Izložba PRAISTORIJSKI MEJKERI

Autor izložbe: Jugoslav Pendić

Praistorijski mejkeri (stvaraoci)

U našem, modernom dobu, stvaranje i uživanje u stvorenome je postala opcija - izbor, umesto načina postojanja. U davnoj prošlosti, bilo je malo mogućnosti za nabavku i kupovinu onoga što je bilo potrebno da bi zajednica ili pojedinac rasli i napredovali – svakako manje nego danas. Stvari, neophodnosti su pravljene od početka do kraja, od sirovog materijala do finalnog proizvoda, često od pojedinca, za pojedinca. Naravno postojala je trgovina i postojala su dobra za trgovinu – ali ništa nalik plimama i osekama tržišta kojima smo svedoci svakog dana. U prošlim vremenima, svi su bili stvaraoci.

Posetite izložbeni prostor Fab Novi Sad Pilot i pogledajte praistorijske alatke koje su, u veštim rukama, pokrivale sve – od proste potrebe za oštrim sečivom ili koštanom iglom sve do naprednih formi rane metalurgije i pojave novih materijala, koje nije bilo moguće naći gotove i spremne u prirodi.

Nemojte se ustručavati da dodirnete izložene nalaze! Umesto originalnih arheoloških objekata, koji bi morali da borave iza staklene vitrine, nedostupni posmatraču, svi izloženi predmeti su odštampani na 3D štampaču – probajte u svojim rukama sekiru iz paleolita, kameni bat iz bakarnog doba ili osetite u rukama oblik bronzanodobnog kalupa za sekiru; shvatićete da je stvaranje i dalje u srži onoga što čini ljudsko biće.