Punts dèbils

Àrea Desenvolupament professional continu

Després d'analitzar les dades obtingudes a partir de l'enquesta SELFIE, s'ha pogut determinar que els ítems Necessitat de formació permanent(D1) i Intercanvi d'experiències (D3) són punts dèbils que caldria millorar. Aquesta àrea se centra en les facilitats i possibilitats que el centre ofereix al personal per a desenvolupar-se professionalment i obtenir formació permanent relacionada amb l'àmbit digital. En general, s'ha considerat, per part dels membres que han respost l'enquesta, que caldria rebre més ajuda per intercanviar experiències dins de la comunitat educativa sobre l'ensenyament i aprenentatge amb tecnologies digitals. 

És important reforçar els ítems proposats en aquesta àrea ja que a través d'una millora en la competència digital docent es podrà obtenir una millora en la competència digital de l'alumnat. Per tant, s'ha considerat que si es promou l'intercanvi d'experiències, tal com determina l'ítem D3, es podran desenvolupar les competències digitals docents. Així doncs, un dels objectius de l'EDC s'ha establert a part de l'ítem D3. 

Resultats de l'àrea Desenvolupament professional continu en l'Educació Primària

Resultats de l'àrea Desenvolupament professional continu en l'Educació Secundària

Àrea Pedagogia: Implementació a l'aula

Així com l'àrea de Pedagogia: suport i recursos es considera un punt fort, l'àrea de pedagogia: implementació a l'aula es considera un punt dèbil del centre, sobretot, degut a les respostes de la comunitat educativa d'educació primària. De fet, resulta evident que els resultats hagin sigut més positius en l'educació secundària perquè l'ús de les tecnologies digitals és molt més elevat en les aules de secundària. Els alumnes de secundària disposen d'un ordinador portàtil personal a través del qual poden utilitzar recursos digitals amb molta més freqüència i facilitat en comparació amb els alumnes de primària. A més a més, cal considerar també que la competència digital de l'alumnat està molt més desenvolupada a l'etapa d'educació secundària, i per tant, resulta molt més fàcil per al docent implementar aquestes eines a l'aula.

Aquesta àrea inclou 5 ítems diferents: Adaptació de les necessitats de l'alumnat (F1), Foment de la creativitat (F3), Inclusió de l'alumnat (F4), Col·laboració de l'alumnat (F5) i Projectes Interdisciplinaris (F6). Entre aquests punts, s'han detectat el F1 com a dèbil per ambdues etapes educatives i la resta com a punts dèbils en l'educació primària degut als motius esmentats anteriorment. 

Pel que fa a l'ítem F1, es considera que caldrien millores per a una correcta adaptació de les necessitats de l'alumnat. Malgrat que els alumnes de secundària considerin que el professor assigna diferents activitats que han de dur a terme utilitzant les tecnologies digitals, el professorat i l'equip directiu considera que l'ús que es fa de les tecnologies no s'adequa a les necessitats individuals de l'alumnat. 

En relació amb la resta d'ítems, caldria destacar, d'una banda l'ítem F4, en el qual es determina que l'alumnat de primària no considera que participi més quan s'utilitza la tecnologia —a diferència de l'alumnat de secundària que ha valorat aquest punt positivament— i per tant, les activitats que es realitzen de manera digital no acaben de motivar-los del tot. D'altra banda, pel que fa als punts F5 i F6 —valorats negativament per l'equip d'educació primària, però favorablement per l'educació secundària— determinen que no s'utilitzen les tecnologies digitals per a dur a terme treball col·laboratiu ni interdisciplinari a l'educació primària. 

En els gràfics següents es pot veure la diferència entre els resultats dels membres d'Educació primària i d'Educació Secundària

Resultats de l'àrea Pedagogia: Implementació a l'aula en l'Educació Primària

Resultats de l'àrea Pedagogia: Implementació a l'aula en l'Educació Secundària

Àrea Pràctiques d'avaluació

Aquesta àrea fa referència a les mesures que els centres podrien prendre en consideració per substituir gradualment l'avaluació tradicional per un conjunt de pràctiques més ampli. Aquest conjunt podria incloure pràctiques d'avaluació centrades en l'alumne.
En aquest cas, aquesta àrea inclou quatre ítems diferents: Avaluació de les destreses (G1), Retroalimentació adequada (G3), Autoreflexió sobre l'aprenentatge (G5) i Comentaris d'altres alumnes sobre el seu treball (G6). Tots aquests ítems s'han classificat com a punts dèbils després de l'anàlisi de les dades obtingudes a través de l'enquesta SELFIE, tant en l'educació primària com en l'educació secundària. 

Els resultats determinen que no s'utilizen, suficientment, les tecnologies digitals per avaluar les destreses de l'alumnat (G1) ni per donar un feedback adequat a les seves tasques (G3). A més a més, tampoc es considera que el professorat utilitzi aquestes tecnologies per promoure la reflexió de l'alumnat sobre el seu aprenentatge ni perquè el mateix alumnat pugui realitzar observacions constructives sobre el treball dels seus companys (G5 i G6). 

S'ha considerat essencial la millora d'aquests punts per a fomentar les pràctiques d'avaluació mitjançant les tecnologies digitals i per tant s'ha establert un objectiu per millorar l'ítem G1 i G3. 


Resultats de l'àrea Pràctiques d'avaluació en l'Educació Primària

Resultats de l'àrea Pràctiques d'avaluació en l'Educació Secundària

Àrea Competències digitals de l'alumnat

Aquesta àrea està relacionada amb el conjunt de destreses, coneixements i actituds que permeten a l'alumnat emprar les tecnologies digitals de forma segura, creativa i crítica. Aquesta àrea inclou els ítems següents: Comportament segur (H1), Comportament responsable (H3), Verificar la qualitat de la informació (H4), Atorgar reconeixement al treball dels altres (H6), Creació de continguts digitals (H7) i Aprendre a comunicar (H8).  
Després de dur a terme l'anàlisi de dades, s'han classificat els ítems H1, H4 i H6 com a punts dèbils del centre. D'una banda, l'ítem H1 consisteix a ajudar i ensenyar l'alumnat a actuar de manera segura a internet. Fins i tot, el propi alumnat de secundària, a través de l'enquesta, ha manifestat que no sap actuar de manera segura. D'altra banda, en relació amb els ítems H4 i H6, les dades demostren que l'alumnat no té coneixements per comprovar si la informació que troba a internet és fiable i precisa. A més a més, també s'ha donat a conèixer que l'alumnat no sap com donar crèdit al treball d'altres persones que ha trobat a Internet.

Des del centre, considerem que és imprescindible la millora d'aquests punts ja que l'ús de l'internet és cada dia més elevat a la vida personal i acadèmica, i per tant, cal que els estudiants en sàpiguen fer un ús correcte, responsable i segur. Així doncs, hem considerat establir l'últim objectiu d'aquesta EDC per millorar els ítems H4 i H6.

Resultats de l'àrea Competències digitals de l'alumnat en l'Educació Primària

Resultats de l'àrea Competències digitals de l'alumnat en l'Educació Secundària