Enquesta Primària

A continuació trobareu els resultats de l'enquesta que vam passar a l'alumnat de 6è de primària de l'escola Mestre Marcel·lí Domingo de Roquetes. La mostra que hem estudiat és d'un total de 40 alumnes.

El percentatge d'alumnes nois és lleugerament superior que el de noies.

El nombre d'alumnes nois que tenen mòbil propi continua sent més elevat que el de les alumnes noies, ara la diferència és una mica més significativa, gairebé 10 punts percentuals.

En aquest gràfic mostra les respostes de la percepció que tenen de l'ús que fan del mòbil. S'observa que la columna que està més alta és la de “bastant”, per tant, veiem que els nens almenys s'adonen del temps que estan connectats. Altre cop, hi ha els xiquets estan per damunt de les xiquetes.

Aquest gràfic mostra totes les aplicacions que l'alumnat de primària utilitza més en el seu dia a dia. Observem que les més emprades són YouTube, whatsapp i tiktok. 

En aquest gràfic hi veiem que en la primera columna hi veiem que menys de quatre nens i nenes usen el mòbil. 

En aquest gràfic podem observar que la majoria dels nens utilitzen el mòbil i les xarxes de tarda (entre setmana), això ho podem intuir veient que és la barreta que més remarcada tenim. 

En aquest gràfic podem observar que la majoria dels nens utilitzen el mòbil i les xarxes de tarda (en cap de setmana), això ho podem intuir veient que és la barreta que més remarcada tenim, tot i que també podríem dir que al migdia també l'utilitzen molt.

En aquest gràfic podem veure que la majoria dels nens als quals vam passar l'enquesta, consideren que l'edat que haurien de tenir mòbil per primera vegada és entre els 12 i els 13, i, en segon lloc, consideren que hauria de ser entre els 14 i els 15.

En aquest gràfic hi veiem els riscos que els nens creuen que poden causar les xarxes socials, la majoria afirmen que les xarxes socials causen dependència, no dormir bé i mal estar. Una petita minoria també pensen que les xarxes poden causar Trastorns de Conducta Alimentària, una mala salut mental, assetjament o ciberassetjament i que et robin informació personal i contrasenyes.

A la pregunta de si serien capaços de viure sense mòbil, 15 dels nens diuen que sí, en canvi, podríem veure que els nois no serien capaços, ja que 11 dels nois diuen que no, això tenint en compte que van respondre.

En aquest gràfic de barres podem veure que la majoria dels nens i nenes, als quals vam passar l'enquesta, l'aparell que utilitzen més és el mòbil. En segon lloc, observem que, les nenes usen bastant l'ordinador, en canvi, els nens més la tauleta. Cap noia fa servir la consola.

CONCLUSIÓ FINAL D'AQUESTA ENQUESTA:

En conclusió, hem pogut veure que els infants no són conscients de totes les hores que passen davant d'un mòbil i de les xarxes socials, tot i l'edat que tenen. 

També ens hem adonat que molts nens/es expliquen que no són capaços de viure sense mòbil, cosa que també pot afectar molt negativament i pot tenir moltes conseqüències negatives. 

Donats els resultats, hem vist necessari tornar a l'escola, a les mateixes classes i donar una xerrada per conscienciar a tots els nens, sobre la dependència a les Xarxes Socials. Això ho hem fet amb unes infografies (situades als Recursos) i explicant tot el perill que comporta el mal ús a les xarxes.