Osaaminen

VOOR-työvälineet tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien valmiuksien selvittämiseen 

Tampereen yliopiston TRIM-tutkimuskeskuksen VOOR-palvelut tarjoavat verkkopohjaiset työvälineet koulun digitilanteen arviointiin

Varhaiskasvatus

Vopeka on varhaiskasvatuksen itsearviointityökalu. Se tuottaa tietoa varhaiskasvatussuunnitelman ja esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaisen digitaalisen oppimisympäristön, pedagogiikan ja henkilöstön tieto- ja viestintäteknologian osaamisen arviointiin ja kehittämiseen. Työkalun avulla kehitetään laadukasta varhaiskasvatusta ja tuetaan lasten tasavertaisia mahdollisuuksia oppia. 

Perusopetus ja lukio

Oppika on oppilaan itsearviointityökalu, jolla kartoitetaan oppilaiden tieto- ja viestintätekniikan taitoja sekä teknologian käyttötapoja. Palvelu sisältää kyselyn, jonka täytettyään oppilas saa heti palautetta omasta osaamisestaan. 

Opeka on opettajan itsearviointityökalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa. Se antaa opettajille sekä koulun ja kunnan edustajille tietoa heidän omista TVT-valmiuksistaan suhteessa muihin opettajiin, kouluihin ja valtakunnalliseen tilanteeseen. 

Ropeka on rehtorin ja koulunjohtajan itsearviointityökalu. Sen avulla vastaaja voi arvioida koulunsa digitaalisen toimintaympäristön tilaa ja kehitystarpeita. Ropekan tarkoituksena on tukea koulun kehittämistyötä ja antaa rehtoreille ja johtajille arvioitua tietoa siitä mitä kehittämistarpeita koulussa on liittyen digitaaliseen toimintaympäristöön ja sen pedagogiseen käyttöön. 

Koulun digitilanteen 360-kuvan saaminen on mahdollista, kun ottaa käyttöön oppilaille suunnitellun Oppikan, opettajille suunnitellun Opekan sekä rehtoreille suunnitellun Ropekan. Välineet tukevat koulun kehitystyötä ja antavat hyvää perusdataa koulun tilanteesta. Palvelun teknisestä toteutuksesta sekä tutkimuksesta vastaa Tampereen yliopiston TRIM-tutkimuskeskus. Opetushallitus ja Kuntaliitto ovat olleet tukemassa kehitystyötä


Itsearviointivälineiden käyttöönoton ohjeet ja tuki oman kunnan digiryhmän puheenjohtajalta sekä Päijät-Hämeen sivistyspalveluiden kehittämisen yksiköstä.

VOPEKA

Vopekalla arvioidaan varhaiskasvatuksen henkilöstön tieto- ja viestintäteknologian (tvt) ja digitaalisten resurssien käyttöä, pedagogista tvt-ympäristöä ja toimintakulttuuria eri näkökulmista.

Vopekan teema-alueet:

OPPIKA

Oppika on verkkopalvelu oppilaiden tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien valmiuksien selvittämiseen. Se on otettu käyttöön syksyllä 2016. Palvelu sisältää neljä erillistä kyselyä, perusopetuksen 2.luokan, 5.luokan, 8. luokan sekä lukion 1. luokan oppilaille. Kyselyitä voi toki hyödyntää muillakin luokka-asteilla.

Kysymykset on laadittu uuden opetussuunnitelman perusteiden pohjalta ja jaoteltu seitsemään eri kategoriaan: 

OPEKA

Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa. Se antaa opettajille sekä koulun ja kunnan edustajille tietoa heidän omista TVTvalmiuksistaan suhteessa muihin opettajiin, kouluihin ja valtakunnalliseen tilanteeseen. 

Opekan teema-alueet:


ROPEKA

Ropeka on rehtorin ja koulunjohtajan itsearviointityökalu. Sen avulla vastaaja voi arvioida koulunsa digitaalisen toimintaympäristön tilaa ja kehitystarpeita. Ropekaa on ollut kehittämässä Tampereen yliopiston TRIM-tutkimuskeskus yhteistyössä rehtoreista, sivistystoimenjohdosta ja koulutuksen ICT-asiantuntijoista muodostuneen ohjausryhmän kanssa, jossa on yhteensä 10 jäsentä. 

Ropekan teema-alueet: 

Kasvattajien ja opettajien digitaalisen osaamisen eurooppalainen viitekehys: DigiCompEdu

DigCompEdu on tutkimukseen perustuva viitekehys, jonka avulla voi 

Kuva. Interaktiivinen kuva opettajien digitaalisen osaamisen kehitysalueista, osaamisen kuudesta tasosta ja eri osaamistasojen osaamisesta kehitysalueittain. ThingLink, Jaana Parkkila, Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssi.

Digitaitomerkistö: osaamismerkistö digitaitojen tunnistamiseen ja tunnustamiseen

Digitaitomerkistö tarjoaa valmiin mallin digitaitojen osaaminen tunnistamiseen ja tunnustamiseen

Osaamismerkistö sisältää viisiportaisen mallin digiosaamisen todentamiseen. Osaamismerkit on tarkoitettu yhtälailla opiskelijoiden, opetushenkilöstön, työelämän, vapaan sivistystyön henkilöstön ja asiakkaiden tai kenen tahansa kansalaisen suoritettaviksi. Portaat noudattavat ammatillisen koulutuksen osaamistasoja T1 – K5.

Digitaitojen osaamismerkistö koostuu kymmenestä osaamismerkistä ja viidestä koontimerkistä. Koontimerkin saa aina, kun kyseisen osaamistason kaikki osaamismerkit ja edellisen tason koontimerkki on suoritettu hyväksytysti. 

Hallintamalli 

on suunnattu osaamismerkistön käyttöön ottaneelle (Päijät-Hämeen sivistyspalveluiden seudullisen kehittämisen yksikkö) sekä sitä käyttäville kunnille ja kuntien Digitaitomerkistö-kouluttajille. Digitaitomerkistön hallintamallin infopaketti avautuu tästä linkistä

Kunnat saavat oikeuden myöntää OT-osaamismerkkejä seuraavalla tavalla:

1) Kunnan vastuuhenkilö(t) valittu ja koulututettu (Digitaitomerkistö-kouluttajakoulutus)

2) Päijät-Hämeen sivistyspalveluiden seudullinen kehittäminen jakaa merkistön

3) Käyttöönottosuunnitelman viimeistely ja viestintä oman kunnan sisällä

4) Valmius myöntää Osuvat taidot -osaamismerkkejä kunnassa


Päijät-Hämeen seudun käytössä olevat osaamismerkkihakemukset löytyvät alla olevien linkkien kautta


Osuvat taidot osaamismerkistön sisältöjen määrittelyssä on hyödynnetty kansallisia ja kansainvälisiä viitekehyksiä sekä yhteistyötä mm. Opetushallituksen kanssa. Tärkeimpiä viitekehyksiä ovat:


TIEKEn hallinnoima Digitaitomerkistö -sivu löytyy tämän linkin kautta. 

Kuva. Osuvat taidot -osaamismerkistön rakennekuva, jonka tekijä on Osuvat taidot -hanke, on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Saat avattua suomen- ja ruotsinkieliset merkkihakemuslomakkeet klikkaamalla kuvaa.

Picture. A structural image of the Competitive skills, created by the Competitive Skills project, is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike-Commercial-Edit 4.0 International license. Click on the image to open the English site and badge application forms.