Thrillers 2023

De vrouw die moord riep - Naomi de Meer


Naomi de Meer is een Nederlandse auteur die psychologische thrillers schrijft. Ze studeerde psychologie en chemie en verwerkt haar interesses in haar verhalen. Dat doet ze ook met haar fascinatie voor mythologie. Typerend aan haar schrijfstijl zijn de uitwerking van gedachten en gevoelens van haar personages. In 2023 debuteerde ze met deze De vrouw die moord riep nadat ze met haar manuscript deelnam aan de cozy & crime wedstrijd van De Verhalenfabriek.


Aesa heeft een angststoornis, die ze ontwikkelde toen ze getuige was van de moord op haar beide ouders. Ze is erg achterdochtig en ziet problemen die er niet zijn. Ook bij de politie kennen ze haar als degene die steeds onnodig hulp vraagt. Wanneer Aesa vreemde berichten krijgt en haar nieuwe vriend voor haar ogen levenloos in een wagen wordt gedumpt, wordt ze niet geloofd. Ze zal een andere manier moeten zoeken om de waarheid aan het licht te brengen. Tenzij ze opnieuw spoken ziet…


In De vrouw die moord riep wordt afgewisseld tussen het perspectief van Aesa en haar beste vriendin Evi. Terwijl de hoofdstukken rond Aesa in de ik-vorm zijn geschreven, lees je bij Evi vanuit de derde persoon. Dit stoort de leeservaring helemaal niet. 

Opvallend zijn de innerlijke monologen, gedachtenspinsels en innerlijke gevoelswereld van de personages, waar Naomi de Meer bewust op inzet. Hierdoor leer je de hoofdfiguren echt goed kennen, ondanks dat het verhaal een novelle is.

De opbouw van het verhaal is zeer goed uitgewerkt. In het verhaal zit meerdere soorten spanning verweven. Enerzijds zijn er de psychologische twists en paranoia, anderzijds de onderhuidse, sluimerende spanning. Als kers op de taart worden de situaties zelf ook echt spannend. Over dit verhaal heeft de auteur duidelijk goed nagedacht. De lezer wordt op een verkeerd spoor gezet, maar dat is vrij duidelijk geënsceneerd, waardoor men ook mag hopen en verwachten dat er nog een plottwist aankomt. 


De vrouw die moord riep heeft misschien een eigenaardige titel, maar inhoudelijk is deze wel passend. De cover is aantrekkelijk en ook het verhaal smaakt naar meer. Een mooi debuut waarbij de auteur haar eigen stijl weet neer te zetten en de uitwerking van zowel verhaal als personages zeer goed is.

Deze recensie verscheen eerder op Vrouwenthrillers.nl. Bedankt Vrouwenthrillers en uitgeverij De Verhalenfabriek voor het recensie-exemplaar.

Rating: ⭐⭐⭐⭐

1989 - Val McDermid

Val McDermid is afkomstig uit Schotland en werkte als journalist voor ze voltijds auteur werd. Ze schreef meerdere bestsellers en won reeds prijzen met haar boeken. Een van haar reeksen werd ook verfilmd. Het thema homoseksualiteit komt in meerdere van haar boeken voor. Het jaar 1989. Journaliste Allie Burns verdiept zich in de wereld van HIV-patiënten en stuit op een trend die in het politieke leven stil wordt gehouden. Ze wil achter de waarheid aangaan en op die manier opkomen voor deze door de maatschappij uitgespuwde bevolkingsgroep. Haar zoektocht brengt haar naar het buitenland: eerst naar Berlijn en later naar het Oostblok. Om de nodige informatie te vinden, moet ze de juiste getuigen vinden, die vaak zelf een en ander te winnen of te verliezen hebben. Om hun vertrouwen te winnen, samen met het vinden van de waarheid, moet Allie ver gaan, met het risico zelf in gevaar te komen. 


De titel van het boek geeft het tijdskader aan waarin het verhaal zich afspeelt: de periode dat homofobie sterk aanwezig was en HIV nog een heus taboe was, dat Gorbatsjov de macht had in Rusland en de Berlijnse muur viel tussen Oost- en West-Europa. 1989 is het tweede deel van een serie rond journaliste Allie Burns. Het is volledig los te lezen van het eerste deel. Dit verhaal speelt zich af in Engeland, Duitsland, Rusland en Polen. Het boek start met een proloog, die de interesse van de lezer weet op te wekken. De eerste hoofdstukken beginnen vrij beschrijvend, waardoor het wat lastiger is om de focus te houden. Wanneer hoofdpersonage Allie Burns met haar journalistiek onderzoek start, komen er meer dialogen aan bod, wat een stuk aangenamer leest. Toch heeft de auteur een schrijfstijl waarin veel details worden weergeven. Hiermee wordt wel veel achtergrondinformatie verschaft, maar tegelijk wijkt het soms teveel af van de verhaallijn, waardoor het tempo vertraagt. 


Er is afwisseling tussen het onderzoek dat Allie voert en een tweede verhaallijn rond Genevieve Lockhart die de belangen van het bedrijf van haar vader, mediamagnaat Wallace Lockhart, vertegenwoordigt. Naar het einde toe komt er nog een derde verhaallijn bij: een nieuw onderzoek waarin Allie zich gaat verdiepen. De informatie uit de proloog wordt hier duidelijk. Doordat er vanuit verschillende perspectieven wordt geschreven, is het een terechte keuze van de auteur om het verhaal vanuit de derde persoon te vertellen. 


De historische en politieke schets is de grote troef van 1989. Het verhaal wordt nergens echt spannend en valt niet zozeer onder de noemer vrouwenthrillers. Het is eerder een goed uitgewerkt spionageverhaal voor de liefhebbers van literaire misdaadverhalen met een historisch en politiek kader.


Deze recensie verscheen eerder op Vrouwenthrillers.nl

Bedankt Vrouwenthrillers en uitgeverij Luitingh Sijthoff voor het recensie-exemplaar.

Rating: ⭐⭐

In een oogwenk - K.L. Slater

Kim L. Slater groeide op in de koolmijnregio van Noord Nottinghamshire in het Verenigd Koninkrijk. Ze studeerde creatief schrijven aan de universiteit en bracht haar psychologische thrillerdebuut uit in 2016. Haar inspiratie haalt ze uit het dagelijkse leven. Ze schrijft dagelijks en houdt daarnaast van wandelen, lezen en verhalen beluisteren, etentjes en op vakantie gaan. Ze verkocht reeds meer dan 3 miljoen boeken. In een oogwenk is haar zesde boek. 


Na de dood van haar echtgenoot staat Toni alleen voor de opvoeding van haar vijfjarige dochter Evie. Om een nieuwe start te maken, verhuist ze naar het dorp waar haar moeder woont. Met haar hulp probeert ze de eindjes aan elkaar te knopen. Op een dag verdwijnt haar dochter Evie na schooltijd. Niemand heeft enige informatie: er zijn geen getuigen, geen camera’s en geen uitgesproken verdachten. De politie tast in het duister, dus Toni beseft dat ze zelf op zoek zal moeten gaan. Een onmogelijke opdracht, want Toni’s lichaam is verlamd en haar geest is helder, alleen beseft niemand dat laatste. Ze moet een manier vinden om zich te uiten. Ze moet op zoek naar Evie. 


In een oogwenk begint met een mysterieuze proloog. Het verhaal wordt hoofdzakelijk verteld vanuit het hoofdpersonage Toni in de eerste persoon. Er is afwisseling van perspectief, waarbij de andere factoren vanuit de derde persoon aan bod komen. Het verhaal start vrij neutraal waarbij de lezer Toni en haar dochter Evie leert kennen in hun leven van drie jaar geleden. De hoofdstukken worden afgewisseld met de huidige situatie waarin de gedachtewereld van Toni aan bod komt. Slater neemt haar tijd voor een lange introductie van de personages, maar hoe verder het verhaal vordert hoe meer details worden prijsgegeven. De aandachtige lezer pikt hierbij subtiele hints op over situaties die niet helemaal aanvaardbaar zijn of toch minstens vragen oproepen. Twijfel wordt gezaaid, paranoia komt om het hoekje kijken en hypotheses krijgen vorm. De auteur werkt naar een sterke plottwist toe waaruit blijkt dat ze meester is in het misleiden en manipuleren van de lezer. Niets is meer wat het lijkt en de spanning, die aanvankelijk uitbleef, is plots volop aanwezig. In een tweede deel, naar het einde van het verhaal toe, wordt het tempo van gebeurtenissen en spanning opgedreven en wordt op mooie wijze naar de ontknoping gewerkt. De titel van het boek wordt in deze fase ook helemaal duidelijk. Er zitten ook onverwachtse elementen in het verhaal, maar enkele daarvan komen net iets te toevallig en roepen toch wat vragen op. 


In een oogwenk is een origineel psychologisch verhaal met een sterk plot. Misleiding is hier de grote troef. Een aanrader voor de fans van B.A. Paris.


Deze recensie verscheen eerder op Vrouwenthrillers.nl. Bedankt, Vrouwenthrillers en Kobo, voor het recensie-exemplaar.

Rating: ⭐⭐⭐⭐

Echo’s – Anja Feliers

Anja Feliers is een succesvolle Vlaamse schrijfster van thrillers en erotische romans. Met het achtste deel van de reeks rond psychologe Kathleen Verlinden, ‘Het perfecte meisje’, ontving ze in 2018 de prijs voor de ‘Beste Vrouwenthriller van het Jaar’. Ook met haar andere misdaadreeks over medium Caro Westerhof won ze al een prijs. Met het tweede boek uit de reeks, ‘Huid tegen huid’, won ze in 2020 de titel van ‘Beste Nederlandse Vrouwenthriller van 2020’. Sinds kort brengt ze samen met haar dochter ook kinderboeken uit.

Anja Feliers woont in Bilzen, waar ze haar verhalen schrijft op zolder. In het dagelijkse leven is ze leerkracht in het middelbaar onderwijs.

‘Echo’s’ is het vierde deel in de serie rond medium Caro Westerhof.

De zesjarige Billie voert ’s nachts hele gesprekken met haar overleden tante, de zus van haar mama Victoria. Eigenaardig genoeg is Victoria enig kind en ze wijt de nachtelijke conversaties aan de levendige fantasie van haar dochter. Tot Billie dingen vertelt die ze absoluut niet kan weten. De twijfel bij Victoria neemt toe of haar dochter misschien toch een bijzondere gave heeft. Wanneer ze hierover in gesprek gaat met haar ouders kan ze niet op steun rekenen. Die vindt ze wel bij Caro Westerhof.

Caro, die over een gelijkaardige gave beschikt, besluit Victoria te helpen. Daarnaast krijgt Caro echter zelf nog af te rekenen met haar verleden en moet ze zelf ook timmeren aan het pad van haar eigen leven.

De cover van Echo’s’ past helemaal in de zogenaamde ‘paarse reeks’ en de titel wordt duidelijk tijdens het lezen.

Net zoals in de vorige delen wisselt het perspectief tussen de personages. In dit deel zijn vooral de standpunten van Caro en Victoria belangrijk. Uit de flaptekst weet je meteen wat de connectie is tussen beide hoofdpersonages.

In dit boek volg je de levens van Caro en Victoria mee. Ook het verleden is hierbij van belang. Bij Victoria kiest de auteur voor hoofdstukken die zich nu en vroeger afspelen. Wat Caro betreft, voorziet Anja Feliers een opfrissing van feiten uit het verleden, maar om dit volledig te begrijpen, is het van belang om minstens het eerste deel van de serie ‘Wat hij mij zei’ gelezen te hebben. Hierop wordt sterk verder gebouwd. Dat zorgt ervoor dat Caro een goed uitgewerkt personage in de serie is, maar toch komen haar keuzes en houding ten aanzien van antagonist Rolf, die een cruciale rol had in het eerste deel, niet helemaal geloofwaardig over. Pas helemaal op het einde wordt duidelijk wat de ware intenties van Caro en Rolf zijn. De rol van Frederik, de partner van Caro, is in dit deel net iets te onderbelicht. Als lezer voel je dat hij meer weet dan hij laat uitschijnen maar dit komt iets te weinig tot zijn recht.

De sterkte van Anja Feliers komt naar boven in de psychologische uitwerking van het verhaal. Ze weet een opbouwend verhaal te schrijven, dat soms meer weg heeft van een roman dan een thriller, maar waarbij wel de karakters en ontwikkeling van personages goed worden neergezet. Haar schrijfstijl typeert zich in uitgebreide dialogen en innerlijke monologen. Hier en daar voegt de auteur een kort, cryptisch gedicht toe. De spanning zit bij ‘Echo’s’ op het einde van het boek, maar het verhaal eindigt wel abrupt. De vragen waar de lezer mee achter blijft, vormen een cliffhanger en bieden absoluut de optie voor een vijfde deel.

Een belangrijk thema in deze reeks en dus ook in ‘Echo’s’ is de gave om contact met mensen te hebben over de grenzen van de dood heen. Deze paranormaliteit of dit zesde zintuig wordt op een geloofwaardige en natuurlijke manier gebracht. Er is niets beangstigends aan, dus lezers die niet van dit thema houden, hoeven zeker niet afgeschrikt te worden om de reeks te lezen. De gave wordt mooi verwerkt in het functioneren van de personages en is niet het eigenlijke onderwerp van het verhaal.

Gezien het lagere spanningsgehalte is ‘Echo’s’ een aanrader voor de fans van psychologische romans en zullen de liefhebbers van thrillers waarbij je op het puntje van je stoel gaat zitten hier minder aan hun trekken komen.

Bedankt uitgeverij Pelckmans dat ik deel mocht nemen aan de blogtour.

Rating: ⭐⭐⭐(⭐)

De Toscaanse erfenis - Saskia Roorda

Saskia Roorda is geboren in Utrecht en studeerde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam, waar ze in 1999 afstudeerde. Momenteel woont ze met haar man, zoon en hun hond Pluis in Hilversum. Op haar tiende jaar las ze haar eerste detective en was meteen aan het genre verknocht. Begin 2023 bracht ze haar debuut, De Toscaanse erfenis, uit bij uitgeverij Ellessy. 


Emma heeft het gehad met haar leven in Amsterdam. Haar relatie zit op een dieptepunt en ze moet haar huurpand aan de Prinsengracht noodgedwongen opgeven. Maar dan krijgt ze een uitnodiging van een Italiaanse notaris voor de voorlezing van een testament. Emma zou erfgename zijn van een rijke Italiaan. De nood aan vakantie en het weerzien met haar zus Kaat die in Italië verblijft, doen Emma overstag gaan. Ter plaatse komt ze tot de vaststelling dat de familie van de overleden man haar liever niet in de buurt heeft. Wanneer ook haar zus Kaat van de aardbol verdwenen lijkt, komt Emma tot het besef dat ook zijzelf in groot gevaar is. 


De Toscaanse erfenis heeft dezelfde coverfoto als de feelgood Italiaanse toestanden van Tamara Haagmans, die eerder werd uitgegeven. De schrijfstijl in dit boek is amateuristisch. Er zijn heel wat grammaticale fouten, zoals spellingsfouten, foutieve leestekens en ontbrekende woorden. Het verhaal speelt zich op diverse locaties af: Amsterdam, Italië en de regio Afghanistan-Pakistan. Het verhaal is chaotisch geschreven. Beschrijvingen en innerlijke gedachten zijn te weinig gestructureerd. 


'Naar buiten, ze was er klaar mee, ook al vriest het, sneeuw op haar gezicht voelen, heerlijk.


Het verhaal leest hierdoor niet vlot en vergt veel concentratie. De auteur springt met haar gedachtegang van de hak op de tak. De dialogen zijn vooral in de eerste helft van het boek te vaak nietszeggend en soms onnatuurlijk. Zo is er een fragment waarin hoofdpersonage Emma vertelt dat haar relatie voorbij is en haar gesprekspartner gaat hier totaal niet op in. De gebeurtenissen zijn vanuit Emma's standpunt geschreven in de derde persoon, maar af en toe switcht de auteur plots naar de ik-vorm: 'De deur, zou ze het halen? Of krijg ik dan een kogel in mijn rug.' Zowel ze, ik en mijn verwijzen hier naar Emma. Er zitten een aantal verrassingselementen in De Toscaanse erfenis, maar deze worden erg abrupt in het verhaal gedropt zonder spanningsopbouw. Ze zijn ook weer even snel voorbij. Pas halfweg het boek komen er uitgebreidere, angstaanjagende actiescènes aan bod die de plot enigszins opwaarderen. Toch ontbreekt hier de emotionele beleving van Emma volledig. Het is ook heel vreemd hoe luchtig de auteur over incest schrijft. Nochtans is het duidelijk dat Saskia Roorda creatieve verhaalideeën heeft en er is genoeg input voor een thriller, maar het huidige verhaal lijkt meer op een eerste versie van een manuscript dan op een afgewerkt boek. 


De Toscaanse erfenis heeft potentieel, maar heeft nog een grote nood aan een goede redactie.


Deze recensie verscheen eerder op Vrouwenthrillers.nl

Dankjewel Vrouwenthrillers en uitgeverij Ellessy voor het recensie-exemplaar.

Rating: ⭐⭐

In een ander licht – Joke Lanting

Het uiterst vrome dorpje Grimsbergen is in shock wanneer een jongetje wordt dood gereden door de jonge leerkracht Robin. Alles wijst erop dat Robin dronken achter het stuur zat, maar Robin herinnert zich niets meer van de bewuste avond. Meer nog, Robin drinkt nooit alcohol.

Wanneer de politie haar een bekentenis wil afdwingen twijfelt ze dan ook. Maar iedereen keert zich tegen haar omdat ze haar verantwoordelijkheid niet neemt: haar echtgenoot, haar beste vriendin en zelfs de dominee, die al jaar en dag haar vertrouwenspersoon is.

Niemand gelooft Robin dat er iets niet klopt aan het verhaal. Ze is genoodzaakt haar eigen onderzoek te starten.

Joke Lanting schrijft met ‘In een ander licht’ haar thrillerdebuut. De cover past bij de titel, maar geeft niets prijs over de inhoud. De titel zelf past prima bij het verhaal.

De schrijfstijl is een coherent verhaal van levensgebeurtenissen met een vlotte afwisseling van al even vlotte dialogen. Hierdoor leest het boek erg vlot. De korte hoofdstukken zijn steeds gedateerd, aangezien het verhaal niet chronologisch wordt verteld. Het huidige verhaal speelt zich af in 2018 en er zijn sprongen in de tijd naar 2006. Deze blik op het verleden zorgt ervoor dat de personages diep kunnen uitgewerkt worden, want er leven heel wat geheimen in Grimsbergen. Stelselmatig worden deze prijs gegeven.

Doorheen het hele boek hangt een onderhuidse spanning, omdat het al van bij het begin duidelijk is dat er vanalles speelt. Geheimen worden krampachtig verzwegen en worden met mondjesmaat vrij gegeven. Dat is meteen ook de sterkte van het verhaal.

Waar het schoentje wringt, is in de geloofwaardigheid op vlak van sociale impakt van de personages. Het verhaal situeert zich in een dorpje waar iedereen iedereen kent en ze zich ook allemaal met elkaar bemoeien. De dominee van het dorp zwaait de scepter en het geloof is te overheersend. Er leven allerlei taboes, zoals echtscheiding, euthanasie, menstruatieproblemen… die niet passen in de 21e eeuw. Het was beter geweest als het verhaal zich een eeuw eerder had afgespeeld, in een tijd waar mensen nog écht ontzag hadden voor de kerk en beroepen zoals een arts. De ziekenhuisarts in dit verhaal behandelt elke kwaal zonder enige specialisatie en tilt niet zwaar aan zijn beroepsgeheim. Dat is op zijn minst allemaal een beetje eigenaardig.

Toch is ‘In een ander licht’ geen tegenvaller, want Joke Lanting slaagt er wel degelijk in om stapsgewijs een kentering in het verhaal te krijgen, waardoor het boeiend blijft.

Naar het einde toe wordt het verhaal nog erg spannend, maar het stopt vrij abrupt. De auteur beperkt zich tot het hoofdpersonage om te beschrijven hoe het hiermee afloopt, maar de lezer blijft in het ongewisse wat de gevolgen voor de andere personages zijn. Een epiloog had hier een atnwoord kunnen bieden.

Dankjewel uitgeverij Hamley Books voor het recensie-exemplaar.

Rating: ⭐⭐⭐

Koud – Barbara De Smedt

Vijftien jaar geleden werd Julie Meskens ontvoerd. De dader is gekend, maar is nog steeds voortvluchtig. Onderzoeksjournalist Pieter De Saegher brengt deze cold case in zijn TV-programma weer onder de aandacht. Kort daarna wordt Hannah, Julies tienerdochter, vermist. Pieter geraakt opnieuw betrokken bij de zaak en wil zijn fout uit het verleden recht zetten. Hij reist hiervoor af naar Lapland. De klok tikt verder, terwijl de barre temperatuur blijft dalen.

‘Koud’ is het vervolg op ‘Alleen’, het thrillerdebuut van Barbara De Smedt. De titel en cover zijn zeer goed gekozen, want sluiten helemaal aan bij de inhoud.

Dit tweede deel is perfect als standalone te lezen. Er wordt voldoende achtergrondinformatie meegegeven in de loop van de gebeurtenissen. Het verhaal wordt geschreven in de derde persoon, vanuit verschillende perspectieven. Pieter De Saegher, onderzoeksjournalist, en Tom, de vader van Hannah, zijn hierbij de belangrijkste personages.

Doordat er door de bril van verschillende personen wordt gekeken, is het verhaal gevarieerd en komt de lezer veel te weten. Ook de afwisseling van omgeving is zeer fijn en zorgt dat de nieuwsgierigheid wordt gewekt. Er wordt op die manier naar meerdere climaxen gewerkt en dat doet het bij een thriller natuurlijk steeds goed.

Ondanks de verschillende perspectieven en plaatsen is het verhaal zeer goed te volgen. Barbara De Smedt laat de scenes mooi in elkaar overvloeien en schrijft een coherent verhaal met een mooie spanningsboog. Er zitten mooie plottwist in ‘Koud’ waardoor de lezer meegenomen wordt op verschillende denkpistes en het einde verrassend blijft.

‘Koud’ is een gevarieerd en sterk verhaal met goede twist die je kippenvel garanderen.

Bedankt uitgeverij Hamley Books voor het recensie-exemplaar.

Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐

Gebroken zielen - Lotte Leenaerts

Lotte Leenaerts is een Vlaamse auteur en bibliothecaris. Sinds haar vijftiende kriebelde het om een boek te schrijven. Haar eerste liefdesverhaal verscheen in die periode in het tijdschrift Joepie. Ze debuteerde in 2022 met Trouw, een feelgood waarin scherpe thema's op luchtige wijze worden benaderd. Nadien volgde de thriller Gebroken stemmen, het eerste deel uit de Gebroken-reeks. Gebroken zielen is het tweede deel uit deze serie. 


Margot, een studente verpleegkunde, loopt stage op de spoedafdeling van een ziekenhuis. Tijdens een nachtshift komt een meisje binnen met verschillende verwondingen en een blauw oog. Bij Margot, ooit zelf slachtoffer van een gewelddadige relatie, gaan de alarmbellen af. Ze krijgt echter weinig tijd om de nodige zorgen toe te dienen, want al snel stormt de moeder van het meisje binnen om haar onmiddellijk mee naar huis te nemen. De moeder is geen onbekende: als minister prijkt ze op meerdere posters in het straatbeeld. Kort nadien wordt diezelfde minister vermoord. Het onderzoek naar de dader wordt geleid door rechercheurs David en Lina, bijgestaan door Jade, die als psychologe een daderprofiel moet schetsen. Margot raakt betrokken bij het onderzoek en zal haar demonen uit haar eigen verleden moeten trotseren.


Gebroken zielen heeft een cover die duidelijk wordt tijdens het lezen. De stijl van het eerste deel wordt hiermee doorgetrokken. Het boek start met een sterke proloog waarin meteen een heftig thema wordt geïntroduceerd. Het verhaal wordt verteld vanuit de derde persoon en is afwisselend opgebouwd. Elk hoofdstuk bevat meerdere tijdstippen en locaties. Ook de perspectieven van waaruit de feiten worden verteld wisselen tussen verschillende personages. Margot is één van de hoofdpersonages, maar daarnaast komen meerdere bekenden uit het vorige boek opnieuw opdraven: rechercheurs David en Lina, maar ook hun sidekick Jade. Dit tweede deel kan als een apart verhaal gelezen worden, maar dan mist de lezer hier en daar de voorgeschiedenis. Die kennis is niet noodzakelijk om het huidige verhaal te kunnen volgen, maar het is aangenamer om deze serie vanaf het begin te lezen. 


Een verschil in opbouw is dat Gebroken zielen in de eerste plaats vanuit Margot wordt beleefd, waar dat in het eerste deel het onderzoeksteam is. Dat maakt meteen dat er variatie in de serie zit. Vanaf het begin komen heel wat personages aan bod, waardoor het lezen toch enige focus vraagt. Sporadisch is een hij/zij-verwijzing niet helemaal duidelijk bij scènes met meerdere personages. Er zit een chronologische opbouw in het boek en er worden voldoende elementen verwerkt om het verhaal boeiend te houden. De lezer dient er wel rekening mee te houden dat Leenaerts heftige thema's niet schuwt. De spanning is soms beangstigend, maar overwegend psychologisch. Naar het einde wordt het tempo opgedreven en daarmee ook de nagelbijtende agitatie. Lotte Leenaerts laat de lezer speculeren over de mogelijke daders en het blijft wachten tot het einde om duidelijkheid te krijgen. De fans van Sofie Delporte zullen deze serie weten te appreciëren. 


Gebroken zielen is door de combinatie van diverse soorten spanning de moeite waard om te lezen, zowel voor de serielezer als voor de liefhebbers van standalones.

Deze recensie verscheen eerder op Vrouwenthrillers.nl

Dankjewel, Vrouwenthrillers en uitgeverij Pelckmans, voor het recensie-exemplaar.

Rating: ⭐⭐⭐⭐  

Haar nieuwe vriend - Michelle Frances

Michelle Frances is, naast producer en scenarioschrijver van tv-series voor de BBC, auteur van psychologische thrillers. Ze debuteerde met Zijn nieuwe vriendin en schreef met haar huidige boek een verhaal met vergelijkbare invalshoek.


Amy wordt bijna dertig en heeft het gemaakt in het leven. Ze heeft een goede job als advocate, haar eigen appartement en trekt vaak op met haar beste vriendinnen. Toch mist ze nog iets in haar leven: een vaste relatie. Wanneer ze na een ernstige val in het ziekenhuis wakker wordt, is ze haar geheugen kwijt. Ze kan zich niets meer herinneren van de laatste zes maanden, ook haar vriend Jack Stewart niet, met wie ze drie maanden gelukkig samen is. Wanneer ze naar het winterchalet van haar tante in Frankrijk trekt om haar verjaardag te vieren samen met haar vriendinnen en moeder, duikt de charmante Jack daar ook op. Iedereen is weg van hem. Hij lijkt de ideale man voor Amy … tot ze weer gebeurtenissen begint te herinneren. De twijfel of Jack wel de man is voor wie hij zich uitgeeft, slaat toe. 


Haar nieuwe vriend wordt hoofdzakelijk geschreven vanuit de beleving van Amy en vanuit de derde persoon. Doordat er sprake is van geheugenverlies bij het hoofdpersonage zit de lezer met dezelfde onwetendheid als Amy: wat is er precies gebeurd in de afgelopen zes maanden? Al snel verplaatst het verhaal zich van hartje Londen naar het skigebied Val d’Isère in Frankrijk, waardoor de winterse sfeer zeer sterk wordt weergegeven. De auteur neemt de tijd om kennis te laten maken met de personages en meer en meer krijgt de lezer zicht op de onderlinge verhoudingen en bijhorende spanningen.

Na ongeveer een vierde van het boek wordt een nieuwe personage – Harry – geïntroduceerd. Het is niet meteen duidelijk wie deze man precies is en wat zijn connectie met de rest van het gezelschap is. De nieuwsgierigheid wordt hier duidelijk getriggerd. De spanning wordt opgebouwd wanneer een eerste herinnering opduikt in Amy’s geheugen. De tijdssprongen die hierdoor ontstaan, zijn steeds duidelijk. De vermelding van de datum bij het begin van elk hoofdstuk geeft bovendien goed de tijdsspanne weer. 

De nieuwsgierigheid van de lezer wordt vastgehouden en de spanning wordt verder opgebouwd doordat er steeds meer herinneringen opduiken. Die brengen immers geen opluchting maar angst met zich mee. Combineer daarbij de talrijke vragen die opgeroepen worden en hypotheses die worden opgebouwd en men krijgt een mooie psychologische spanningsboog. Een boek dat moeilijk aan de kant te leggen is. De onderhuidse spanning is een rode draad in Haar nieuwe vriend. Het is dan ook een grote aanrader voor de fans van Inge van Prooijen, maar de locatie maakt zeker dat ook liefhebbers van Linda Van Rijn, Suzanne Vermeer en Kiki van Dijk zich aangesproken zullen voelen. 

Haar nieuwe vriend is een pageturner én een psychologisch spel. De mustread voor deze winter.

Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐


Deze recensie verscheen eerder op Vrouwenthrillers.nl

Bedankt Vrouwenthrillers en uitgeverij Boekerij voor het recensie-exemplaar.

Het perfecte huwelijk – Anna Ekberg

Christian en Leonora waren ooit gelukkig getrouwd. Tot hun zoon ernstig ziek werd. Leonora gaf haar carrière op om de beste zorgen aan haar zoon te kunnen bieden. Het werd meteen de doodsteek voor hun huwelijk. Christian en Leonora groeiden uit elkaar.

Intussen is hun zoon helemaal hersteld en kunnen Christian en Leonora verder met hun leven. Maar dan komt Leonora erachter dat haar echtgenoot er een affaire op na houdt. Ze confronteert Christian met haar ontdekking en stelt hem een ultimatum: hij moet alle contact met zijn maitresse verbreken. Zoniet stapt Leonora naar de politie, want de affaire is niet het enige geheim dat Leonora over Christian heeft ontdekt.

Voor Christian is dit een onmogelijke keuze: hij wil zijn vriendin niet opgeven, maar wil ook niet in de gevangenis belanden. Hij ziet maar één oplossing: hij moet van Leonora af. Definitief. Maar de plannen lopen anders dan verwacht en Christian krijgt opnieuw te maken met een onmogelijk dilemma. Alweer één waar hij geen uitweg ziet. Zijn leven verandert op korte tijd in de hel.

Dit is mijn eerste boek dat ik lees van Anna Ekberg, een pseudoniem voor twee Deense schrijvers.

Het verhaal speelt zich af in Denemarken en is geschreven in de derde persoon. Het boek is ingedeeld in drie delen. Het eerste deel start met een stevige proloog: de moord. Daarna wordt onmiddellijk overgeschakeld naar een tweede, kleinere verhaallijn, namelijk een gesprek tussen de rechercheur die het onderzoek heeft uitgevoerd en zijn dochter. De dader is gekend, maar rechercheur Holder heeft het nooit kunnen bewijzen. In de daaropvolgende hoofdstukken wordt verteld hoe het huwelijk van Christian en Leonora fout is gelopen. Het verhaal wordt verder chronologisch verteld, met af en toe een terugblik naar het gesprek tussen Holder en zijn dochter.

Deze tweede verhaallijn is op zich geen meerwaarde in het verhaal, maar vormt een fijne afwisseling. Het verhaal van Christian en Leonora wordt zeer gedetailleerd verteld. Er passeren heel wat zijsprongen, gedachtengangen en herinneringen de revue. Hierdoor worden de personages dieper uitgewerkt, maar tegelijk neemt het de vaart in het verhaal soms weg. Er zijn ook zijsprongen die totaal niet relevant zijn.

Het einde van deel één zit qua timing weer bij de proloog. In de twee volgende delen gaat het verhaal verder na de moord.

Hoewel het boek uitgebreid is, kan ik het geen spannend verhaal noemen. Je weet eigenlijk onmiddellijk hoe de vork in de steel zit. De eigenlijke vraag is: Waarom? Hoe is het zover kunnen komen en hoe moet het nu verder?

Deze thriller is wel psychologisch goed opgebouwd. Je moet dit verhaal dan ook lezen omdat het intrigerend is, omdat de ontwikkeling van de personen en het verhaal boeiend is. Wat ook heel goed is aan dit boek is de megaplottwist die plots opduikt. Ik had het helemaal niet zien aankomen. Het zorgde er wel voor dat ik wou blijven doorlezen.

Geen nagelbijtende thriller dus, maar wel voor de fans van psychologische thrillers.

Bedankt, uitgeverij Lannoo, voor dit recensieboek.

Rating: ⭐⭐⭐(⭐)

Zuiver – Anja Feliers

Chloé en Lex komen over als een charmant koppel. Hij is de notaris en heeft daardoor aanzien in het dorp. Zij is architecte, slim en mooi. Maar achter gesloten deuren toont het koppel zich helemaal anders. Wanneer het op een dorpsfeest tussen de twee tot een hevige ruzie komt, zijn alle aanwezigen getuige van deze vernederende situatie. Chloé vlucht weg, maar wanneer ze de volgende ochtend merkt dat Lex niet thuis heeft geslapen, is dat voor haar de bevestiging van haar vermoeden dat hij er een minnares op na houdt.

Wanneer enkele uren later echter de politie aan de deur staat in verband met een lijk dat verderop in de straat is ontdekt, begint voor Chloé een grote strijd tegen onrecht. Ze roept de hulp in van psychologe Kathleen Verlinden. Kathleen gaat altijd 100% voor het welzijn van haar cliënten, maar in haar eigen leven blijft het vinden van rust en geluk nog steeds moeilijk.

‘Zuiver’ is het elfde boek in de thrillerreeks rond psychologe Kathleen Verlinden. Het bestaat uit drie delen. Deel een start met een proloog en daarna wisselen de perspectieven tussen Kathleen, haar cliënte Chloé en diens beste vriendin Cathérine. Hier en daar wordt subtiele informatie vrij gegeven, waar je je als lezer bedenkingen bij maakt en die daardoor triggeren om verder te lezen. Het dorpsfeest komt aan bod, evenals de ochtend erna.

In het tweede deel wordt teruggekeerd in de tijd en volgen de therapiegesprekken tussen Kathleen en Chloé. De focus ligt hier helemaal op Chloé en de gesprekken die vooraf gingen aan het incident op het dorpsfeest. Hoe het Kathleen zelf in die periode verging, wordt hier niet verder uitgewerkt.

In deel drie gaan we opnieuw naar het hier en nu. Doorheen dit deel leren we Chloé en Cathérine steeds beter kennen en komt het politieonderzoek steeds meer in een stroomversnelling.

Superspannend wordt het verhaal niet, maar des te meer komt het psychologische aspect van de personages aan bod. Zowel het doen en laten van Chloé en Cathérine, maar zeker ook het leven van Kathleen zelf. Haar twijfels, haar onzekerheden in har eigen leven en haar beslissingen passeren net zoals in de vorige boeken uit de reeks de revue.

Ik had wel gehoopt op meer groei in Kathleens personage, want ik heb het soms wat moeilijk met het grote contrast tussen de gezonde en goede input die ze heeft naar haar cliënten toe en de moeite die Kathleen heeft om dit in haar eigen leven toe te passen. Maar dat is natuurlijk de literaire vrijheid van de auteur in de uitwerking van het karakter van de psychologe.

Het einde va dit boek komt uiteindelijk nog vrij abrupt, maar laat zeker opnieuw ruimte voor een vervolgverhaal.

Anja Feliers heeft een schrijfstijl die uniek is. Ze gebruikt hier en daar herhaling van woorden, maar niet op een manier die storend is, eerder karakteristiek voor de auteur. Ook het ontbreken van (nummering van de) hoofdstukken is opvallend. Door de wisseling van perspectief krijg je echter een goede indeling van leeslengtes.

‘Zuiver’ wist me zeker te verrassen. Ik ben fan van de reeks en vindt deze boeken aanraders.

Bedankt uitgeverij Pelckmans voor het recensie-exemplaar.

Rating: ⭐⭐⭐⭐

Ticket zonder retour – Bettie Elias 

Ella en Rob zijn de kersverse ouders van hun vier maand oude zoon Daan. Hun geluk kan niet op. Ze zijn heel betrokken ouders en hebben lang uitgekeken naar de komst van hun zoon.

Maar dan verschijnt in de krant een artikel over een brutaal vermoorde Thaïse vrouw. Kort daarna ontdekt Ella dat Rob een affaire heeft gehad met een Aziatische dame. Ze vraagt zich af of het over dezelfde vrouw gaat en trekt zelf op onderzoek uit.

De titel en cover zijn goed gekozen, want passen volledig bij het verhaal.

Het boek bevat korte hoofdstukken, waarin vanuit de derde persoon is geschreven. Je krijgt perspectiefwissels tussen Rob en Ella binnen hetzelfde hoofdstuk, dus dan moet je even schakelen, maar het is niet verwarrend om te lezen.

Het tempo van het verhaal is rustig en daardoor geloofwaardig. Je voelt de twijfel en de onzekerheid toenemen. Ook de psychologische spanning wordt in stijgende lijn opgebouwd, alsof het uit het leven gegrepen is.

De nevenpersonages worden ook een voor een geïntroduceerd, zodat het verhaal heel vlot te volgen is. De schrijfstijl van Bettie Elias leest vlot. Er worden mooie overgangen gemaakt tussen gebeurtenissen en hersenspinsels van de personages. Hierdoor leest het verhaal soepel.

Voor mij persoonlijk mocht het verhaal best iets spannender. Er waren zeker gelegenheden die hiertoe de kans boden. Verwacht geen ijzingwekkend verhaal met hoog tempo, maar wel een psychologisch spel in een onheilspellende sfeer. Voor wie houdt van psychologische intriges is dit wel een leuk boek. Ik heb ervan genoten.

Dankjewel, Bettie, dacht ik je boek mocht recenseren.

Rating: ⭐⭐⭐(⭐)

Zijn nieuwe vriendin – Michelle Frances

Laura is een hardwerkende vrouw op alle vlakken: ze heeft een succesvolle carrière, heeft een goede band met haar zoon Daniel en tracht haar huwelijk in stand te houden. Haar leven komt op losse schroeven te staan wanneer Daniel zijn nieuwe vriendin komt voorstellen. Cherry is van bij het begin afstandelijk en gedraagt zich wat apart. Laura heeft haar al snel door: ze is een golddigger en als moeder is ze vastbesloten haar zoon te behoeden voor een foute partner.

Cherry is vastbesloten hogerop te komen in haar leven en wanneer ze verliefd wordt op de rijke Daniel lijken haar dromen uit te komen. Ze voelt zich echter niet welkom in de familie. Cherry besluit alles op alles te zetten om Daniel helemaal voor zich te winnen.

Laura en Cherry komen in een subtiel kat-en-muisspel terecht en geen van beiden bindt in. Dit blijkt echter ernstige gevolgen te hebben.

‘Zijn nieuwe vriendin’ begint met een proloog die je onmiddellijk nieuwsgierig maakt naar wat er is gebeurd. Het verhaal komt echter traag op gang. De auteur neemt haar tijd om de personages en de situatie in te leiden. In die schrijfstijl moest ik even inkomen, maar eens ik gewend was aan de trage maar gedetailleerde vooruitgang begon ik het verhaal al snel intrigerend te vinden.

Het verhaal wordt vooral verteld vanuit Laura en Cherry in de derde persoon. Zo leer je hen goed kennen. Je begrijpt hun redenering en hun zorgen en wensen. Ik kon me in beide personages inleven, ondanks dat ze zich niet van hun beste kant lieten zien. Je wordt als lezer meegenomen in de onderlinge relatie, die met misinterpretaties fout loopt van het prille begin. Nochtans waren de voornemens van beide personages goed en oprecht. Er ontstaan barstjes in de verhoudingen, die uitgroeien tot pijnlijke emoties en daaaraan worden acties gekoppeld. Die zijn aanvankelijk te begrijpen, maar zowel Cherry als Laura gaan een grens over, die niet meer omkeerbaar is.

Het is een psychologisch kat- en-muisspel dat zich tussen Laura en Cherry afspeelt zonder dat iemand anders dit door heeft. De grenzen worden steeds verder verlegd en als je je inleeft in de zieke geest die wordt beschreven, komt het voor mij geloofwaardig over.

Meer dan eens vraag je je wel af wie nu eigenlijk de ziekste geest heeft en wie het slachtoffer is. Dat maakt het verhaal psychologisch erg boeiend. Het is geen superspannend verhaal, maar wel een verhaal over psychologische spelletjes en een web van leugens waartegen je geen halt kan inroepen.

Ik vond het plot goed opgebouwd en de personages worden diep uitgewerkt. Het einde van het verhaal kan alle kanten op, dus het blijft een verrassing.

‘Zijn nieuwe vriendin’ is mijn eerste kennismaking met het werk van Michelle Frances en het boek heeft me aangenaam verrast. Ik wil zeker nog meer van deze auteur lezen.

Het is een aanrader voor wie van verhalen met psychologische spelletjes houdt.

Bedankt uitgeverij Lannoo voor dit recensieboek.

Rating: ⭐⭐⭐⭐

De beller op lijn vier – J.D. Barker

Jordan Briggs is een bekende New Yorkse radiopresentatrice. In haar ochtendshow geeft ze haar ongezouten mening over thema’s en neemt geen blad voor de mond. Ze praat ook met luisteraars die haar tijdens de show opbellen. Vandaag krijgt ze Bernie aan de lijn. Hij wil een spel spelen en stelt Jordan een dilemmavraag: kies je voor taxi’s of voor Ubers. Nadat Jordan haar antwoord heeft gegeven, ontploffen kort daarop verschillende taxi’s in de buurt van het radiogebouw. Aanvankelijk legt Jordan de link met haar show niet. Tot Bernie blijft inbellen en het duidelijk wordt dat Jordan betrokken raakt in een kat en muisspel, maar wel een op leven en dood.

Politie, brandweer, FBI en alle grote middelen worden opgetrommeld om op zoek te gaan naar Bernie. En intussen tikt de klok genadeloos verder en vallen er steeds meer en meer slachtoffers. En iedereen kan het relaas live meevolgen via de radio.

Ik had nog niet eerder een boek van J.D. Barker gelezen, maar was erg benieuwd naar een thriller van deze bekende schrijver. Het formaat van het boek is groter dan het gemiddelde boek en telt 400 bladzijden. Toch leest het erg vlot. De schrijfstijl was even wennen, want Barker gaat enorm in op details en beschrijft de scenes filmisch. De hoofdstukken zijn kort en wisselen van perspectief tussen Jorden en rechercheur Cole van de NYPD.

Eens je in het drama komt, wordt het al snel spannend en wilde ik graag verder blijven lezen. Er gebeurt steeds meer en je vraagt je af hoe dit boek zal aflopen. Het verhaal kan je enigszins vergelijken met de actieserie ‘24’ die vroeger op televisie was. Het hele verhaal speelt zich immers af op een beperkte tijdspanne van enkele uren. Dat maakt het intens en biedt weinig pauze, maar dat maakt het verhaal des te boeiender.

Er spelen heel wat personages mee in het verhaal, maar toch is goed te volgen wie precies wie is. De thema’s zijn actueel: terreur, misdaad en morele dilemma’s. Door de snelle wissels van perspectief kan je goed meevolgen wat er allemaal tegelijk gebeurt. En telkens als je denkt, dat je nu wel het toppunt van het verhaal hebt bereikt, krijg je een nieuwe lading actie over je heen. Vergis je dus niet: er komt veel geweld te pas aan het verhaal. En ook de geloofwaardigheid is niet altijd even sterk, maar als je je daar niet aan stoort, is het een topverhaal.

Het einde is onvoorspelbaar en er blijven twists opduiken tot het laatste moment. Spanning genoeg in dit boek!

Ik vond dit een erg goede thriller en wil zeker nog meer van deze auteur lezen. Een aanrader! Het boek werd al uitgebracht in 2021, maar is nu te koop voor 12,99€.

Bedankt, uitgeverij Lannoo, voor het recensie-exemplaar!

Rating: ⭐⭐⭐⭐(⭐)

Verboden toegang – Belinda Aebi

Urbain Decorte wordt dood teruggevonden in het tuinhuis van zijn volkstuintje. Het team van hoofdrechercheur Stef Michiels opent een onderzoek. Het is niet de eerste keer dat er feiten worden gepleegd in deze buurt, maar de daders zijn tot op heden niet gevat. Is er een verband met het vandalisme uit het verleden of had iemand het op Urbain gemunt?

Op het eerste zicht lijkt het slachtoffer een teruggetrokken burger te zijn zonder vijanden, maar wanneer het politieteam wat dieper gaat graven, blijkt Urbain een twijfelachtig verleden te hebben.

‘Verboden toegang’ is mijn eerste kennismaking met de boeken van Belinda Aebi. De cover en titel passen goed bij de inhoud van het boek. Het verhaal leest zeer vlot. De hoofdstukken zijn kort en er is een goede afwisseling tussen beschrijvingen en dialogen.

Het boek start meteen met een spannende proloog en is verder vooral het relaas van het politieonderzoek. Je volgt alle verhoren, huiszoekingen en teambesprekingen mee. Af en toe wordt er een duik in het verleden gemaakt door de ogen van het slachtoffer. Op die manier leer je steeds meer over Urbain. Over de andere personages kom je niet heel veel te weten, al wordt hier en daar wel wat informatie vermeld om het wat persoonlijker te maken. Voor de liefhebbers van diep uitgewerkte personages is dat misschien een minpunt. Persoonlijk stoorde het me niet.

Ik was aangenaam verrast dat het verhaal zich afspeelt in Temse, een gemeente in het Waasland en dus bij mij in de buurt. In Temse wonen heel wat Turkse gezinnen en zij krijgen ook een plaats in het verhaal. Dat vind ik een pluspunt, want dat maakt het verhaal realistisch. De plot is goed opgebouwd en de verhaallijn is goed te volgen. Je kan je een voorstelling maken van de gebeurtenissen. Hier en daar zitten er wat zijsprongen in het verhaal, waardoor er variatie in zit.

Het verhaal speelt zich af in 2021, maar de auteur heeft er bewust voor gekozen om de coronapandemie niet te integreren in het verhaal. Een zeer goede keuze vind ik persoonlijk.

‘Verboden toegang’ is een boek dat ik niet opzij wou leggen. Het boeide me erg dankzij de vele dialogen en de vlotte vooruitgang. Behalve de proloog is het niet superspannend, maar zeker een aanrader voor de fans van detectives en politiethrillers.

Bedankt, uitgeverij Hamley Books, voor dit recensieboek.

Rating: ⭐⭐⭐⭐(⭐)

De plicht – Karin Thomas

Eva is gelukkig getrouwd met Jef Dekker, een advocaat die zopas een prestigieuze zaak mag pleiten. Ze verwachten hun eerste kindje en verhuizen daarom vanuit hun grachtenpand in hartje Amsterdam naar een chique nieuwbouwvilla in een rustige straat in Lelystad.

Het leven lacht hen toe. Eva raakt al snel zeer goed bevriend met de overbuurvrouw Ellen. Gelukkig maar, want Jef krijgt het met zijn nieuwe cliënt plots zeer druk. Eva bevalt van een meisje net op het moment dat Jef het superdruk krijgt. De zaak dreigt zelfs uit de hand te lopen. Wanneer Jef voorstelt aan Eva om met hun tweetje er even tussenuit te gaan, is Ellen bereid om een weekendje op baby Lilly te passen. Maar kan je je baby wel toevertrouwen aan iemand die je pas een half jaar kent?

‘De plicht’ is het eerste boek dat ik van Karin Thomas lees en het is meteen een voltreffer.

De cover is donker en mysterieus, maar dat past bij het type boek. De keuze van de titel begreep ik tijdens het lezen niet zo goed, maar dit werd duidelijk op het einde. De flaptekst is geschreven alsof Jef de grootste spil in het verhaal is, terwijl dat zijn vrouw Eva is, dus dat is misschien een beetje eigenaardig. Dat is voor mij echter een niet zo belangrijk detail.

Karin Thomas koos ervoor om het boek in de ik-persoon te schrijven vanuit het standpunt van Eva en dit in combinatie met de hij-vorm voor andere personages. Aanvankelijk leer je Eva en Jef kennen, maar daarnaast krijg je ook een blik op het leven van de crimineel Herman Hobbema, die door Jef wordt verdedigd.

Later komt ook Ellen meer aan bod, maar dit blijft een personage waar de auteur oppervlakkig over blijft. Een bewuste keuze blijkt later in het verhaal.

Wat me bij dit verhaal opvalt is dat er een goed te volgen, maar toch gevarieerde opbouw in het verhaal zit en dat er heel veel plottwist zijn. Er komen meer dan eens onverwachte wendingen, informatie die je niet had zien aankomen. Ik werd opgeslokt in het verhaal en wilde heel graag blijven doorlezen. Karin Thomas weet echt wel hoe ze de lezer kan boeien.

De hoofdstukken zijn zeer kort, waardoor veel van perspectief wordt gewisseld, maar op die manier weet je precies wie op eenzelfde moment waarmee bezig is. Toch blijven de verhaallijnen steeds goed te volgen.

‘De plicht’ is een verrassende en mysterieuze thriller, waar je meermaals even moet slikken van de wendingen die het verhaal neemt. Ik vind dit boek een absolute aanrader en ik hoop op nog meer psychologische thrillers van de hand van Karin Thomas.

Dankjewel aan uitgeverij Hamley Books voor dit recensieboek.

Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐

Bloedlijn – Machteld van Zalingen

Emma keert na haar zomerkamp niet terug naar de instelling waar ze begeleid zelfstandig woont. Eerst wordt dit gezien als een puberstreek, want ze liep nogal eens weg van huis. Rechercheur Manon Dijkgraaf hecht wel geloof aan Emma’s vriendje Willem, die beweert dat dit verontrustend is. Ook al krijgt ze van hogerhand weinig tijd om zich met de zaak bezig te houden, toch is Manon vastbesloten uit te zoeken waar Emma is en wat er is gebeurd.

Paula en Frederik leven in hun relatie wat langs elkaar heen. Hun twee kinderen zitten tijdens de week op internaat en Paula en Frederik zijn druk met hun werk. Wanneer er een aantal eigenaardige, beangstigende voorvallen kort na elkaar gebeuren en Paula het gevoel krijgt dat Frederik iets voor haar verzwijgt, begint hun relatie nog stugger te lopen. Paula gaat dan maar zelf op zoek naar antwoorden.

Dit boek is voor mij een ‘typische’ DCC-thriller. Mijn ervaring met de thrillers die ik al gelezen heb van deze uitgeverij is dat ze vlot lezen en dat er vaak verschillende perspectieven in het verhaal zitten, die op een bepaald moment verweven worden.

Ook bij Bloedlijn is dat zo. Het verhaal leest vlot en er zitten gevarieerde verhaallijnen in. Het is daarom ook een logische keuze dat dit boek vanuit de derde persoon is geschreven. In het begin vraagt het enige concentratie om te weten wie precies wie is. Je krijgt verschillende verhalen die op het eerste zicht nog los staan van elkaar, maar hoe verder je leest, hoe meer je inzicht krijgt op welke manier de personages aan elkaar gelinkt zijn. Vanaf dan neemt ook de spanning toe. Dit boek houdt je niet tot op het einde in spanning wie de dader is, want dat kom je vroeger te weten. De vraag is hier meer hoe het zover is gekomen en hoe het nu verder zal gaan.

Er zit ook een stukje psychologie in het verhaal verweven. Dat vind ik persoonlijk altijd een interessant gegeven. Het maakt het verhaal boeiend.

Bij elk hoofdstuk staat aangegeven waar en wanneer het zich afspeelt en dat is goed, want zo is het verhaal beter te volgen. Het houdt overzicht tussen de vele hoofdpersonages.

Hier en daar krijg je ook wat mysterieuze hoofdstukken waarbij je in het begin niet goed weet over wie dat precies gaat. Deze staan cursief gedrukt.

Uit het dankwoord blijkt dat de auteur bij dit boek veel herschrijfwerk heeft gehad. Het eindresultaat mag er absoluut zijn. Er zaten voor mij geen hiaten, haperingen of onlogische zaken in het verhaal. Machteld van Zalingen, je hebt knap werk geleverd. Ik beveel ‘Bloedlijn’ zeker aan.

Rating: ⭐⭐⭐⭐

Zeven dagen – Alex Lake

Het is twaalf jaar geleden dat Maggie Cooper werd ontvoerd. Ze was vijftien jaar toen een autobestuurder haar de weg vroeg en haar in de auto sleurde. In die twaalf jaar zag Maggie geen daglicht meer en heeft ze de ontsnappingspogingen en de hoop om ooit nog vrij te komen of gevonden te worden opgegeven. Ze berust in haar situatie, maar er is één feit waar ze zich niet bij zal neerleggen.

In die twaalf jaar kreeg ze drie kinderen. De jongste twee werden bij haar weggehaald op de dag dat ze drie jaar werden. Over een week wordt Max, haar derde kind, drie jaar. Ze heeft dus nog exact zeven dagen om een plan te bedenken. Want Maggie is vastbesloten: deze keer zal de geschiedenis zich niet herhalen.

‘Zeven dagen’ is een verhaal dat vanuit de derde persoon wordt verteld. Er komen verschillende perspectieven aan bod. Het boek heeft geen optellende hoofdstukken, maar heeft heel veel delen die telkens vanuit een bepaalde tijd – heden en verleden – en vanuit een specifiek personage wordt verteld in een aantal hoofdstukken. Er zijn heel wat tijdssprongen, waardoor er veel variatie in het boek blijft zitten. Je komt steeds meer te weten over het leven dat Maggie leidt, maar ook haar gezin en de rechercheur die de verdwijningszaak opvolgt.

Het grootste deel van het boek krijg je vooral een psychologisch verhaal. Pas op het einde komt het allemaal in een stroomversnelling en krijgen de gebeurtenissen een spannende wending.

Het boek is niet voor gevoelige zieltjes, want er komen psychisch harde feiten in voor. De liefhebber van psychologische romans en thrillers zal hier wel een goede kluif aan hebben.

Ik had me vooraf afgevraagd hoe de auteur een heel boek ging vullen over een jonge vrouw die opgesloten zit, maar ik vind het echt een steengoed verhaal. Je mag er echter niet teveel bij stil staan dat dit verhaal echt kan gebeuren, want de dader in dit verhaal heeft echt een zieke geest.

Ik wil absoluut nog meer van deze auteur lezen. Dit is echt een boek dat ik moeilijk aan de kant kon leggen. Het einde kon ook alle kanten op, dus het blijft verrassen.

Dankjewel uitgeverij Lannoo voor dit geweldige boek! Het is een aanrader!

Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐