Context i diagnosi

L’EDC vol ser un full de ruta a seguir per tal que els i les alumnes assoleixin les competències digitals, tal com s’està impulsant actualment des de la UE i el Departament d’Educació.

Contextualització i diagnosi

Per dissenyar aquest document i establir els objectius de centre relacionats amb el desenvolupament de les competències digitals, el primer pas ha estat analitzar els resultats de l’enquesta SELFIE. L’equip docent de totes les etapes i dos grups-classe, un de primària i un de secundària, ha respost una enquesta, preguntes de la qual feien referència a diversos aspectes de l’àmbit digital: infraestructura, formació, avaluació, entre d’altres.  L'anàlisi dels resultats va permetre conèixer els punts forts i dèbils del centre, a partir dels quals es van establir i redactar els objectius de l'EDC.


Els resultats de l’enquesta SELFIE van ser variats i van demostrar molta diferència en alguns aspectes entre les opinions dels membres de secundària i els de primària. A partir d'aquestes diferències es van poder detectar necessitats i propostes de millora per equilibrar l'ús de les eines digitals a totes les etapes. 

Resultats de l’enquesta SELFIE

Un cop feta l’enquesta es va procedir a l’anàlisi de dades. Per a dur a terme l'anàlisi de dades i extreure els punts dèbils a partir dels quals s'establirien els objectius, es va utilitzar l'eina Excel, que va mostrava la valoració dels ítems de cada àrea proposada per l'eina SELFIE. Després de veure els resultats quantitatius, els ítems es van classificar en tres grups: punt fort, punt a mantenir i millorar, punt dèbil. 

Resultats SELFIE per etapa educativa i àrea 

Tant l'equip impulsor com els docents i l'alumnat van respondre les diferents qüestions de l'enquesta. Les preguntes estaven englobades en vuit àrees diferents. A nivell general, es va detectar que els resultats d'educació secundària són més positius que els d'educació primària. Aquest fet s'explica a causa de la gran diferència de l'ús que es fa de les eines digitals a cadascuna d'aquestes etapes educatives. 

La primera imatge mostra els resultats globals per àrea de la comunitat educativa de l'educació primària. La segona imatge, en canvi, mostra els resultats globals per àrea de la comunitat educativa de l'educació secundària.

Al gràfic de cada àrea, a l'esquerra, s'hi especifica les respostes dels membres de la comunitat educativa: la primera barra es correspon a l'equip directiu, la segona a l'equip docent i la tercera a l'alumnat. Cal afegir que en algunes àrees no es requeria la resposta de l'alumnat, i per tant, no s'hi veu cap resultat.