Dependència de les xarxes socials

Curs de Psicologia/Sociologia Institut Roquetes 2022-2023

Introducció

Som un grup d'alumnes de 2n de batxillerat de l'Institut Roquetes que cursem la matèria optativa de Sociologia. Després de debatre-ho vam decidir fer un treball de recerca col·laboratiu sobre un tema que ens preocupa, donat que veiem en el nostre dia a dia com el telèfon mòbil és el protagonista de la nostra vida, perquè hi dediquem moltes hores a mirar notificacions, vídeos, tota mena de contingut que puja la gent a les xarxes socials o a fer-ho nosaltres mateixos...

Hem escollit aquest tema perquè la dependència de les xarxes socials avui en dia és un aspecte que sense adonar-nos ens perjudica en molts àmbits, també perquè és un problema en la societat actual, ja que els adolescents i no tan adolescents passen molt de temps connectats a les xarxes socials.

La pretensió d'aquest treball és palesar quin és el nivell d’addicció en diferents franges d'edats, a més de visibilitzar aquesta dependència a fi de prevenir-la en la mesura del possible, així com donar recursos per a prendre consciència dels riscos i perills del mal ús i de l'abús de les xarxes socials.

Hipòtesi

La població no és conscient del total d'hores que està utilitzant les xarxes socials ni dels perills i riscos que comporta la hiperconnectivitat i la dependència a les xarxes socials, així com la vulnerabilitat vers els delictes informàtics i el ciberassetjament.

Objectius

Metodologia

A fi d'assolir els nostres objectius i verificar o refutar la hipòtesi plantejada, hem realitzat una recerca per internet per definir alguns conceptes teòrics. Per extreure casos reals i dades sobre la dependència a les xarxes socials en diferents franges d’edats, hem dissenyat diversos qüestionaris dirigits a Primària, ESO, Batxillerat i al Professorat, amb això efectuarem el marc pràctic. Per finalitzar, hem escollit una persona de cada nivell acadèmic i per fer un estudi més detallat d'un cas particular.

Agraïments

Volem agrair al professorat i alumnat de l’Institut Roquetes, així com als xiquets i xiquetes de l’escola Marcel·lí Domingo que han participat contestant a les enquestes que hem realitzat per a recollir la informació i elaborar la pàgina web que volem compartir amb vosaltres.                          

Aquest treball ha estat possible gràcies a l'esforç que hem dedicat cada dia, a classe de Psicologia i Sociologia, i també gràcies a la nostra professora Joana Subirats, la qual ens ha motivat i ens ha donat aquesta oportunitat. 

Us invitem a passejar per les seves pàgines i que feu ús dels diferents recursos que hem elaborat i recollit.