKAZNA RADIONICA u holu

Moderator: Ksenija Manojlović, Elizabeta Aliđukić i Branislav Ušan

ETŠ "Mihajlo Pupin" Novi Sad i Udruženje "Trening centar za edukaciju - Novi Sad"

„Solarni kofer”:

Komplet opreme namenjen za izvođenje laboratorijskih vežbi za rad na upoznavanju i ispitivanju solarnih ćelija (modula). To je originalno tehničko rešenje koje je razvijeno u okviru projekta „Zelena škola – laboratorija na daljinu” čiji je cilj promocija i povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije u Autonomnoj pokrajini Vojvodini.. Koristi se kao učilo za učenike tj. nastavno pomagalo za nastavnike.

Pomoću ove opreme mogu se realizovati tri ogleda.

Ogled 1: Snimanje zavisnost napona praznog hoda i struje kratkog spoja od jačine osvetljenja Е

Ogled 2: Snimanje zavisnosti napona praznog hoda i struje kratkog spoja od upadnog ugla zračenja α

Ogled 3: Redna i paralelna veza solarnih modula

Laboratorija na daljinu

Podrazumeva korišćenje interneta ili neke druge telekomunikacione tehnologije za izvođenje pravih eksperimenata na lokaciji postojeće laboratorije, dok korisnik upotrebljava tehnologiju sa fizički udaljenih lokacija.

U školi „Mihajlo Pupin” postoji laboratorija (PiLab), bazirana na „Raspberry Pi” računarima i maketama, koja se može daljinski aktivirati. Video kamere obezbeđuju praćenje eksperimenta u realnom vremenu. U toku izvođenja eksperimenta dobijaju se rezultati, koji se mogu samostalno analizirati. Postoji i mogućnost da se na osnovu izvršenih merenja dobije popunjena tabela i grafički prikaz rezultata.

Nema prijava

Moderator: Suzana Ilić

POKAZNA RADIONICA u multimedijalnoj sali

POKAZNA RADIONICA u multimedijalnoj sali