[Balanç - Servei de Joventut Calaix Jove Safor]

Sabem que la intervenció amb joves ha de ser un eix transversal en qualsevol de les intervencions socials donades en la nostra comarca. És per això que, des del Servei de Joventut de la Mancomunitat de la Safor, sempre intentem treballar de forma col·laborativa amb altres agents socials de la Safor. Passem a anomenar les sinèrgies creades fins el moment:

  • Consell dels Joves de Gandia.

  • Serveis de Joventut i/o culturals de les Ajuntaments de la comarca.

  • IVAJ - Generalitat Valenciana.

  • Departament de Salut Pública de la Safor-Vall d’Albaida.

  • Terra Life.

  • CdR.

  • IES públics de la comarca de la Safor.

  • Agència d’Igualtat de la Mancomunitat de Municipis de la Safor.

  • Serveis Socials de la Mancomunitat de Municipis de la Safor.

  • Circuit Cultural de la Mancomunitat de Municipis de la Safor.

  • Associacionisme juvenil i cultural de la comarca de la Safor.

A continuació passarem a desglossar quins han estat els programes abordats durant l’any i també els seus resultats:

CAMPANYES

  • Ecofeminisme per a transformar el món. Campanya realitzada junt a l’Agència d’Igualtat per a l’efemèride 8M, unint els conceptes d’ecologisme i feminisme. Aquesta campanya anava acompanyada d’un treball més profund amb la Xarxa de Corresponsals de la Safor que va tindre com a resultat un podcast reflexiu respecte el conceptes ecofeminisme.

  • Cal Saber. Campanya realitzada junt a l’Agència d’Igualtat i Aviva promocionant el llenguatge inclusiu i informant de conceptes bàsics LGTBIQ+. Aquesta va consistir en l’elaboració d’un cartell i un díptic.

Sa-FORMA

El Sa-FORMA és un programa de formació juvenil que vol promocionar el voluntariat juvenil a través d'accions formatives que naix en 2020.

La comarca de la Safor té una manca d'associacionisme juvenil amb la consegüent manca d'espais de participació juvenil. És per això que volem fomentar la cultura de la participació a través de formacions que fomenten el voluntariat entre la població juvenil.

Pensem que els espais de formació en la participació son espais des d'on els i les joves poden abastir-se de ferramentes que podran utilitzar al llarg de la seua vida com a persones actives que formen part de la societat i que poden generar canvis.

Així doncs des del Sa-FORMA hem continuat amb les accions formatives que es van iniciar l'any passat i que inclouen per exemple el curs de Monitor/a d'Animació de Temps Lliure o monogràfics específics impartits per escoles d'animació homologades. I d'altra banda hem encetat una altra línia de formació en la participació a través de webinars especialitzats en temàtiques com puguen ser l'educaió sexual o l'educació emocional, intentant dotar de ferramentes les persones joves per a que aquestes revertisquen dins els col·lectius formals o informals als quals hi participen.

Tenint en compte el baix nivell adquisitiu de la joventut i per tal de fer accessibles aquests espais fomatius, des de la Mancomunitat s'ha contemplat la possiblitat de subvencionar part dels cursos a les joves de la comarca que s'hi matriculen, així com garantir la gratuïtat de les webinars.

Les accions formatives fetes fins a la data, han estat:

  • Webinar Educació Afectiva-Sexual per a la intervenció amb joves, realitzada el 17 i 24 de Març

  • Webinar Educació Emocional, una ferramenta per a la intervenció amb joves, raalitzada el 22 i 23 d'Abril.

  • Educació emocional i creixement personal dins l'associacionisme juvenil. Formació realitzada del 13 al 17 de setembre

  • Tetatre-Fòrum. Associcionisme i teatre per a la transformació social. Aquesta formació s'ha realitzat 4, 5 i 6 d'Octubre

Amb tot, aquestes son les conclusions que podem extraure:

  • Un total de 163 persones han participat en les formacions proposades en el Sa-FORMA.

  • Un total de 108 persones han participat en els webinars proposats, 98 en el d'Educació Afectiva-Sexual i 82 en el d'Educació Emocional. La majoria personal tècnic de joventut i professorat d'educació secundària.

  • Un total de 55 persones han participat en els dos cursos proposats, 30 en el del Teatre Fòrum i 25 en el d'Educació Emocional. De les 55 persones participants totes elles son menors de 30 anys i majors de 20.

  • De les 163 persones participants al programa, un total de 158 persones son persones residents en poblacions que pertanyen a la comarca de la Safor.

  • Segons les valoracions de l'alumnat una vegada finalitzades les formacions, la majoria pensa que s’han aconseguit els objectius del curs i que el contingut ha satisfet les necessitats de formació; que el temps de duració dels cursos ha estat adequada i que la qualitat i quantitat de la documentació eren adequades.

BARREJAT D'OCI

El Barrejat d'Oci és un catàleg d'activats d'oci educatiu. Una ferramenta de treball mancomunada per a totes les poblacions de la comarca que vulguen programar activitats d’oci educatiu per a joves i adolescents. Aquestes propostes estan fetes amb la dedicació d’especialistes en cada tema dels què proposa el catàleg, i sobretot cal remarcar que naixen a la nostra comarca, la Safor. Amb açò, el que pretenem és d'una banda l'empleabilitat del jovent de la Safor que es dedica a l'animació sociocultural (tot i que no és l’objectiu principal d’aquest programa), així com el foment de l'associacionisme i d'altra, oferir una proposta gratuïta i de qualitat d’activitats d’oci educatiu a les joves i adolescents de la comarca, essent aquesta la intenció màxima del programa. Amb la pandèmia hem pogut constatar com d'importants són les activitats lúdques i recreatives com a punts de fuga per a recuperar ritmes, hábits i expressar emocions entre les persones joves i adolescnts, i amb aquesta idea llancem un catàleg amb propostes diverses i oferim als pobles de la comarca sufragar el cost fins a 100€ de qualsevol de les activitats proposades.

A més, hem realitzat una campanya publicitària pels pobles de la comarca amb marxandatge i premis diversos.

Des de gener a desembre de 2021 el Barrjat d'Oci s'ha oferit als 31 municipis que formen part de la comarca de la Safor, sent 14 Ajuntaments i 4 IES les entitats que han decidit programar alguna de les activitats. No obstant, cal remarcar que les poblacions que han apostat per la presencialitat, sempre complint amb les mesures de seguretat, han utilitzat el catàleg Barrejat d'Oci com a punt de partida per a escollir propostes d'oci educatiu per a les seues poblacions.

Les activitats que s'han realitzat i que han estat sufragades per la Mancomunitat son:

  • Em conec i m'estime, jo em valore, el dia 16 d'Abril a Bellreguard. Taller d'educació emocional.

  • Rodamúsics Asoociaicó Cultural, el dia 27 de Juny a Ròtova. Concert d'aigua, un duet de joves interprèts de la Safor.

  • Recicla't, el dia 7 de juliol a Oliva. Taller de Plàstic Preciós per reutilitzar el plàstic.

  • Soccerball, el dia 23 de juliol a Xeresa.

  • Soccerball, el dia 18 d'agost Xeraco.

  • Taller de Parotets, el dia 19 d'agost a Tavernes de la Valldigna. Taller de reconeixement de parotets a l'entorn natural de Tavernes.

  • Torneig de la Fallera Calavera el dia 22 de setembre a Benirredrà.

  • Som Emocionants, els dies 20 i 27 de setembre i 4 i 18 d'Octubre als IES Vall de la Safor de Vilallonga, Gabriel Císcar i Gregori Maians d'Oliva i Joan Fuster de Bellreguard.

  • Tallers de la Fallera Calavera a les poblacions de: Bellreguard, Miramar, Potries i Oliva, durant els mesos d'octubre i novembre.

Ens agradaria remarcar dues coses que ens semblen importants:

  • Que alguns dels tallers assenyalats anteriorment s'emmarquen dins de programes més extensos. Per tant, a banda de les activitats descrites anteriorment, les poblacions n'han realitzat d'altres el cost de les quals ha sigut assumit per les pròpies corporacions municipals. Aquestes han estat per exemple: Parlem de Sexe, Taller de Circ, Escape Room, Tallers de Medi Ambient, La Nit de les rates penades, Anellament d'Ocells, Parlem de Xarxes, Taller de Cinephone, Art a la natura, Cuinar art, La canya d'instruments, taller de fotografia, explossió rrrítmica, el joc teatral, l'amor influencer, i moltes més.

  • I que, gràcies a un treball conjunt amb l'agència d'igualtat de la Mancomunitat hem pogut ofertar activitats des d'on es treballa l'igualtat de gènere per a que les ajuntaments pugueren tindre una oferta d'accions a realitzar amb joves que justificaren els diners rebuts pel Pacte d'Estat. Així doncs algunes de les activitats més demandades han estat: Tiktokejnat contra la violència de gènere, Parlem de Sexe, L'amor influencer i Em conec i m'esmitme, jo em valore.

Amb açò, arribem a la conclusió de que el catàleg del Barrejat d'Oci funciona com a ferramenta de treball per a les persones tècniques dels Ajuntaments que programen activitats juvenils, beneficiant a la població jove de la comarca.

Podem concloure, doncs el següent:

  • Hem oferit una oferta d'oci educatiu i saludabel a les persones joves i adolescents dels municipis que l'han sol·licitada. Oferint, així, alternatives gratuites i estables d'oci i temps lliure amb caràcter lúdic, participatiu, igualitari, de relació, incidint en la mesura del possible en la reducció de la demanda i ús abusiu de drogues.

  • Hem post en relació a les persones joves dels municipis de la comarca amb un acompanyament professional i amb les mesures de seguretat pertinents.

  • Hem treballat, a través de l'oci, conceptes de l'educació en valors com la cura del medi ambient, l'eduacaió afectiva sexual, l'expressió emocional i la creativitat entre d'altres.

  • Hem posat en valor les relacions interpersonals, posant el cos en totes les activitats proposades. Amb això hem aconseguit crear espais segurs des d'on treballar conceptes relacionats amb l'educació emocional.

Respecte la valoració de les persones que han participat en les activitats que la Manco ha subvencionat, tenim dades arreplegades de les activitats realitzades, sent un 4 de 5 la puntuació mitjana que les participants li han donat a les activitats, però aquestes no son concluents ja que s'han realitzat moltes més activitats per part dels Ajuntaments de les quals la Mancomunitat no disposa de dades.

LES NITS BORDES

Les Nits Bordes és un projecte que pretén oferir al jovent alternatives actives a l'oferta d'oci consumista, gaudint de les instal·lacions municipals en períodes nocturns, fora de l'horari habitual i tradicional. La idea principal és oferir una alternativa a la cultura del consumisme d'alcohol i altres drogues, durant les vesprades i nits dels caps de setmana, proposant un oci actiu i participatiu, basant-se en activitats esportives i culturals, donant així a la joventut la possibilitat d'elegir que els apetix fer en el seu temps lliure.

El projecte naix baix una perspectiva integral d'actuació, que abarca informació, formació, dinamització i participació, que busca aglutinar esforços en l'àmbit municipal i en l'àmbit comunitari on totes les associacions juvenils i no juvenils, entitats i organitzacions de tot tipus col·laboren per completar un projecte complex i ambiciós per a la joventut.

Totes les activitats es dissenyen intentant cobrir les inquietuds i interessos dels i les joves, optant en tot moment per una oferta ampla i variada a nivell social, cultural i esportiu. Algunes de les activitats que podem trobar al programa són: Jocs de roll, breakdance, tesura, bioconstrucció, tallers de ràdio, tècniques fotogràfiques, karaoke, videojocs, scape room, risoteràpia, percussió, caracterització, o gimcana, entre altres.

Degut a la pandèmia el programa no ha pogut prendre forma fins el juliol, tal i com prevèiem. És durant aquest mes que des de la Mancomunitat de Municipis de la Safor, hem fet un treball cooperatiu amb els agents que intervenen amb les joves dels nostres pobles per tal de calendaritzar i programar les nits bordes als municipis de la comarca que han volgut acollir-les.

Totes les activitats s'han realitzat durant els mesos de novembre i desembre. I respecte el calendari que teníem previst cal aclarir que ha sofert constants canvis per l'alta incidència de la COVID en algunes poblacions de la nostra comarca.

Així doncs, les activitats realitzades han estat les següents:

  • Era una jove prometedora, 6 de novembre en Potries. Activitat que treballa a través del joc de rolls les violències masclistes. D'Espai Calandra.

  • V, el joc de l'educació sexual, 12 de Novembre en Gandia. Joc de cartes per tal de treballar conceptes relacionats amb la sexualitat. De Lara Avargues.

  • Viu una nit de cine, 13 de Novembre en Rafelcofer. Breu aproximació al món cinematogràfic, de l'Associació de Teatre de la Safor El Carro de Verona.

  • Rastreig de mamífers nocturns, 19 de Novembre en Ròtova. Rutes nocturnes on aprenem a moure’ns de nit i descobrim amb qui compartim hàbitat. D' Endèmica Natura.

  • Viu una nit de cine, 26 de Novembre en Xeraco. Breu aproximació al món cinematogràfic, de l'Associació de Teatre de la Safor El Carro de Verona.

  • Rastreig de Mamífers nocturns, 10 de desembre en Vilallonga. Rutes nocturnes on aprenem a moure’ns de nit i descobrim amb qui compartim hàbitat. D'Endèmica Natura.

  • Escape Room la Pirata Jane, 17 de Desembre en Miramar. Una Escape Room interactiva per transmetre valors en la diversitat. Del Consell del Joves de Gandia

Les activitats que no s'han pogut realitzar per l'alta incidència de la COVID son: dues scapes rooms de la Pirata Jane a Oliva i Tavernes, una nit de cine a Beniarjó i V el joc de l'educació sexual a Almoines.

A més a més, ha hagut una anul·lació per inclemències meteorològiques de l'activitat de Soccerball, realitzada pel Consell dels Joves de Gandia, prevista en Bellreguard.

En total, calculem que més de 350 joves han participat en alguna de les activitats programades. De les quals 183 eren homes i 171 eren dones. Les edats on més incidència ha tingut el programa és entre 17 i 22 anys.

A continuació descrivim els resultats obtinguts i el grau de satisfacció dels participants en l'activitat:

  • Pensem que hem aportat una oferta d'oci educatiu saludable i centrat en les necessitats i demandes del jovent.

  • Pensem que hem visibilitzat l'associacionisme de la comarca ja que algunes de les activitats han estat produïdes per associacions juvenils. Per aquest mateix fet, pensem que el propi jovent ha estat protagonista a l'hora de produir l'oci.

  • Respecte les valoracions emplenades pels participants en les activitats programades podem extraure les següents conclusions:

La majoria de les persones participants en les activitats han valorat amb una puntuació mitjana de 4 de 5 les activitats programades. Al mateix temps pensen que l'horari és adequat, havent un percentatge destacable (una quarta part de les participants) que pensa que les activitats podrien realitzar-se a partir de les 23h i fins les 3h;

  • Respecte les valoracions emplenades pel personal de les ajuntaments encarregat de l'activitat podem destacar:

Que la comunicació amb l'organització de l'activitat ha estat bastant fluida; que tenien suficient informació per a escollir l'activitat; que el muntatge de l'activitat havera pogut millorar amb més comunicació prèvia per part dels talleristes; i que la publicitat de l'activitat ha estat adequada.

LA FÓRMULA SECRETA

Programa d’animació lectora. És tracta d’una lectura oberta gamificada sobre Frankestein, lògies i viatges en el temps. L’IVAJ, col•laboració amb LEA Lectura Abierta, repensa els clubs de lectura i en crea un de nou més participatiu, més dinàmic i més interactiu. Estem davant un projecte que incideix en l’educació en valors amb ferramentes d’oci educatiu i mitjançant una plataforma digital innovadora. LEA Lectura Abierta ha dissenyat una lectura col•laborativa, lúdica i formativa d’una obra, l’Efecte Frankestein, que dona resposta a les necessitats marcades a l’Estratègia Valenciana de Joventut ja que permet educar en camps com el gènere, el creixement personal, la participació o la prevenció de la violència, al mateix temps que es fomenta la lectura, el debat i l’aprenentatge sobre èpoques històriques.

Aquest programa es va portar a cap d’octubre a desembre de 2021 en col•laboració amb els espais joves de ala comarca i els departaments de llengües de l’IES Vall de la Safor de Vilallonga, l’IES Montdúver de Xeraco, l’IES Gregori Maians d’Oliva i l’IES Joan Fuster de Bellreguard.

El grau de satisfacció tant de l’alumnat com del professorat implicat és alt i existeix un interès per repetir l’experiència el curs vinent.

PREGUNTA I ENROTLLA'T

Activitat d'educació no formal pensada pel i per al jovent de la comarca de la Safor.

Pregunta i enrotlla't, és un programa d’educació afectiva sexual que naix de la pròpia demanda del jovent de la comarca.

És tracta d'un consultori virtual, on a través d'un qüestionari en línia es recullen les preguntes del jovent per tal de contestar a aquestes a través de vídeos que publiquem a distintes xarxes socials i plataformes a mode de webserie.

Lara Avargues, psicòloga, sexòloga i terapeuta de parella és la presentadora d'aquests vídeos construïts, com ja hem dit a partir de les preguntes dels i les joves, realitzant així una sèrie de campanyes virtuals per tal de resoldre els dubtes i necessitats del jovent i trencant els mites que s’amaguen envers la sexualitat, amb l’objectiu d’educar en valors per a tindre una societat més justa i igualitària.

Considerem la sexualitat com una disciplina que podem denominar ‘educació sexual’. L’educació afectiva i sexual és un aspecte de gran importància en la formació integral de totes les persones, ja que, més enllà del coneixement purament biològic, explica processos transcendentals en les nostres vides, tals com la construcció de les relacions o de la identitat de gènere. El desenvolupament ple de la sexualitat és essencial per al benestar individual, interpersonal i social.

L’educació sexual és una demanda social basada en el dret dels adolescents a tenir informació sobre aquesta matèria, la qual ha de ser rigorosa, objectiva i completa a nivell biològic, psíquic i social, perquè entenem la sexualitat com a comunicació humana i font de salut, plaer i afectivitat. En aquest sentit, és impossible separar sexualitat i afectivitat, ja que són dos conceptes entrellaçats.

Per tal de que aquests vídeos tinguen un sentit més ampli, hem englobat les preguntes en 6 temàtiques distintes:

  • Capítol 1: Mites i creences falses envers la sexualitat

  • Capítol 2: Salut i benestar sexual

  • Capítol 3: Diversitat sexual

  • Capítol 4: Igualtat i gènere

  • Capítol 5: Comunicació sexual

  • Capítol 6: Curiositats envers la sexualitat

Així doncs, a banda de respondre a les preguntes s'ofereix informació extra respecte la temàtica abordada.

També comptem amb un teaser, un primer video on explicàvem la dinàmica de funcionament i publicitàvem el programa.

A continuació descriurem quines han estat les accions realitzades durant l'any:

  • Durant els mesos de gener i febrer s'ha elaborat el programa i s'ha aprovat el seu pressupost.

  • Durant el mes de març s'ha gravat el teaser.

  • Durant el mes d'abril s'ha publicat el teaser al canal de youtube creat expressament i a les xarxes socials del Servei de Joventut. S'ha elaborat paral·lelament pels IES on hi havia corresponsals Juvenils una intensa campanya publicitària.

  • Durant el mes de maig s'ha gravat el capítol 1 i 2, i s'ha publicat el capítol 1 a les xarxes socials i al canal de youtube, enviant aquesta informació als centres educatius de la comarca per a que pugueren fer ús del mateial.

  • Durant el mes de juny s'ha publicat i promocionat el capítol 2 i s'ha gravat el capítol 3 i 4.

  • Durant el mes de setembre s'ha publicat i prmocionat el capítol 3 i s'han gravat el capítol 5 i 6.

  • Durant el mes d'octubre s'ha publicat i promocionat el capítol 4.

  • Durant el mes de novembre s’ha publicat i promocionat el capítol 5.

  • I per últim s’ha publicat i promocionat el capítol 6 durant el mes de desembre.

Hem contat com a participants actius a les persones que ens han fet preguntes, que han estat un total de 96. D'altra banda, tenim els participants passius, les persones que encara que no han fet preguntes, han tingut alguna interacció amb els videos realitzats. És molt difícil tindre dades tancades respecte al nombre de participants passius, però podem fer una estimació tenint en compte les visualitzacions, i les visites i la repercussió a les xarxes.

Així doncs els capítols publicats fins el moment tenen 19.350 persones alcançades en facebook i 8.370 reproduccions. En Instagram, comptem amb 4.286 persones alcançades i 2.769 reproduccions. Les dades extretes del canal de Youtube ens mostren un total de 956 reproduccions. Mentre que al twitter tenim 599 visualitzacions. A aquestes xifres caldria sumar-li les reproduccions dels capítols a les aules dels centres educatius Joan Fuster de Bellreguard i Vall de la Safor de Vilallonga, dades a les quals no tenim accés.

Respecte els objectius aconseguits i tenint en comptes les dades anteriors, pensem que:

  • Hem dissenyat un programa d'educació sexual elaborat amb les qüestions i preguntes que expressen les persones joves.

  • Hem utilitzat les TIC com a ferramenta per a promocionar l'educació amb valors, ja que hem presentat les qüestions relatives a l'educació sexual en un format youtuber, fent que parlar d'educació sexual siga quelcom divertit.

  • Hem promogut actituds sexuals adequades fent que estiguen en concordança amb allò cognitiu (el que pense), allò emocional (el que sent) i allò actitudinal (el que faig).

  • Hem transmès que la sexualitat és una cosa positiva, que inclou el plaer, la comunicació, la tendresa, l’amor... Ajudant al jovent a llevar-se la culpa i alliberar d’angoixa el comportament sexual, facilitant la integració d'aquest com a manera de desenvolupament personal.

  • Hem intentat augmentar la tolerància naturalitzant la diversitat com a condició sine qua non dels éssers humans.

  • Hem potenciat la reflexió i l’anàlisi del context que ens envolta per afavorir una actitud crítica respecte a allò que s’estableix com a “normal” i “anormal”.

XARXA DE CORRESPONSALS JUVENILS

Projecte de dinamització del jovent de la comarca de la Safor a través de la creació d’una xarxa de Punts d'Informació Juvenil als IES de la comarca gestionada pel propi alumnat amb la dinamització dels i les tècniques de cada poble i/o del personal tècnic de la mancomunitat. Aquestos punts funcionen com un espai d'intercanvi d'informaicó, ja que aquesta és bidireccional, del personal tècnic cap a l'alumnat i a l'inversa. Amb açò el que pretenem aconseguir és que els i les nostres joves tinguen un bon nivell informatiu, ja que la informació és un dels factors que més influeixen en els nivells d’autonomia i capacitat de decisió de qualsevol persona, i a més volem potenciar qualsevol forma de participació juvenil en la societat.

Considerem que els centres educatius son l’espai on es genera una de les realitats juvenils de la comarca, ja que la major part de la població juvenil es troba als instituts.

La Mancomunitat de Municipis de la Safor actua en 31 municipis de la comarca, on trobem 11 centres públics d'educació secundària, la majoria dels quals aglutina població de diversos municipis, sent aquestos un espai comú des del qual podem arribar a totes i tots. Per aquest motiu trobem important que els i les joves estudiants siguen els nostres interlocutors, mediant entre l’administració i el propi jovent.

Volem remarcar que la Xarxa de Corresponsals de la Safor va més enllà de l'intercanvi d'informaicó, ja que pretén fomentar l'autogestió del grup davant les seues demandes i projectes. És per això que els i les tècniques participants del projecte, com per exemple les de l'Ajuntament de Ròtova, l’Ajuntament de Potries, l'Ajuntament d'Oliva, l'Ajuntament de Bellreguard, l’Ajuntament de Miramar i la Mancomunitat de la Valldigna, mantenim una coordinació molt estreta i acompanyem a l'alumnat amb les propostes de projectes que demanden.

Les activitats realitzades durant l'any 2021 es divideixen en dos cursos escolars distitns,

  • Curs 20/21: Al gener de 2021 tenim un grup consolidat de 31 corresponsals juvenils dividits en l'IES Joan Fuster de Bellreguard, l'IES Vall de la Safor de Vilallonga, l'IES Gabriel Císcar i l'IES Gregori Maians d'Oliva, l'IES La Valldigna de Tavernes de la Valldigna. D'aquestos, 27 s'assumixen des de la Mancomunitat de la Safor i la resta des de l'Ajuntament de Bellreguard i la Mancomunitat de la Valldigna. Durant el mes de gener celebrem el II Encontre Comarcal d'Alumnat Actiu de forma semipresencial a causa de la pandèmia. Així doncs, cada IES treballa dins el seu propi centre i al finalitzar la jornada ens connectem a través del zoom amb tota la Xarxa Comarcal. Durant aquesta trobada es treballa el treball en equip i la formació es divideix en dues parts, per una part què és l'IVAJ i les polítiques integrals de Joventut, així com els serveis de la comarca i per l'altra com muntem un PIJ al nostre IES, intercanvi d'experiències i propostes d'accions a treballar durant el curs.

D'aquest encontre ix la idea de fer accions conjuntes a través de la Xarxa de Corresponsals de la Safor envers les violències que els atravessen com a persones joves. Així doncs, es concreten tres grans accions que van s’han treballat conjuntament, aquestes son:

  • La gravació d'un podcast sobre l'ecofeminisme per al 8 de Març. Junt amb l'Agència d'Igualtat de la Mancomunitat es van treballar els continguts a partir de preguntes reflexives envers l'ecofeminisme amb les i els corresponsals i després es van gravar les seues pròpies conclusions.

  • La campanya Cal Saber contra la LGTBIFòbia. Campanya elaborada per l'alumnat consistent en definir a través de cartelleria i díptics informatius les sigles LBTBIQ d'una manera atractiva i dinàmica.

  • El rodatge de Hell Phone: gravació d'un curtmetratge que parla sobre la violència juvenil. Tanquem el curs amb el rodatge d'aquest curtmetratge durant la convivència realitzada en l'alberg Serra d'Ador, on els i les corresponsals son actors i actrius, guioniests i directores, amb l'acompanyament d'un professional del món del cinema, Antonio Dyaz, membre de l'acadèmia de cinema.

Al mateix temps es treballa a cada centre accions concretes com per exemple, xerrades infromatives a l'IES Joan Fuster de Bellreguard respecte la diversitat sexual, repelgada de dades respecte com viuen els i les joves la violència a l'IES la Valldigna, programa la Bústia Amiga per millorar la convivència de l'IES Vall de la Safor o Kahoots contra la violència als dos IES d'Oliva.

  • Curs 21/22: Al setembre comencem la campanya per al curs 21/22 llançant la proposta a tots els centres públics d'educació secundària de la Safor. S'adereixen enguany al projecte 5 centres més: l'IES Veles e Vents de Gandia, l'IES Maria Enríquez de Gandia, l'IES Ausiàs March de Gandia, l'IES Tirant lo Blanch de Gandia i l'IES Montdúver de Xeraco.

Fent un treball cooperatiu amb les tècniques de joventut de Bellreguard, Miramar, Potries, Ròtova, Vilallonga, Oliva, la Mancomunitat de Municipis de la Valldigna, el Consell dels Joves de Gandia i Xeraco, s'inicia la campanya en tots els centres, passant per totes les classes de 3r i 4t de l'ESO i FP Bàsica per tal d'explicar el programa i motivar els joves i les joves a fer-se corresponsal dels seus centres. Aquesta campanya consisteix en la presentació d'un vidio elaborat previament on les i les corresponsals del 20/21 ens conten que s'haurien perdut si no hagueren sigut corresponsals, junt a la dinamització de la informació necessària per apuntar-se al projecte. Recolzat açò amb cartelleria per tots els IES i pobles de la Safor.

L’elecció de corresponsals es realitza a principi de novembre i la primera acció formativa el 16 de desembre al Monestir de la Valldigna.

L'avaluació feta fins a la data correspon al programa dut a terme durant el curs 20/21, i que per al present any correspon als mesos de gener fins a juliol. A nivell quantitatiu, la satisfacció de les participants és de 5 sobre 5. A nivell qualitatiu, valorat a través d'entrevistes personals, les corresponsals destaquen que "ha sigut una de les millors experiències" viscudes dins els seus centres educatiu, que els ha permés conéixer molta gent, que han superat pors relacionades amb habilitats socials, que "s'ho han passat molt bé", entre d'altres.

A més, ens agradaria destacar que a través dels punst d'informació juvenil de cada centre s'ha aconseguit una distribució de l'oferta d'oci educatiu i d'informació interessant per al jovent més efectiva.

Que el nivell de participació ha crescut, com demostren les més del doble sol·licituds que hem rebut el present curs per a formar part de la Xarxa de Corresponsals i l'interés mostrat pels centres educatius de la comarca, així com pels Ajuntaments. Complint-se així un dels objectius que teniem marcats, l'empoderament dels i les adolescents.

Hem aconseguit, per un altre costat dinamitzar els espais joves de les poblacions que participen en el projecte. I en la mateixa línia un treball més coordinat del agents implicats en la quotidianetat dels i les nostres joves (personal tècnic encarregat de l'area de joventut, professorat i departament d'orientació dels centres educatius).

CREANT FUTUR

Creant Futur és el nom que li hem donat a l’itinerari educatiu que es desenvolupa en espais formals i no formals per a educar en la participació juvenil al jovent.

Aquest itinerari està composat en aquest ordre pels següents projectes: Planter I, Planter II i Creant. És un procés continuat, gradual i coherent entre sí, que facilita diverses ferramentes per al treball amb grups de joves en distintes etapes maduratives.

Creant Futur és un projecte socioeducatiu que naix i es desenvolupa en els Instituts d’Educació Secundària de distintes zones territorials de l’estat espanyol. Al territori valencià concretament hi formem part, Silla, Sagunt, Xàtiva, Picassent, Xirivella, la Mancomunitat de la Serrania i la Safor amb els IES Joan Fuster de Bellreguard i l’IES Vall de la Safor de Vilallonga.

Des de la Mancomunitat de la Safor, acollim aquest projecte i l’adrecem a totes les poblacions de la comarca. Donant suport i assessorament a les poblacions majors de 5.000 habitants per a la seua implementació i assumint la intervenció pròpiament dita en els municipis menors de 5.000 habitants.

El que es pretén és que els i les joves analitzen la seua realitat, prenent consciència del paper participatiu que poden arribar a adoptar, enfocat aquest en l’educació en valors i l’educació per a la participació social.

El projecte es desenvolupa amb una metodologia participativa, d’experiència i intercanvi, que centra la seua atenció en el desenvolupament d’habilitats bàsiques individuals i grupals per a la participació amb joves d’entre 13 i 15 anys durant un període de dos anys, coincidint amb 2n (PLANTER I) i 3r d’ESO (PLANTER II).

Un dels seus objectius més rellevants és millorar la convivència dins els centres, apostant per la participació entesa aquesta com un procés que va de dins a fora, vinculant-se amb les cures, els afectes i el món emocional: totes les habilitats, aprenentatges i experiències que construeixen la convivència entre les persones.

LIFE TERRA SAFOR

Projecte d’empremta ecològica. Actualment és la major iniciativa ciutadana d’Europa per a plantar i monitoritzar 500 milions d’arbres amb l’objectiu de mitigar el canvi climàtic.
Té una durada de 5 anys, emmarcat i finançat pel programa europeu LIFE. NO és un projecte específic de joventut. Però de les cinc accions que desenvolupa, hi ha una que treballa amb la població juvenil:

Formació de TERRA Leaders: LIFE Terra formarà a joves i voluntàries per a liderar futures plantacions d'arbres als seus territoris. Se’ls capacitarà per a organitzar de manera autònoma una trobada de plantació amb voluntaris, pel que desenvoluparan coneixements ambientals i capacitats organitzatives, administratives, de coordinació i de gestió d'activitats per a grups grans.

El projecte, a més de permetre la reforestació d’àrees i la creació de nous espais verds, també vol servir com una oportunitat d'encontre entre joves, impulsant la cooperació, l’acció ciutadana i la cohesió social.

Des del Servei de Joventut hem fet de canal de comunicació entre el projecte Life i les entitats locals que han volgut acollir-lo.

Encara que va poc a poc, per la gran infraestructura que presenta i perquè han d'analitzar la conveniència o no de cada zona proposada, a la Safor durant el 2021 es va fer una intervenció en la Casa dels Garcia de Ròtova, on vam contar amb alumnat de l'IES Gregori Maians d'Oliva, l'IES Joan Fuster de Bellreguard i l'IES Vall de la Safor de Vilallonga

PLA JOVE DE LA SAFOR

En el marc de l’Estratègia Valenciana de Joventut es vol dissenyar la ruta a seguir per crear unes polítiques de joventut amb una base sòlida creant un cos de professionals de joventut amb una estructura territorial forta. Dins els objectius a assolir amb aquesta Xarxa Jove de professionals és fer un diagnòstic de la realitat juvenil del territori valencià per poder elaborar un pla jove de la Comunitat Valenciana que ens mostre on estem i cap on volem anar. Des del Departament de Joventut de la Mancomunitat de la Safor estem contribuint a aquesta fita elaborant el diagnòstic de la Safor.

Fins el moment hem recollit totes les dades estadístiques de població, hem entrevistat al personal tècnic que treballa en la comarca amb joves i també a les regidories de joventut, així com la recollida de 300 entrevistes a persones joves.