Studieplanering

Studier i gymnasiet

Skolåret

Skolåret omfattar 38 arbetsveckor och är uppdelat i fem arbetsperioder. Varje period består av ungefär sju veckor och varje period har du ett eget schema.


Årskurslöshet

Årskurslöshet innebär att du själv kan bestämma din studietakt. Du kan själv välja när du avlägger dina kurser, men du är naturligtvis beroende av “kursordningen” i skolan. Årskurslösheten förutsätter att du är motiverad, målmedveten och att du noggrant planerar ditt studieprogram på lång sikt. Årskurslösheten innebär att det inte finns klasser, utan alla studerande är indelade i grupper beroende på vilket år de börjat skolan, t.ex. 21/I eller 23/II. Du kan studera mellan två och fyra år.


Position

Läsordningen består av olika positioner (1–8). I praktiken innebär det att arbetsveckan är indelad i positioner, i vilka kurserna är placerade. Du kan inte välja två kurser i samma position eftersom de går under samma lektionstider.


Kurser

Innehållet, lärostoffet, i ett ämne är uppdelat i kurser eller studieavsnitt. Historia har t.ex. 3 obligatoriska kurser, var och en med sitt speciella innehåll. En kurs består av 38 lektioner, men i praktiken blir det ofta endast ca 30, eftersom provdagar och andra evenemang i skolan “äter upp” en del lektioner. Alla ämnen har obligatoriska och valfria kurser som följer den nationella läroplanen. Skolan erbjuder varje läsår ett antal skolvisa valfria kurser.


Språkprogram

Vi läser finska som A-språk, engelska som A-språk, tyska som A-språk och som B2- och B3-språk, franska som B2- och B3-språk samt spanska som B3-språk. B2-språken har du börjat läsa i högstadiet och B3-språken börjar du läsa i gymnasiet.


Konstämnena

Till konstämnena räknas musik och bildkonst. Du bör minst tre kurser, av vilka minst en kurs i vartdera ämnet, t.ex. en kurs musik och två kurser bildkonst eller vice versa.


Obligatoriska studier

De obligatoriska studierna i de olika ämnena avläggs av alla studerande och de är gemensamma för alla gymnasier. De obligatoriska studierna är 47 kurser (51 om man läser lång matematik) eller 120 sp (GLP2021) till antalet.


Valfria studier

Du måste ha minst tio valfria kurser eller 20 sp innan du kan få ditt avgångsbetyg. I tyska B, franska B och engelska B finns bara valfria kurser

De flesta av de valfria kurserna är samma i hela landet och proven i studentexamen baserar sig på dem och på de obligatoriska studierna. Några valfria kurser är kommun- eller skolvisa. Alla valfria kurser går inte att avlägga varje år. De valfria studierna måste vara godkända för att räknas med på avgångsbetyget.


Det sammanlagda antalet kurser/studiepoäng

För att du ska kunna få ditt avgångsbetyg och dimitteras, dvs. “bli student”, måste du ha sammanlagt minst 75 kurser eller 150 sp (GLP2021).


Läromedel

Studerande på åk 21, 22 och 23 får studiematerial och nödvändig teknisk utrustning av kommunen. Studiematerialet är oftast böcker, programvara eller digitala licenser till nätbaserade tjänster.


Återkommande specialdagar

Gruppmöte (GM)

Vi har gruppmöten på tisdagar. På GM kl 12.30-12.45 träffar studerande sin grupphandledare i grupprummet. Då ges viktig information och någon aktuell fråga diskuteras. Närvaro vid GM är obligatoriskt. Om någon är frånvarande t.ex. på grund av sjukdom måste hen själv ta reda på vilken information som har getts.


Utvärderingsvecka

I varje period ingår en utvärderingsvecka, bestående av s.k. positionsdagar. Varje position har då en förmiddag och en eftermiddag  reserverade att använda fritt så som läraren och undervisningsgruppen kommer överens. Lektionerna kan användas för t.ex. prov, föredrag, projektarbeten, studiebesök, gäster eller helt vanliga teoritimmar. 


Förnyat förhör (FF)

Förnyat förhör hålls efter en period. Du kan delta i förnyat förhör om du t.ex. varit sjuk under ett prov eller om du fått underkänt betyg för kursen. Anmälningen sker via Wilma. Se mer i avsnittet om bedömning.


Allmän tentamen

Du kan försöka höja ett godkänt kursvitsord på tentamenstillfällena, som ordnas fem gånger under läsåret. Anmälan sker direkt till ämnesläraren tre veckor före tentamen.