Desplegament curricular de la competència digital de l’alumnat

Planificació i abordatge per a l’assoliment de les competències digitals de l’alumnat (PGA)

Per tal de facilitar i promoure l’assoliment de la competència digital de l’alumnat es recullen anualment a la PGA les activitats mitjançant les quals es preveu el desenvolupament d’aquestes competències. 

Per a cada etapa educativa es preveuen un seguit d’activitats amb l’objectiu d’assolir un important desenvolupament de les competències digitals, acord amb les edats i capacitats dels alumnes.


Etapa educació infantil


L’objectiu en aquesta etapa és desenvolupar la competència digital de l’alumnat de manera progressiva a partir de l’ús de l’ordinador de forma autònoma, l’ús de dispositius mòbils com a eix de la realització de l’alumnat i, per últim, la familiarització i iniciació en l’entorn digital.

Les actuacions per a l’assoliment d’aquests objectius es donen en diferents espais i matèries. Els alumnes d’aquesta etapa treballen amb tauletes en les activitats que es fan organitzades en racons. També utilitzen la pissarra digital interactiva amb activitats relacionades amb l’àmbit matemàtic o per visualitzar contes, cercar informació, etc. En segon lloc, trobem l’aula d’informàtica, on l’ensenyament se centra en l’ús de l’ordinador, el ratolí i el teclat de forma individual. A més a més, en aquest espai també s’aprofita per repassar continguts curriculars de l’àrea de matemàtiques o de llengua, entre d’altres. Per últim, durant l’activitat complementària “Fes clic i aprèn!” es dona la possibilitat als alumnes de treballar en petits grups amb 8 BeeBots, que s’introdueixen a P3 de forma molt lliure perquè els infants puguin anar descobrint els botons i el seu funcionament. Més endavant, es treballa també la direccionalitat, la lateralitat i s’aprèn a comptar els desplaçaments. L’ús d’aquesta eina digital s’estén durant els cursos de P4 i P5, fins que acaben l’etapa sabent programar les BeeBots per anar d’un punt a l’altre en diferents recorreguts.

Etapa educació primària


Durant aquesta etapa els alumnes fan un progrés en relació amb l'ús i aprenentatge de les eines digitals: comencen a aprendre a fer servir l'ordinador, les tablets i els Chromebooks i acaben sabent com enviar correus electrònics, fer tasques amb eines per a la col·laboració i fent cerques a diversos navegadors, buscant la informació segons uns criteris i per a uns objectius determinats. 


És en aquesta etapa quan l'alumnat fa servir els dispositius digitals per fer treballs en grup, especialment, l'ús d'eines de Google (Documents, fulls de càlcul, presentacions, Drive, sites...). A més a més, també aprenen a fer servir el PowerPoint i el Word. A cicle mitjà es comença a donar importància a les competències per enviar correus electrònics correctament: estructura, format i normes de cortesia. Per últim, a cicle superior, d'acord amb l'edat dels alumnes, es treballen entre d'altres aspectes, els hàbits d'ús saludable de la tecnologia, a partir dels quals s'espera que els alumnes desenvolupin una actitud reflexiva i crítica per valorar la informació.


Per últim, i gràcies a l'hora complementària on es fa Taller Multimèdia, els alumnes poden desenvolupar la seva competència digital fent servir les eines esmentades anteriorment, però també coneixen el Scratch, Lego We do, editors de vídeos i d'imatges, o programes de dibuix


Etapa educació secundària


Durant aquesta etapa els alumnes estan en contacte directe diàriament amb les eines digitals ja que tots els alumnes disposen d'un ordinador personal portàtil. Aquest ordinador és adquirit per les famílies a 1r ESO i serveix per, d'una banda, utilitzar diferents programes i eines per dur a terme les activitats de les diferents matèries i d'altra banda, també s'utilitza com a dispositiu per visualitzar els llibres digitals. 


Les actuacions per a l'assoliment de la competència digital dels alumnes estan basades en: l'ús de dispositius mòbils a l'aula per realitzar diferents tipus d'activitats i la difusió dels criteris sobre els usos acceptables d'Internet i de les tecnologies. És important, tractar aquest aspecte des de les diferents àrees per tal que els alumnes aprenguin a fer un ús responsable de les tecnologies i les xarxes socials, així com conscienciar de la sobreinformació i les notícies falses que poden trobar a les xarxes, i fins i tot, que poden compartir sense comprovar la seva veracitat. 


Pel que fa a l'ús dels dispositius mòbils, a l'ESO, aprofitant que l'alumnat és més autònom i té més coneixements a l'hora de fer-los servir, es realitza una gran varietat d'activitats. Algunes de les eines que s'utilitzen són: App Inventor, Mobile History Map, Excel, Google Drive, PhotoShop, SimpleVideo, Google Classroom, Padlet, Canva, PowerPoint, Scratch, entre d'altres. A més a més, a l'aula també es treballen les operacions de modelatge 2D i 3D, s'utilitzen estructures de programació amb llenguatge Python. Per últim, els alumnes també acaben aprenent com funciona programari vinculat a la impresora 3D del centre


Serveis digitals que s’ofereixen a la comunitat educativa

L’escola, amb el pas del temps, s’ha anat adaptant a les noves possibilitats que ofereixen les eines digitals per tal de situar l’alumnat al centre del seu procés d’aprenentatge. El fet d’introduir aquestes noves eines en les planificacions i en el procés d’ensenyament i aprenentatge ajuden a crear un model didàctic i significatiu amb què l’alumnat pot aprendre sota unes metodologies més competencials i en línia amb la visió actual de l’ensenyament.