Bedömning av studentprov

Bedömningen

Skolans lärare gör en preliminär bedömning av dina provprestationer. Censorer vid studentexamensnämnden bedömer dem slutgiltigt. Om du har intyg över läs- och skrivsvårigheter, läkarintyg eller något annat intyg, behandlas dina prestationer ytterligare  av en speciell arbetsgrupp efter att ämnescensorerna bedömt proven. Om du i ditt ämne ligger strax under en poänggräns kan ditt intyg över läs- och skrivsvårigheter beaktas, beroende på hur grava svårigheter du har. En kompensation på några poäng kan bli aktuell endast i ett ämne. Om studentexamensnämndens bedömning har förändrats väldigt mycket jämförd med lärarens  preliminära bedömning, ska du genast kontakta läraren, som bör kontrollera att inga misstag skett. 

Kontrollbedömning

Via Studieinfo kan du få reda på grunderna för bedömningen av din prestation. Om du är missnöjd med bedömningen, kan du hos nämnden anhålla om kontrollbedömning, som kostar 50 €, en summa som betalas tillbaka ifall kontrollbedömningen leder till förändrat resultat. Anhållan om kontrollbedömning ska göras inom 14 dagar efter det att du personligen har haft möjlighet att få veta resultatet av bedömningen. Mike hjälper dig med det praktiska förfarandet.

Kompensation 

Kompensation innebär att du kan bli student även om ett av dina fem prov inte skulle vara godkänt. Kompensation är ett förfarande som beaktar vitsorden för de övriga fyra prov som ingår i examen.

Det finns ett underkänt vitsord: Improbatur. Ett underkänt vitsord (I) i något av de fem studentexamensproven kan kompenseras genom att de fyra övriga proven som krävs för examen ger en totalpoäng om minst 10 vitsordspoäng, tex. A, A, B, B eller A, A, A, C. Poängtalet för dina godkända prov räknar du ut genom att addera poängen för de vitsord du fått i varje ämnesprov:

Studentexamensbetyget

På betyget står inskrivet vilka prov examinanden avlagt och på vilken nivå samt vitsorden.

Vitsorden och de poängtal de motsvarar

L laudatur 7

E eximia cum laude approbatur 6

M magna cum laude approbatur 5

C cum laude approbatur 4

B lubenter approbatur 3

A approbatur 2

I improbatur 0

Poängtalen har betydelse då studenten söker in till studier på tredje stadiet.

Att ta om ett prov

Den som genomfört studentexamen kan ta om ett underkänt prov utan begränsningar. Detta gäller alla examinander oavsett när de blivit studenter.

Innan du slutfört examen får ett underkänt prov tas om tre gånger vid de tre examenstillfällen som följer direkt på det examenstillfälle då provprestationen underkändes.

Fusk och brott mot examensordningen

Om en examinand gör sig skyldig till svikligt förfarande eller annars grovt bryter mot ordningen, betraktas alla prov som hen deltar i under ifrågavarande examen som underkända. Examinanden kan också mista rätten att delta i prov vid följande examenstillfälle.

Abiturienten är själv ansvarig för att hen känner till bestämmelserna gällande studentexamen.

Mer information hittar du på studentexamensnämndens hemsida på adressen www.ylioppilastutkinto.fi/sv/