Primer

CONTINGUTS MÍNIMS D’ESO (VALENCIÀ) CURS 2017-2018

CONTINGUTS MÍNIMS DE PRIMER D’ESO

1. Continguts mínims

TIPOLOGIA TEXTUAL

El retrat.

Els textos dialogats: la conversa, l’entrevista i el teatre.

La narració en primera persona: el diari personal.

El narrador en tercera persona: la rondalla i la fotonovel·la.

La descripció de llocs, objectes i viatges.

El còmic.

El conte.

GRAMÀTICA

La paraula: lexema i morfema.

Les categories gramaticals.

El nom, els determinants, l’adjectiu, les preposicions, les contraccions, l’adverbi, les locucions adverbials, les conjuncions coordinants i subordinants.

El sintagma nominal.

Els verbs ser i estar. L’oració copulativa.

El sintagma, la frase i l’oració.

Els constituents de l’oració.

Tipus d’oració segons l’actitud del parlant.

El verb: la primera, la segona i la tercera conjugació.

L’imperatiu.

El complement directe, el complement indirecte i el complement circumstancial.

Els pronoms personals forts i febles.

ORTOGRAFIA

L’alfabet, els dígrafs i les lletres compostes.

L’ús del punt i de la coma.

Les vocals.

Els diftongs.

Els hiats.

La síl·laba.

L’accent gràfic.

La dièresi.

L’accent diacrític.

L’article i l’apòstrof.

L’ús de x, tx, tx i ig.

L’ús de la lletra x.

L’ús de l’interrogant, l’admiració, els punts suspensius i els parèntesis.

L’ús de la lletra l i de la lletra composta l·l.

L’ús de la lletra h.

L’ús de les majúscules.

L’ús de l’apòstrof i el guionet en els pronoms febles.

Les lletres que representen la esse sonora.

Les lletres que representen la esse sorda.

Les lletres g i j i els dígrafs tg i tj.

LÈXIC

Els camps semàntics.

La derivació: els prefixos i els sufixos.

La composició.

Sinònims i antònims.

Les paraules polisèmiques.

Les frases fetes.

Els barbarismes.

LLENGUA I SOCIETAT

Els elements de la comunicació.

Els registres lingüístics.

Llengua i discriminació sexista.

Llengua i prejudici.

La diversitat lingüística.

Les varietats geogràfiques de la llengua.

El valencià: característiques i subdialectes.

Els orígens del valencià.

El contacte de llengües.

LITERATURA

La novel·la juvenil i d’aventures.

Els diàlegs en la narració.

El diari literari.

La literatura popular.

El text teatral: la comèdia i el monòleg.

El conte infantil.

La poesia.

PRODUCCIÓ TEXTUAL

La redacció de la descripcó d’una persona.

La redacció d’un text dialogat.

La redacció d’un diari personal.

La redacció d’una rondalla.

La descripció d’un objecte i d’un lloc.

L’elaboració d’un còmic a partir d’un poema.

La redacció d’un conte.

Lacrònica d’un viatge.

L’adaptació d’un relat al teatre.

2. Criteris d’avaluació

1. Captar les idees essencials i les intencions de textos orals, de diferent tipus i distint nivell de formalització, i reproduir el contingut en textos orals o escrits.

2. Utilitzar el valencià i el castellà per a expressar-se oralment i per escrit de la forma més adequada en cada situació de comunicació.

3. Participar en situacions de comunicació, dirigides o espontànies, respectant les normes de la comunicació: usar el torn de paraula, organitzar el discurs, escoltar i incorporar les intervencions dels altres.

4. Valorar el valencià com a vehicle de comunicació i usar-lo progressivament en situacions formals i informals. Incorporar el valencià a tots els àmbits d’ús de la llengua, especialment a l’àmbit acadèmic, com a vehicle d’aprenentatge.

5. Fer ús de la mediació per a assegurar l’èxit de la comunicació oral i escrita.

6. Reconéixer i ser capaç d’utilitzar els diferents tipus de textos i les seues estructures formals. Conéixer els principis fonamentals de la gramàtica; reconéixer les diferents unitats de la llengua i les seues combinacions.

7. Aplicar els coneixements sobre la llengua i les normes de l’ús lingüístic per a solucionar problemes de comprensió de textos orals i escrits, i per a la composició i la revisió dirigida dels textos propis d’este curs.

8. Reconéixer el propòsit i la idea general en textos orals d’àmbits socials pròxims a l’experiència de l’alumnat i de l’àmbit acadèmic; captar la idea global d’informacions sentides en ràdio o en televisió i seguir instruccions poc complexes per a realitzar tasques d’aprenentatge.

9. Realitzar oralment narracions d’experiències viscudes de manera ordenada, clara i ben estructurada, a partir d’un pla o guió previ; seguir un orde lògic en la presentació d’informacions i arguments; adequar el llenguatge utilitzat al contingut i a la situació comunicativa, amb l’ajuda de mitjans audiovisuals; mantindre l’atenció del receptor.

10. Sintetitzar oralment el sentit global de textos escrits expositius, identificar-ne les intencions, diferenciar les idees principals i secundàries, reconéixer possibles incoherències o ambigüitats en el contingut i aportar una opinió personal.

11. Integrar informacions procedents de diferents textos sobre un tema, a fi d’elaborar un text de síntesi amb les informacions principals i els punts de vista trobats com el punt de vista propi.

12. Extraure informacions concretes i identificar el propòsit en textos escrits d’àmbits socials pròxims a l’experiència de l’alumnat; seguir instruccions senzilles; identificar els enunciats en què el tema general apareix explícit i distingir les parts del text. Aplicar tècniques d’organització d’idees, com ara esquemes jeràrquics o mapes conceptuals.

13. Narrar, exposar i resumir en suport de paper i digital; usar el registre adequat; organitzar les idees amb claredat; enllaçar els enunciats en seqüències lineals cohesionades; respectar els criteris de correcció gramatical i ortogràfica; valorar la importància de planificar i revisar el text.

14. Conéixer la diversitat lingüística d’Europa, la realitat plurilingüe i pluricultural d’Espanya i de la Comunitat Valenciana. Valorar esta diversitat com un patrimoni que ens enriquix a tots i a totes. Considerar les diferents situacions que plantegen les llengües en contacte.

15. Identificar els trets lingüístics propis de distints usos geogràfics, socials i estilístics de la llengua, per mitjà de l’observació directa i la comparació de produccions diverses.

16. Conéixer i utilitzar les normes lingüístiques, amb especial atenció a les ortogràfiques.

17. Iniciar el coneixement d’una terminologia lingüística bàsica en les activitats de reflexió sobre l’ús.

18. Conéixer i comprendre les principals formes i gèneres de la tradició literària. Identificar el gènere a què pertany un text literari llegit en la seua totalitat, reconéixer-ne els elements estructurals bàsics, els grans tipus de recursos lingüístics i emetre una opinió personal.

19. Exposar una opinió sobre la lectura personal d’una obra completa adequada a l’edat; reconéixer-ne el gènere i l’estructura global; valorar de manera general l’ús del llenguatge; diferenciar contingut literal i sentit de l’obra; relacionar el contingut amb la pròpia experiència.

20. Utilitzar els coneixements literaris en la comprensió i la valoració de textos breus o fragments, considerant els temes i motius de la tradició, les característiques bàsiques del gènere, els elements bàsics del ritme i l’ús del llenguatge, amb especial atenció a les figures

semàntiques més generals.

21. Compondre textos, en suport paper i digital, prenent com a model un text literari dels llegits i comentats en l’aula, o realitzar-hi alguna transformació senzilla.

22. Incorporar la lectura i l’escriptura com a mitjans d’enriquiment personal.

23. Aprendre i utilitzar tècniques senzilles de maneig de la informació: busca, elaboració i presentació, amb ajuda dels mitjans tradicionals i l’aplicació de les noves tecnologies. Planificar i dur a terme, individualment o en equip, la consulta de diccionaris especialitzats i obres de consulta diverses, en el marc de treballs senzills d’investigació. Utilitzar els processadors de textos i ser capaç d’aplicar-los a treballs senzills d’investigació, fent ús dels mitjans informàtics complementaris (Internet, bases de dades, DVD, tauleta, etc.).

24. Identificar en textos orals i escrits imatges i expressions que denoten alguna forma de discriminació (de gènere, social, relacionada amb el grup ètnic, etc.), evitar-ne l’ús i utilitzar el llenguatge com a mitjà de resolució de conflictes.

25. Llegir tres llibres, un per trimestre, a elegir d’una llista de 10 proposada pel departament, per a aconseguir un deu per cent de la nota global del curs; aquests es comentaran a classe i s’hi farà un treball. La lectura és obligatòria i imprescindible per a aprovar.

CONCRECIÓ DELS CRITERIS D’AVALUACIÓ DE PRIMER CURS.

Aquests criteris d’avaluació es refereixen a tots els blocs de continguts de la programació esmentats abans, i es concreten de la forma que s’expressa a continuació:

 Conceptes ………… 40 % de la nota.

 Procediments…….... 40% de la nota.

 Actituds……..……. 20% de la nota.

Pel que fa als procediments es desglossarà de la següent forma:

 Lectures .....................................…..10%

Es valorarà l’expressió oral i/o escrita de les lectures efectuades.

 El quadern portat al dia (deures i activitats)……………… .15%

 Producció escrita i oral ……….........................15%

No obstant això, el professorat podrà redistribuir els percentatges en funció de les activitats realitzades i de les necessitats i característiques de cada grup/classe.

Pel que fa a l’Actitud es valorarà especialment una actitud positiva envers l’ús de la llengua. El descompte total de faltes serà un 20% en cada apartat de conceptes i procediments.

L’absència injustificada a més d’un 10 % de les sessions trimestrals comportarà la pèrdua del dret a l’avaluació contínua. A més, es podrà penalitzar fins a un descompte de 2 punts de la nota final.

L’absència a un examen que no siga deguda a motius mèdics i justificada per un especialista mèdic implicarà la no repetició de l’examen. Analitzat el cas, i escoltat l’alumne/a, el professor/a decidirà si li fa mitjana amb altres proves o si s’ha de recuperar el parcial o l’avaluació completa.

3. Criteris de recuperació.

1. L’avaluació és contínua i integradora, la nota final s’obté de la mitjana aritmètica de les notes obtingudes en les diferents avaluacions, de manera que una nota mitjana positiva recupera les avaluacions suspeses .

2. El professorat, si ho creu convenient, podrà utilitzar com a criteri de recuperació realitzar proves puntuals sobre aspectes concrets dels continguts de la programació als alumnes que ho necessiten.

3. Si no superen l’avaluació final, els alumnes podran efectuar una prova extraordinària dels continguts impartits al llarg del curs, amb una puntuació sobre 10.

4. Si així i tot li quedara pendent per al curs següent la pot recuperar en el Taller de Valencià (si s'ofereix com a optativa). Si no, si hi haguera repàs ho podria fer allí; si no n’hi haguera la recuperaria aprovant la primera i la segona avaluació del curs en què estiguera matriculat. Si tampoc aprovara a final de curs el seu professor valorarà la seua trajectòria i decidirà si l’aprova o no en funció del seu interès i actitud en classe.

5. El professorat, si ho creu convenient, podrà utilitzar com a criteri de recuperació realitzar proves puntuals sobre la matèria suspesa.

6. Si al curs següent li quedara pendent al juny, l’alumnat haurà de demanar un full d’examen del curs pendent a la prova extraordinària per si no aprovara el que està cursant.