Projektkurser

Under läsåret ordnas bland annat dessa kurser, resor och projekt:

Friluftsliv (Gy10)

I kursen friluftsliv fördjupar vi oss i att klara oss i naturen genom hållbart friluftsliv. Kursen innefattar en del teorilektioner samt några nätters övernattning i tält i en nationalpark i Finland under period 1.

Utförsåkning (Gy15)

Vi fördjupar oss i slalom, snowboard och telemark i svenska fjällen. Kursen är ett samarbetsprojekt med Mäkelänrinteen lukio ”Märsky” och genomförs under våren.

Matematiken i renässansen och renässansen i matematiken (MaA19 / MaB19 / Fl07 / Hi14)

Italien (Florens och Pisa)

En tvärvetenskaplig kurs i matematik, filosofi och historia. Den studerande får en insyn i historiska matematiska milstolpar i världen i allmänhet och Europa i synnerhet samt varifrån matematikens delområden härstammar. Vi studerar valda delar av matematikens delområden ur ett historiskt, filosofiskt och naturvetarspråkligt perspektiv. Den gemensamma nämnaren i projektet är “renässansen”, en återuppväckning av antikens ideal. Kursen är främst avsedd för åk 2 och avslutas med en studieresa till Florens och Pisa i april 2025. Man kan välja kursen oberoende av om man läser lång eller kort matematik! 

Mathe & Deutsch in UNSEREm Europa"  ​(TyA12/TYB211 / MAA20/ MAB20​)

En tillämpad tvärvetenskaplig modul i period 4/5 under läsåret 2024–2025. Bedöms med ett A och genomförs ämnesintegrerat mellan matematik, naturvetenskaper och tyska.​ Studierna utmynnar i en studieresa till München i början av maj 2025 och är för dig som läser A-tyska, B2-tyska (eller B3-tyska)​. ​Före resan ordnas gemensamma obligatoriska träffar.​ Antalet deltagare: max. 15-20​. Det går bra att delta oberoende av vilken nivå i matematik du läser.​ Gruppbildningen sker i samband med att ni gör era kursval. 

Naturvetenskaper Nu – ett högskolesamarbete (Bi12, Fy14, Ge09, Ke10)

Detta är en mångvetenskaplig kurs i moderna naturvetenskaper. Kursen omfattar sju föreläsningseftermiddagar (alternativt på Zoom eller som inbandningar) under period 4 och 5). ​Som kursprestation skrivs en inlärningsdagbok. Du får 2 studiepoäng för avlagd kurs. Studiepoängen har du sen till godo om du inleder universitetsstudier efter gymnasiet. Dessutom får du en tillämpad gymnasiekurs/studieavsnitt.

The Science Festival (KE13)

Vi reser till Exeter i England den 11-15 september 2024 och tar del av The British Science Festival. Festivalen bjuder på toppföreläsningar i olika vetenskapsgrenar. Kursen är ett samarbete mellan engelska och kemi och innebär att vi lyssnar på, skriver och pratar om vetenskap på engelska. Kursen är ämnad främst för studerande i årskurs 2 med intresse för naturvetenskaper. Period I, position 8. 

Vetenskapsagent (Bi11, Fy15, Ge8, Ke11 och ett högskolesamarbete)

Handledaren hjälper dig att göra upp ett program som intresserar just dig och läser också din inlärningsdagbok. Du kan t.ex. skugga en högskolestuderande eller göra en  arbetsplatsskuggning. Du kan också gå på intressanta föreläsningar, läsa en populärvetenskaplig bok, vara tutor på ”Brändö mattaeftis”, göra demonstrationer eller laborera med lågstadieelever eller delta i någon vetenskaplig tävlingen. Det är du som själv bygger upp eget program av sådant som intresserar dig!

Välbefinnande i fokus (PS11/HÄ08)​

En ämnesöverskridande kurs med inslag av både psykologi och hälsokunskap.​ Och en kurs med mycket diskussion och praktiska övningar.​ Innehållet kan se olika ut från år till år, beroende på gruppens önskemål, men t.ex. mat, motion, sömn, hjärnan, stress, studiemotivation, tidshantering, sociala relationer, känslor…​

Samarbete och laborationer

med institutionerna för matematik, fysik och kemi vid Helsingfors universitet fortsätter.

Arbis och de andra svenska gymnasierna i regionen

Prepkurser, språk, projekt, samt vissa realämnen ordnas i samarbete med Helsingfors Arbis och de andra svenska gymnasierna i regionen. Mera information om dessa kurser får du av studiehandledarna.