Handledning

Handledning och stöd

Rektor och biträdande rektor

Skolans rektor Mikael (Mike) Nyholm och biträdande rektor Staffan Nystedt är i skolan varje dag. Kom gärna och fråga om du undrar över något, be om hjälp, diskutera och föreslå hur något kan utvecklas.

Mike 040-673 6244
Staffan 040-3346670

Studiehandledare

Studiehandledarna Carita Ekholm och Pia Winell hjälper dig att göra upp en individuell studieplan, en plan för studentexamen, en plan för fortsatta studier och att uppdatera dessa under gymnasietiden. Studiehandledarna träffar alla studerande under individuella samtal och i klass. Studiehandledarna har sina rum i närheten av musiksalen. Du kan också kontakta dem via Wilma. Pia är studiehandledare för grupperna 23/I-III, 22 I-II, 21 I-III och Carita för grupperna 23/IV-V, 22 III-V, 21 IV-V. Fjärde årets studerande har den studiehandledare som de haft under sina tidigare år. 

Carita 040-3362311
Pia 040-3362298

Speciallärare, läs- och skrivsvårighetsintyg

Skolans speciallärare Bo-Håkan Söderholm är anträffbar i skolan varje dag och kontaktas via Wilma, e-post eller telefon.  

Intyg från grundskolan gällande läs- och skrivsvårigheter bör lämnas in till skolan (grupphandledaren eller specialläraren) vid skolstarten. Specialläraren hjälper då till med att information om svårigheter når lärarna. Dessa intyg ska förnyas i god tid före de första studentskrivningarna inleds om man vill anhålla om specialarrangemang i samband med skrivningarna. Det betyder att man gör nya läs- och skrivtest hos specialläraren. Inför skrivningar på hösten ska anhållan vara färdig senast sista april och inför vårens skrivningar ska de vara insända sista november. Specialarrangemang kan t.ex. vara förlängd tid. Det är viktigt att studerande tar kontakt med specialläraren i god tid inför skrivningarna.  Vid behov gör specialläraren även utredningar gällande läs- och skrivsvårigheter.  

Specialläraren håller en kurs i studieteknik, SH 22/SH04. Kursen är öppen för dem som vill förbättra sin studieteknik och riktar sig främst till studerande med läs- och skrivsvårigheter.  

Ta kontakt med specialläraren om det är något du undrar över. 

Bo-Håkan 050-401 3206

Kurator

I vår skola finns varje dag Pia Stråhlman-Kurki, som du kan kontakta om du behöver någon utomstående att prata med eller behöver stöd, rådgivning och handledning i frågor som oroar dig och möjligen stör dina studier. Du kan knacka på eller be om en tid via Wilma. 

Pia 09-31081055  

Hälsovårdare

Hälsovårdaren Sara Sommardahl är på plats 3 dagar i veckan och önskar träffa alla studeranden minst en gång under gymnasietiden för en hälsogranskning, i första hand under första studieåret. Hälsovårdaren gör också uppbådsgranskningar inför armén åt dem som är värnpliktiga och för flickor som vill göra frivillig militärtjänst. Du kan vända dig till hälsovårdaren ifall du har frågor gällande t.ex. din hälsa, hälsovanor, vaccinationer, preventivmedel, sexuell hälsa eller psykiskt välmående. Du kan boka tid via wilma eller per telefon/sms.

Sara: 0408284701, på plats må-to 

Psykolog

Psykolog Gerda Kraemer är på plats måndagar och tisdagar. Ta kontakt med Gerda om du upplever att du har det tungt för tillfället och vill diskutera din psykiska hälsa. Målsättningen med träffarna kan t.ex. vara att kartlägga måendet, att få tag i och bryta olika problematiska mönster eller att på andra sätt få mer balans i sin vardag.

Gerda 040-334 6670

Psykiatrisk sjukskötare

Psykiatriska sjukskötaren Fanny Sumelius erbjuder samtalsstöd ifall du t.ex. känner dig nedstämd eller har ångest. Hon finns på Mechelingatan 46 A, 4. vån, rum 465A.

Fanny 040-3360188 

Stöd i studierna

Vi erbjuder läxläsningsklubbar, t.ex. mattaeftis, då du har möjlighet att få hjälp med uppgifter och läxor i olika ämnen. En lärare finns på plats för att hjälpa och stöda dig med dina arbeten.

Studiestöd via FPA

Om du fyllt 17 år kan du ansöka om statens studiestöd via FPA. Studiestödet kan bestå av studiepenning, bostadsbidrag och statsgaranti för studielån. Föräldrarnas och dina egna inkomster inverkar på beviljandet av studiestödet. Ansökningen görs på FPAFPA:s  webb.

Försäkringar

Helsingfors stad har en frivillig gruppförsäkring för studerande i Fennia. Denna försäkring täcker endast kostnader som uppstår inom offentlig hälsovård, inte besök på privata läkarstationer. Under resor utomlands är de studerandena försäkrade i försäkringsbolaget Tapiola. Om en olycka sker i skolan ska en skadeanmälan göras så fort som möjligt. Anmälan görs av den lärare eller tränare som varit med vid olyckstillfället. Skadeanmälan undertecknas alltid av studeranden och rektor eller biträdande rektor. Skadeanmälansblanketten finns i skolans kansli.

Idrottare rekommenderas att komplettera sitt försäkringsskydd genom att ta en frivillig heltidsolycksfallsförsäkring, som även täcker olyckor som sker under skoldagen. Licensförsäkringar täcker inte olycksfall som sker under skoldagen. Granska alltså dina fritidsförsäkringar.

Idrottarens kom ihåg lista gällande försäkring:

Försäkringsärenden tas även upp under föräldramöten. 


Allt i kategorin Handledning