Creant Futur

Que és?

Aquest projecte vol posar el seu èmfasi: capacitats i habilitats per a construir espais col·laboratius i de cures, on permetre'ns créixer amb una altra fusta més solidària, més tendra i coherent, més des del cor… i així, la resta, arribarà. El desenvolupament del programa combina l'educació formal i no formal com a àmbits d'aprenentatge, apostem per la inclusió en l'horari lectiu dels IES, ja que ens assegura la universalitat de la proposta.

Espai formal:

Es desenvolupa en dues fases que corresponen als cursos escolars de 2n i 3r de l'ESO i es realitza dins de l'IES en hores de tutoria. Per ser la porta d'entrada al projecte, es requereix treballar de manera acurada el clima grupal, partint sempre dels interessos del grup. Per a facilitar aquest procés es prendrà com a punt de partida la MOTIVACIÓ del grup, tenint en compte que aquesta és una de les claus fonamentals perquè es participe en les sessions d'una forma activa. Es posa per tant l'accent en el coneixement mutu, la cohesió grupal i la creació d'un clima de confiança i respecte, d'un espai en el qual se senten assegurances per ser totalment seu.


Les àrees de treball en aquest espai són les següents:

Què sent? (Emocions). La part més emocional, adquirir i incorporar habilitats de gestió positiva de les emocions, respecte per una mateixa, llenguatge expressiu, reconéixer la unicitat i diversitat en la qual ens movem en els grups.

De què sóc capaç? (Capacitats). Relaciona la part emocional amb les eines de les quals disposen les persones participants per al treball col·laboratiu: tècniques comunicatives i de resolució de conflictes, escolta, cures grupals per a, a partir del que s'és, posar en funcionament les habilitats socials i les capacitats al servei del grup.

Què em motiva? (Centres d'Interés). On es treballen des de les eines que les participants són capaces d'adquirir, per a bolcar-les entorn de centres d'interés del grup i crear en l'àmbit de la comunitat educativa tota una seriosa d'idees i activitats senzilles que puga construir. Dins de la proposta està incorporat l'enfocament de gènere, cuidant i propiciant l'educació no sexista tant en el llenguatge com en les experiències que es propicien.


Espai no formal:

A partir de la sessió a l'aula, sempre respectant els ritmes de cada grup, es durà a terme un espai d'educació no formal en el qual l'alumnat de manera voluntària puga desenvolupar algunes de les accions que durant les sessions de tutoria hagen emergit del grup. Possibilitant la creació d'un equip de treball voluntari que servisca de devolució de les habilitats i capacitats adquirides en les tutories, entorn d'alguna acció senzilla que millore la convivència i on es pose l'accent en la FORMACIÓ i l'ORGANITZACIÓ dels grups, fomentat la reflexió i l'anàlisi de la realitat del seu entorn més pròxim, ajudant al fet que adquirisquen una actitud crítica davant el seu context més pròxim (centre educatiu, barri, poble…)

[IES de la Safor adherits al projecte]

Creant Futur, Xarxa d'Educació per a la Participació Juvenil és una xarxa d'entitats i persones que promouen l'educació per a la participació juvenil amb joves de Sevilla, Huelva, Cadis, Tenerife, Astúries, Madrid, Bizkaia, Badajoz, Salamanca i València. Suposa una experiència d'aprenentatge per a la participació; una iniciativa en la qual grups de joves plantegen les seues inquietuds i elaboren respostes pròpies d'acció per a la transformació de la seua realitat.