Cultura digital

 INTRODUCCIÓ

Les noves tecnologies i eines digitals estan adquirint, des de fa temps, un paper molt important en qualsevol àmbit: quotidià, professional, educatiu, administratiu, etc. Ja abans del 2020, l’ús de les noves tecnologies era molt estès. Tanmateix, l’arribada del coronavirus va obligar a la societat a adaptar-se a les noves tecnologies d’una manera més accelerada. Aquesta demanda digital també va afectar a l’àmbit educatiu, la qual cosa va fer que es duessin a terme molts canvis en el nostre dia a dia i en les nostres metodologies i tasques com a docents. Les tecnologies i les eines digitals ens van permetre seguir amb la tasca docent durant el confinament i, molts d’aquests canvis, s’han incorporat definitivament a la nostra metodologia.

Des del nostre centre pensem que no és possible avançar sense tenir en compte tots els recursos que ens ofereixen les tecnologies digitals. La importància de les tecnologies és un aspecte essencial per preparar l’alumnat per al món laboral. Així doncs, remarquem la importància de potenciar l’ús d’aquestes eines digitals, a l’aula i de manera transversal, per afavorir l’aprenentatge de l’alumnat.

L’ús de les tecnologies digitals per afavorir la millora del procés ensenyament-aprenentatge, les competències digitals i els resultats acadèmics formen part de l’era digital en què actualment ens trobem. El PEC recull un projecte tecnològic que permet formar l’alumnat per un futur en què les eines informàtiques tinguin un paper rellevant. L’objectiu com a centre, pel que fa a l’aprenentatge dels alumnes relacionat amb les eines digitals, és endisar els alumnes en les xarxes informàtiques com a mitjà d’informació, d’intercanvi d’experiències, d’iniciatives i d’innovació. L’ús d’aquestes tecnologies vol potenciar i complementar l’aprenentatge del nostre alumnat de manera interactiva des de les diferents àrees i matèries. A més a més, també es vol motivar l’alumnat en el seu propi procés d’aprenentatge mitjançant aquestes tecnologies.

Matèries complementàries de l’àmbit digital (PEC i PGA) 

A cadascuna de les etapes educatives s’ha fet una tria de matèries complementàries que giren entorn a l’àmbit tecnològic. En l’etapa d’educació infantil es duen a terme dues hores setmanals recollides en l’activitat “Fes clic i aprèn” en què l’alumnat, a través de l’ordinador, les tauletes, les BeeBots i la pissarra digital interactiva pot desenvolupar la competència digital i iniciar-se al pensament computacional, treballant la direccionalitat, la lateralitat i l’orientació espacial. 

Pel que fa a l’educació primària, s’imparteixen dues hores complementàries setmanals (Robòtica, taller d’informàtica, portafoli digital, depenent del cicle) on els alumnes poden desenvolupar la competència digital, el treball col·laboratiu i el pensament computacional. Per últim, en l’educació secundària es duen a terme matèries complementàries enfocades a les competències digitals com ara el taller multimèdia o la revista digital. Això no obstant, des del centre es planifiquen altres matèries d’altres àmbits per tal de desenvolupar i reforçar totes aquestes competències digitals de manera transversal. A més a més, per potenciar l’ús d’aquestes eines i fer-les més accesibles per als alumnes, el centre va iniciar el projecte eduSANTJOSEP1x1, en què els i les alumnes de secundària disposen d’un portàtil i d’un entorn virtual d’aprenentatge propi. Aquest projecte es va engegar amb l’objectiu, d’una banda, d’enriquir el procés d’aprenentatge de cada alumne i d’altra banda, poder facilitar tant el treball autònom com col·laboratiu dels estudiants. 

Opció preferent: Projectes (PGA)

El centre ha establert unes opcions preferents seguint les directrius del Departament d’Ensenyament, entre les quals s’hi troba la gestió autònoma i els projectes. Des del centre es planifiquen diversos projectes, tant per primària com per secundària, relacionats amb àrees com matemàtiques, llengua, ciències socials i naturals, història, literatura, etc. i basats en situacions d’aprenentatge. Aquests projectes es dissenyen sobre l’ús de diverses eines digitals necessàries per completar el projecte. Així doncs, per exemple a l’ESO es duen a terme projectes que comporten la programació de Bitbloq, el disseny de prototips, l’elaboració de curtmetratges, l’elaboració d’una revista digital, la programació de sensors, el disseny de carcasses o l’anàlisi estadística dels resultats obtinguts —d’aquell projecte— mitjançant, per exemple, l’Excel. A més a més, també s’utilitzen altres eines que potencien el treball col·laboratiu com Google Docs o Google Drive, a part d’usar el PowerPoint o el Classroom per lliurar els tasques. 

Opció preferent: Projectes (PGA)

Arrel de la Covid i el confinament, es van a haver de dur a terme una sèrie de canvis per seguir amb la tasca docent des de casa. Per exemple, es va crear un correu electrònic així com un EVA per a cada alumne de l’escola, que aleshores només estava disponible per als alumnes de secundària. El professorat es va haver d’adaptar a les noves tecnologies i incorporar-les a les seves metodologies i continguts. A partir d’ara, que considerem que tenim prous recursos per treballar amb aquestes eines digitals, el nostre objectiu se centra en conèixer i potenciar totes les possibilitats que aquestes eines ens ofereixen per millorar el procés d’ensenyament-aprenentatge del nostre alumnat, motivar-lo i així poder, no només promoure l’autonomia de cada alumne, sinó que també instigar els alumnes i les alumnes a treballar col·laborativament.

Després de tots aquests canvis, aquest document de Cultura Digital té com objectiu recopilar tota la informació relacionada amb l’àmbit digital del nostre centre.

El coordinador TIC i l'equip

Veure article 57è i 58è de les NOFC