Romans

Het winterse avontuur – Karen Swan

Lee is alleenstaande moeder van haar vijfjarig zoontje Jasper. Ze heeft haar gevaarlijke verleden als oorlogsfotografe de rug toegekeerd en werkt nu als fotografe in haar eigen studio. Daar verzorgt ze vooral persfoto’s voor bekende mensen. Buiten haar beperkte, maar intieme vriendenkring heeft ze vooral een veilig leventje aan de Amsterdamse Bloemengracht. Wanneer ze op een dag een boek in haar fietsmand aantreft en daarin een noodkreet ontdekt, heeft ze geen flauw idee wie haar hulp nodig heeft en staat ze voor een raadsel.

‘Het winterse avontuur’ is mijn eerste kennismaking met de boeken van Karen Swan. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Lee, in de derde persoon. Het boek speelt zich voornamelijk af in Amsterdam in de loop van december. Je krijgt een zeer gedetailleerd inzicht in het leven van Lee en Jasper, waarbij er ook flashbacks zijn naar het verleden van Lee. Er lopen heel verschillende verhaallijnen door het boek heen, die afwisselend op de voorgrond komen, maar die samen een mooi geheel vormen. Het lijkt wel een bundeling van miniverhalen, maar toch loopt er een rode draad doorheen en krijg je een coherent totaalverhaal dat erg vlot leest. Ik vond die afwisseling juist heel leuk, want zo krijg je veel vaart en actie in het verhaal.

De emotionele wereld van Lee komt duidelijk aan bod, zonder dat het te overweldigend wordt. Nochtans zitten er pittige onderwerpen bij.

De sfeer van de Amsterdamse winter en de Nederlandse tradities, zoals pakjesavond en de Elfstedentocht, wordt goed weergegeven en creëert veel geladenheid in het verhaal. De personages zijn goed uitgewerkt en zijn ook geloofwaardig.

Hoewel ik niet zo heel vaak romans lees, ben ik erg verrast door Karen Swan en wil ik zeker nog meer van haar lezen. Het is een kunst om een dik boek te schrijven dat geen moment verveelt. Wie graag romans leest, mag deze zeker niet overslaan.

Rating: ⭐⭐⭐⭐

De wens – Nicholas Sparks

Maggie Dawes is een bekend fotografe, die de hele wereld is rondgereisd, op zoek naar de meest iconische plaatsen. Ze heeft een succesvolle kunstgalerie in New York en heeft een populaire vlog op youtube. Het lijkt erop dat haar leven geslaagd is, maar niets is minder waar. Door een zware medische tegenslag is ze deze kerst op zichzelf aangewezen. Gelukkig vindt ze een luisterend oor bij haar assistent Marc, met wie ze de laatste tijd een goede band heeft opgebouwd. Ze verteld hem haar levensverhaal, dat getekend werd toen ze op haar zestien jaar door haar ouders werd weggestuurd naar een tante die ze amper kende, op een eiland waar ze niemand kende en waar niets te beleven viel. Gelukkig heeft ze mooie herinneringen aan Bryce, één van de weinige andere tieners destijds op het eiland. Door hem leerde ze haar passie voor fotografie. En dat jaar beleefde ze haar mooiste kerst ooit.

Nicholas Sparks schrijft met ‘De wens’ een stevige roman van 400 bladzijden. Zoals we gewoon zijn in zijn boeken, zijn er tijdssprongen tussen heden en verleden. Het boek bevat verrassend weinig hoofdstukken. Het grootste deel van het boek speelt zich af in 1996, het jaar waarin Maggie op 16-jarige leeftijd op het eiland terechtkwam.

Sparks schrijft vanuit de derde persoon door de ogen van Maggie. Enkel in het laatste hoofdstuk is er een ander perspectief. Het verhaal verloopt traag, maar zeer gedetailleerd. Je leert daardoor de hoofdpersonen zeer goed kennen, beleeft hun gevoelens en gedachten mee en als lezer heb je het gevoel hun leven mee te maken vanop de eerste rij.

Typerend voor de romans van Sparks is dat er levensecht tegenslagen in het boek voorkomen en dat je ook hier de emotionele rollercoaster mee ingetrokken wordt. Gevoelige zieltjes houden best hun zakdoek paraat.

Toch verloopt dit verhaal anders dan zijn overige boeken, want het heden komt naar mijn aanvoelen minder aan bod. De focus ligt echt op vroeger. Liefde, vriendschap, verdriet en keuzes maken zijn centrale thema’s in ‘De Wens’.

Zijn beschrijvingen zijn talrijk en beeldend en worden aangevuld met heel wat dialogen, die soms zeer intens en diep gaan. De wereld en het leven zoals het is, met ups en downs, dat is wat je mag verwachten in dit boek. Prachtig beschreven! Een zeer mooi verhaal dat alweer zeer sterk uitnodigt tot verfilming.

Bedankt, uitgeverij Lannoo, voor dit recensieboek!

Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐

Ooit, misschien – Debbie Johnson

Jess heeft zich als tiener flink verzet tegen haar ouders. Ze koos voor Joe, haar grote liefde, maar ook de man die volgens haar ouders niet goed genoeg was. Maar dan slaat het noodlot toe. Op het moment dat ze Joe het meest nodig heeft, vertrekt hij en laat nooit meer van zich horen. Jess is verscheurd en heeft een lange tijd nodig om weer zichzelf te worden en vrede te nemen met haar huidige leven.

Nadat haar moeder sterft en ze haar ouderlijke huis opruimt, vindt Jess een doos met brieven en kaarten… van Joe. Plots lijkt haar hele leven gebaseerd op een leugen. Jess wil op zoek naar de waarheid en naar Joe. Samen met haar vriendin en haar neef vertrekt ze op reis in het spoor van Joe. Maar hij lijkt moeilijk te vinden en niemand lijkt precies te weten waar hij is. Kan ze hem opsporen om het verleden recht te zetten en liefde te hervinden? Bestaat hun kans op herenigd geluk? Ooit? Misschien?

‘Ooit, misschien’ is het eerste boek dat ik van Debbie Johnson lees. De titel en cover passen treffend bij het verhaal. Het verhaal draait immers om de brieven. De coverkleuren stralen hoop uit. Je leest het verhaal mee vanuit de ik-persoon Jess. Af en toe krijg je een van Joe’s brieven te lezen en hier en daar wordt in het verleden gedoken.

Ik moest de eerste hoofdstukken even wennen aan de paginalange beschrijvingen, waar aanvankelijk weinig dialoog in voor komt. Eens het verhaal op gang kwam en ik de personages beter leerde kennen en ook de dialogen op gang kwamen, werd het een verhaal dat ik niet meer aan de kant kon leggen.

De auteur slaagt erin om informatie in mondjesmaat prijs te geven en de lezer te triggeren om verder in het verhaal te duiken. Het verhaal leest vlot, gaat uitgebreid in op elke gebeurtenis en de personages zijn grondig uitgewerkt. De plot is heel goed uitgewerkt, want hoofdstuk na hoofdstuk werd ik nieuwsgierig naar de afloop en ging ik mee op reis met de drie vrienden.

Dit is een prachtig verhaal over de liefde, rouw, keuzes maken, lotsbestemming, hoop en vriendschap. Je wordt als lezer meegenomen in een proces en gaat mee op roadtrip. Niet de bestemming is daarbij van belang, maar het doel.

Deze roman smeekt om verfilming. Het verhaal deed me denken aan de boeken van Nicholas Sparks en Cecilia Ahern, die even meeslepend geschreven zijn. Voor wie fan is van dergelijke boeken is dit een absolute mustread. Ook de liefhebbers van emotionele romans waarbij je een traantje wegpinkt, gaan van dit boek houden.

Ik wil uitgeverij Lannoo van harte bedanken voor dit geweldige recensieboek. Ik heb ervan genoten.

Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐

PS Ik hou van je hond – Lizzie Shane

Elinor Rodriguez heeft het nog steeds niet verteerd dat haar verloofde Levi Jackson haar drie jaar geleden dumpte. In het kleine stadje Pine Hollow blijven ze elkaar tegenkomen. Levi is politiechef en vindt het zijn verantwoordelijkheid om de stad veilig te houden en daarbij houdt hij ook zijn ex Elinor steevast in de gaten. Het lot lijkt hem hierbij een handje te helpen doordat Elinors hond Dory voortdurend weet te ontsnappen. De meldingen van een loslopende hond komen steeds bij Levi terecht. Wordt de dorpsroddel waarheid dat het ooit zal goedkomen tussen Elinor en Levi?

‘Ps Ik hou van je hond’ is het derde deel in de Pine Hollow-serie. De prominente aanwezigheid van een hond in het verhaal, spreekt me absoluut aan. Ook de vrolijke cover en leuke titel trekken de aandacht.

Hoewel het boek apart te lezen is, merkte ik wel dat er heel wat verwijzingen naar de vorige twee delen in zitten. Ik heb de vorige delen niet gelezen en had het gevoel dat ik hier en daar informatie heb gemist. Het verhaal wordt vanuit de derde persoon verteld. De schrijfstijl is zeer beschrijvend met heel wat dialogen ter afwisseling. Ik vond het vrij druk geschreven, omdat er vaak gewisseld wordt tussen de perspectieven van de personages.

Er komen heel veel personages in het boek aan bod die ook in de vorige delen zijn verschenen. De hoofdpersonen worden goed uitgewerkt en maken een evolutie door in het verhaal. Het hoofdpersonage Elinor wordt gekarakteriseerd als een chagrijnig iemand die met heel veel kwaadheid zit. Levi is een stilzwijgend en ernstig type, waar geen lachje vanaf kan. Hierdoor voelde ik minder herkenning of een band met hen. Dat is wel jammer, want daardoor beleefde ik het verhaal meer vanop afstand. Gelukkig maakt de vrolijke en speelse hond dit voor een stuk goed. Zij is duidelijk de vrolijke tegenhanger.

Naast het verhaal van Elinor, Levi en Dory komen er ook andere gebeurtenissen aan bod, waardoor het boek wel wat meer inhoud krijgt. Elk hoofdstuk begint met een stukje nieuwsbrief over het stadje, wat ook een belangrijke rol speelt in het verhaal.

Misschien komt het doordat ik de eerste twee delen niet heb gelezen dat dit verhaal me minder lag. Wie dus dit boek wil lezen, raad ik aan om bij deel één te starten. Ik kan je wel beloven dat je verknocht geraakt aan de ondeugende Dory.

Bedankt, uitgeverij Lannoo, voor dit recensie-exemplaar.

Rating: ⭐⭐⭐

Toen de wereld brak – John Boyne

Gretel is een 91-jarige dame die al heel wat jaren in haar luxueuze flat in Londen woont. Hoewel ze nog gezond en kranig is, kiest ze bewust om zich afzijdig van anderen te houden. Ze heeft geen fantastische band met haar zoon, haar echtgenoot is overleden en ze heeft nog het meest contact met haar dementerende buurvrouw Heidi.

Dat verandert op de dag dat er nieuwe onderburen in het appartementsblok intrekken. Ze ontmoet de vrouw des huizes en voelt sympathie voor het negenjarige zoontje van het gezin. Wanneer Gretel getuige is van familiaal geweld in dit gezin, wil ze de jongen helpen en daarmee de grootste fout uit haar verleden proberen rechtzetten.

Waar ze als kind tekort schoot naar haar negenjarig broertje toe, wil ze nu wel doen wat juist is. Ze loopt hiermee het risico haar ware identiteit te moeten onthullen: de identiteit die ze sinds het einde van de oorlog heeft verzwegen voor anderen. Haar ware aard en afkomst. Ze hoopt hiermee eindelijk verlost te geraken van het schuldgevoel waarmee ze al kampt sinds de dag dat ze haar ogen sloot voor de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog.

‘Toen de wereld brak’ is het vervolgverhaal op ‘De jongen in de gestreepte pyjama’. Wil je dit nieuwe boek ten volle begrijpen, dan is de voorkennis uit het eerste deel nodig. Dit tweede deel is qua omvang veel uitgebreider dan het eerste deel.

Het verhaal wordt geschreven vanuit de ik-persoon Gretel. Hierdoor leer je alle aspecten van haar persoon en haar leven zeer goed kennen. Haar persoonlijkheid wordt erg uitgediept. Het boek bevat korte hoofdstukken, telkens afgewisseld tussen het heden en het verleden. Er zitten ook twee intermezzohoofdstukken bij die je nog wat extra informatie aanleveren.

Beide verhalen, Gretels leven vroeger en nu, zijn zeer intrigerend en ik wilde echt steeds verder lezen in de beide tijdlijnen. Je krijgt een grondige kijk in haar leefwereld en haar emotionele beleving. Toch vond ik ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ aangrijpender, maar ook dit verhaal is prachtig geschreven. John Boyne heeft een vlotte pen en het verhaal leest als een trein.

De plot is zeer goed bedacht. Er worden steeds nieuwe elementen aan het verhaal toegevoegd en de opbouw is niet voorspelbaar. John Boyne zorgt er voor dat nieuwe informatie netjes wordt opgebouwd en geloofwaardig overkomt. Er komt niets zomaar uit de lucht gevallen.

Dit is een zeer boeiend boek om te lezen. Het is een levensverhaal over je eigen identiteit moeten verhullen, rouw, schuldgevoel en de gevolgen van de oorlog. Ik raad het absoluut aan iedereen aan, maar het zal zeker de fans van historische romans en oorlogsverhalen kunnen bekoren. Daarnaast is het ook aan te bevelen aan het publiek dat graag ‘De zeven zussen’ leest.

Dankjewel, uitgeverij Lannoo, voor dit indrukwekkend recensieboek.

Rating: ⭐⭐⭐⭐(⭐)

Adembenemend – Anja Feliers

Nadat het weekend in Maastricht met een zware domper is afgelopen, is er maar één persoon waar Louise zich veilig bij voelt: Alexander. Maar is Louise sterk genoeg om een definitief punt achter de verslavende Tyler te zetten of blijft hij haar manipuleren? En wat met Alexander? Kiest hij voor Trix of voor Louise?

‘Adembenemend’ is het derde deel van de Dirty little secret-reeks van Anja Feliers. De schrijfstijl is er eentje waaruit je voornamelijk meeleest vanuit Louise als ik-persoon en waarbij je een heel duidelijk zicht krijgt op de interne gedachten en de innerlijke strijd die Louise voert. Je wordt in haar wereld gezogen.

Dit boek bevat geen echte hoofdstukken, maar is een onstopbare trein aan gedachten, emoties en gebeurtenissen. Naar het einde toe komt er een onverwachte wending die ik heel goed vind en die alles in een ander licht plaatst.

Op zich komen er niet zoveel personages in het verhaal aan bod, maar iedereen heeft wel en duidelijke rol. De erotische scenes overheersen niet en zijn smaakvol geschreven. De drie boeken vormen een geheel en moeten in volgorde worden gelezen.

Volgens mij is dit een reeks waar je van houdt, ofwel niet, zonder middenweg, omwille van de aparte schrijfstijl. Ik vond het alleszins een leuke boekenreeks, maar heel anders dan de andere boeken van Anja Feliers.

Rating: ⭐⭐⭐⭐

Adempauze – Anja Feliers

In Adempauze wil lifestylejournaliste Louise even op de rem gaan staan en uitzoeken naar wie haar gevoelens nu eigenlijk uitgaan. Haar verlangen naar Tyler, met wie ze tien jaar geleden al een geheime, stomende relatie had, blijft groot. Maar ook Alexander, haar beste vriend sinds altijd, wekt gevoelens bij haar op. Wanneer Tyler dit laatste ontdekt, keert hij Louise de rug toe en vertrekt terug naar Maastricht. Nu is het aan Louise om te bepalen voor wie ze wil gaan en in die zoektocht leert ze heel wat over zichzelf en anderen.

In de trilogie Dirty Little Secrets gooit Anja Feliers het over een heel andere boeg dan haar thrillerreeksen. Er zit zeker ook spanning in de boeken, maar van een heel andere aard. De serie is pure erotiek. Ik moest dan ook even de klik maken dat ik niet teveel op andere uitgebreide verhaallijnen moest hopen, want dat is heel beperkt. De schrijfstijl leest echter zeer vlot en ik had helemaal niet het gevoel dat er in herhaling werd gevallen, want er wordt genoeg variatie in de beeldende scenes voorzien.

Dit tweede deel sluit naadloos aan op het einde van het eerste deel, wat als consequentie heeft dat je de boeken niet apart kunt lezen, want dan mis je de voorgeschiedenis. In het eerste hoofdstuk wordt ook even opgefrist hoe het eerste boek is geëindigd, waardoor ik weer snel mee was in het verhaal.

Ben je op zoek naar de elementen van een leuke feelgood, dan ga je die hier niet vinden. Hou je echter van smut en erotiek, dan is deze reeks helemaal voor jou.

Rating: ⭐⭐⭐⭐

Ademloos - Dirty Little Secrets 1 - Anja Feliers

Louise is lifestylejournalist en happy single. Ze ontdekt dat Tyler Moore contact zoekt met haar. Hij is de man met wie ze een vurige relatie had jaren geleden, maar die dan plots verdween en niets meer van zich liet horen. Louise is hun prikkelende verleden nog niet vergeten en de aantrekkingskracht is er ook nu nog steeds.

Wat een verhaal! Ik was erg benieuwd naar het nieuwste boek van Anja Feliers, want "Ademloos" is geen thriller, zoals we gewoon zijn van haar.

Een aanrader tot en met!!! Toen ik de inhoud las, dacht ik: hoe gaat ze met dat thema een heel boek vullen? Heel vlotjes blijkbaar! En zo leest het boek ook: als een trein. Supervlot geschreven.

Echt een leuk verhaal! Je leeft mee met de personages en je vraagt je de hele tijd af of dit wel goed komt. Naar het einde toe, als je denkt de afloop te kunnen vermoeden, wordt er nog een complete verrassing voorgeschoteld. Zo hoort ontspannende lectuur te zijn: net dat tikkeltje meer.

Ik kijk al uit naar deel 2! 

Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐

Gloriedagen – Corina Bomann

Dr. Louis Conradi is arts ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Wanneer de oorlog eindigt en er in Berlijn een voormalig sanatorium leeg komt te staan, wil Dr. Conradi dit kopen om er een ziekenhuis van te maken. Hij wil er gebruik maken van de nieuwe technologie met röntgenstralen. In zijn ziekenhuis is iedereen welkom, van gelijk welke afkomst en van gelijk welke geloofsovertuiging.

Hanna Richter is verpleegster en zag haar verloofde voor haar ogen sterven tijdens de oorlog. Ze wil zich na de oorlog richten op een nieuwe toekomst en is blij met haar overplaatsing naar Berlijn, waar ze nauw zal samenwerken met Dr. Conradi. Ze wordt al snel opgenomen in de ziekenhuisfamilie, maar komt ook voor moeilijke, persoonlijke keuzes te staan. Haar beleving en emoties, als ook het verloop van de oprichting van het ziekenhuis noteert ze in een dagboek.

Op basis van dit dagboek, maar met een verdere fictieve invulling schreef Corina Bomann deze roman. Ik kreeg het boek als geschenk van @uitgeverijlannoo, waarvoor ik hen hartelijk wil bedanken.

Omdat het boek een historische roman is en heel wat meer bladzijden behelst dan ik gewoonlijk lees, ligt dit boek enigszins uit mijn comfortzone. Mede omwille van de positieve reacties op de romans van Corina Bomann wilde ik dit boek echter graag lezen.

Het verhaal begint in 1919 en vertelt hoofzakelijk vanuit Hanna hoe de volgende jaren evolueren. De auteur heeft hierbij een vlot leesbare schrijfstijl, die ze volhoudt doorheen het hele boek. Het is een sereen verhaal, dat je meeneemt in persoonlijke details van Hanna’s leven. Je maakt intensief kennis met de gewoontes uit die tijd, de grimmige sfeer tijdens en na de oorlog, het voedseltekort, de economische crisis en de hiermee gepaarde inflatie. Ook leer je de werkwijze uit die periode kennen waar het de medische wetenschap betreft.

Het boek heeft me geraakt en doen stilstaan bij de luxe die we hedendaags mogen ervaren. Ook de impact van de kerk en politiek komt zeer goed tot uiting in dit boek. Er wordt een realistisch en diepgaand beeld geschetst van het leven honderd jaar geleden. De personages worden zeer goed uitgewerkt, waardoor je het gevoel hebt hen echt te kennen. Ik voelde mee met Hanna en kon me vlot inleven in haar situatie.

Het viel me op hoe gedetailleerd Corina Bomann de dagen weergeeft over verschillende jaren heen en er toch in slaagt het verhaal blijvend te laten boeien. Dit boek is het eerste deel van de Walfriedereeks, dus ergens is het logisch dat ik nog met vragen zit op het einde, maar voor deze dikte van een boek had ik persoonlijker liever een afgerond deel gehad. 

Het enige (redigeer)foutje dat ik kon opmerken, is dat halfweg het boek enkele bladzijden tekst dubbel terugkomen, alsof de schrijfster na een laatste verplaatsing van de tekst, het oorspronkelijke stukje is vergeten weghalen.

Het verhaal is prachtig en absoluut aan te raden aan geschiedenisliefhebbers of fans van historische romans.

Rating: ⭐⭐⭐⭐

Een perfecte ontsnapping – Isabelle Broom

Kates leven is in duigen gevallen: haar vriend heeft haar gedumpt na een relatie van acht jaar, haar kinderwens valt in duigen en ze heeft geen job. Het enige waar ze goed in is, is overal in falen. Wanneer ze ook nog eens ernstig wordt vernederd, vlucht ze weg naar een plaats waar niemand haar kent. Ze belandt in Kroatië, waar ze de mysterieuze klusjesman Alex ontmoet, een wat vreemde, ingetogen man, die zich erg op de achtergrond houdt. Er is al snel een wederzijdse klik en ze bouwen een hechte vriendschap op. Maar dan blijkt ook Alex een geheim met zich mee te dragen. Slaagt Kate erin haar faalangst en onzekerheden te overwinnen en durft Alex zijn geheim toe te vertrouwen aan Kate? Zit er meer in dan vriendschap of blijven ze allebei wegvluchten van hun problemen?

‘Een perfecte ontsnapping’ is het eerste boek dat ik lees van Isabelle Broom. Ik was erg aangetrokken door de prachtige cover. Dit verhaal is het eerste deel van de feelgoodserie Ticket naar de liefde. Zelf zou ik het omschrijven als een slow burn romance. Bij een feelgood verwacht ik dat de gevoelens van het verhaal afspatten en dat ik meermaals mee kan wegzwijmelen met de personages. Dat is hier niet. Alles verloopt vrij rustig.

Het verhaal bevat drie delen. In het eerste deel krijg je de gebeurtenissen die voorafgaan aan het vertrek naar Kroatië, deel twee beschrijft het verblijf in Kroatië en de persoonlijke weg die Kate en Alex afleggen en in het derde stuk krijg je de verdere evolutie wanneer de beste vriendin van Kate een bezoekje brengt aan Kate.

De schrijfstijl van Isabelle Broom leest vlot. Er zitten heel veel visuele beschrijvingen in het verhaal vervat, waardoor je je echt een beeld van de omgeving kan vormen. Ik heb dan ook zeer veel zin gekregen om een reis naar Kroatië te maken. Zoals eerder vermeld, verloopt het hele verhaal vrij rustig en is heel goed te volgen.

De hoofdpersonages zijn erg goed uitgewerkt en vooral de persoonlijke groei van Kate en Alex is erg mooi. Toch miste ik wat passie in het verhaal. Ik weet wel waar de passie van de hoofdpersonages zit, maar dit is teveel vertellend meegegeven in het verhaal en ik heb het te weinig gevoeld.

Ik zou dit boek aanraden aan liefhebbers van de ‘klassiekere’ romans. Zij gaan dit verhaal erg appreciëren.

Dankjewel, uitgeverij Oceaan, voor dit recensieboek.

Rating: ⭐⭐⭐

De betoverende antiekzaak – Manuela Inusa

Polly baadt de antiekzaak van haar overleden moeder verder uit in Valerie Lane. De verkoop van antiek wordt echter steeds moeilijker, klanten komen steeds minder vaak langs en tot overmaat van ramp geraakt ook haar spaargeld op.

Toch wil Polly het verleden niet de rug toekeren en hoopt ze haar winkel te redden. Daarnaast draagt ze ook nog de zorg voor haar vader, die het psychisch moeilijk heeft. Heeft ze naast haar persoonlijke zorgen nog ruimte in haar leven en hart voor de liefde? Wat Polly echt wil, is compleet gelukkig zijn op elk vlak in haar leven.

‘De betoverende antiekzaak’ is het derde deel van de Valerie Lane-serie. Deze serie gaat over vijf vriendinnen die elk hun winkeltje uitbaten in Valerie Lane, een pittoreske straat in Oxford. Alle vijf de dames willen een bijzondere taak opnemen in hun geliefkoosde straatje: ze willen meer zijn dan winkeluitbaters, ze willen er zijn voor hun klanten en willen ook een maatschappelijke rol opnemen.

In dit derde deel staat Polly en haar antiekzaak centraal. De cover past uitstekend bij de eerder verschenen delen en is heel uitnodigend. Ook de schrijfstijl is erg leuk: vlot geschreven, mooie opbouw van het verhaal en fijne dialogen.

De andere vier dames komen regelmatig aan bod, maar het personage van Polly wordt in het huidig verhaal sterk uitgewerkt. Je leert haar kennen in alle aspecten van haar persoonlijkheid. Hoewel de reeks als feelgood wordt omschreven, zitten er ook melodramatische aspecten in. Polly is ongelukkig, heeft veel zorgen en twijfels en komt ook heel eenzaam over.

Voor mij is dit mijn eerste kennismaking met de reeks. De boeken zijn zeker apart te lezen, want ik had niet de indruk dat ik informatie miste uit de vorige verhalen. Het gaat in dit derde deel duidelijk om Polly en de antiekzaak, waar de andere delen telkens een andere vriendin en haar winkel in de spotlights zetten.

Ik zou dit verhaal eerder in het genre roman plaatsen, omdat ik het geen typische feelgood vind. Het is absoluut een mooi verhaal en ik begrijp waarom de serie zoveel fans heeft. Het verhaal is voor mij serener geschreven dan wat ik verwacht bij een feelgood. Inhoudelijk verliep het in mijn ogen gelijkmatiger dan bij een feelgood, waarbij je eerder hoogte- en dieptepunten hebt met een plotse tegenslag bijvoorbeeld.

Dit boek geeft me absoluut het gevoel dat ik de beschreven plaats, Valerie Lane, heel graag een bezoekje zou willen brengen. Je wordt echt meegetrokken in het verhaal alsof je er zelf bij bent. Dat maakt het absoluut boeiend.

‘De betoverende antiekzaak’ maakte me benieuwd naar de andere personages, hun leven, hun winkeltje en hun verhaal. Ik wil zeker nog verder meegenomen worden naar Valerie Lane! Een aanrader voor wie van mooie romans met goed uitgewerkte personages houdt.

Rating: ⭐⭐⭐⭐

Bedankt, uitgeverij Boekerij, om me aan de hand van dit recensieboek kennis te laten maken met Valerie Lane.

Het oneeuwige leven van David R. – Pat Craenbroek

David heeft zijn leven mooi voor elkaar en is heel gelukkig. Hij heeft een knappe, rijke vrouw en een tienerdochter. Op zijn job staat een promotie voor hem klaar. Maar op één dag verliest hij alles en David belandt in een depressie. Hij komt in contact met Ana die hem uitnodigt voor een sollicitatiegesprek. Zijn nieuwe collega’s zijn bizarre figuren en zijn opdracht is mogelijks nog absurder. Nieuwsgierig als David is, gaat hij op zoek naar antwoorden en belandt in een situatie waarin hij – letterlijk – speelt met leven en dood.

Toen uitgeverij Houtekiet me contacteerde om dit boek te recenseren en ik de korte inhoud had gelezen, dacht ik eerlijk gezegd dat het een thriller was. Het is echter een bizarre roman. Dit verhaal kan ik met geen enkel boek vergelijken. Althans niet met de boeken die ik doorgaans lees.

De schrijfstijl is vlot. Je leest de korte hoofdstukken met elk hun eigen titel gemakkelijk door. De proloog kan ik als zeer intrigerend omschrijven. De verdere inhoud is echter zeer apart. Het is een boek waarvan je erg kan houden of waarmee je niks hebt. Voor mij was het jammer genoeg dit laatste. Ik ben vooral een thriller- en feelgoodlezer, terwijl dit een zeer aparte roman is. De kern van het verhaal gaat over de Rooms-katholieke invulling van het leven na de dood: de hemel, de hel en daar tussenin het vagevuur. David heeft hierin een belangrijke rol op te nemen, maar wijkt al eens af van zijn takenpakket.

Positief aan het verhaal vind ik wel dat er een moraal in het verhaal zit en dat het je laat nadenken over het leven dat je hebt tussen de geboorte en de dood, want dat vul je immers zelf in.

Ik ben ervan overtuigd dat er een doelgroep voor dit boek bestaat, maar dat zijn eerder lezers die houden van morele en ethische verhalen, denk ik. Persoonlijk ligt dit boek me helemaal niet. Het ligt te ver uit mijn comfortzone.

Toch bedankt aan de uitgeverij voor dit recensieboek. Het was alleszins een bijzondere ervaring.

Rating: ⭐⭐

Metamorfose – Kimberly Van de Winckel

‘Metamorfose’ is het autobiografisch verhaal van Kimberly Van de Winckel over haar pestverleden, moeilijke sociale contacten, de diagnose ASS en haar doodswens.

Kimberly was als kleuter een vrolijk, energiek kind. Dat veranderde toen ze in de lagere school slachtoffer werd van pesterijen. Dit werd door haar omgeving geminimaliseerd waardoor Kimberly een grote deuk kreeg in haar zelfbeeld en uiteindelijk ook in haar levensvreugde. Ze kreeg zelfmoordgedachten en deed een wanhoopspoging. De nodige hulpverlening werd geïnstalleerd en Kimberly vond troost in het schrijven van songteksten. Uiteindelijk vielen de puzzelstukjes voor Kimberly samen toen ze de diagnose autismespectrumstoornis kreeg. Ze besloot om een metamorfose te ondergaan en is nu volop aan het bouwen aan haar toekomstdromen.

Kimberly schreef met dit boek een puur, eerlijk en kwetsbaar verhaal. De inhoud is chronologisch opgebouwd en in een vlotte vertelstijl geschreven, waardoor het gemakkelijk leest. Kwetsbare jongeren zullen dit verhaal misschien wel herkennen of er steun in vinden.

Het aanvankelijk minimaliseren van de pestproblematiek is niet ok en dat geeft Kimberly duidelijk aan. Of het nu gaat om plagerijen of pesterijen doet er niet toe. Het gaat erover hoe een jongere zich in die situatie voelt en hoe het slachtoffer dit beleeft. Dit moet altijd ernstig genomen worden.

Ik ben blij dat Kimberly uiteindelijk een goed netwerk van hulpverlening heeft gevonden en een aantal mensen om zich heen heeft die ze vertrouwt en waarbij ze terecht kan.

Een extra aanvulling in het boek zijn de songteksten die Kimberly heeft geschreven.

Ik vind het heel knap hoe een jong meisje zich zo durft bloot te geven met een persoonlijk verhaal en ik hoop samen met haar dat dit boek taboedoorbrekend kan zijn.

Kimberly, bedankt dat ik je levensverhaal mocht lezen en recenseren. Ik wens je alle geluk en succes toe om je muzikale droom waar te maken.

Rating: ⭐⭐⭐

Een leven lang - Jerrad Hoff

‘Een leven lang’ is een roman van Jerrad Hoff.

Brianna Bennett-Miller trekt met haar gezin naar Europa, waar ze naar een prijsuitreiking gaan. Ze koppelen dit aan een roadtrip met hun gezin. Hun verblijf in Parijs verloopt anders dan verwacht en het noodlot slaat toe. Wat volgt is een langdurig rouwproces en het opnieuw opbouwen van een leven na de rampspoed. Gelukkig kan Brianna hierbij rekenen op intense vriendschappen.

Hoewel ‘Een leven lang’ een dik boek is, ben ik summier in de samenvatting van de inhoud. Ik wil niet spoileren, dus ik blijf bewust vaag. Dit verhaal is net zoals zijn voorganger ‘Een leven geleden’ intens. De beschrijvingen zijn zeer gedetailleerd. De auteur neemt uitgebreid de tijd om bij belangrijke momenten stil te staan. Toch vertelt dit boek bijna het hele levensverhaal van Brianna vanaf het moment dat ze gelukkig getrouwd is met Jake en ze samen drie kinderen hebben. De voorgeschiedenis lees je in ‘Een leven geleden’.

In dit tweede deel, ‘Een leven lang’, krijg je een ander soort verhaal. Waar deel één vooral een liefdesverhaal is, krijg je in dit tweede verhaal een uitgebreid, maar zeer menselijk rouwproces en alles wat daarmee te maken heeft en daaruit voortvloeit. Dit is een heel emotioneel verhaal met vele ups en downs. Alles wordt verteld en beleefd vanuit het standpunt van Brianna.

Door dit boek te lezen, krijg je het gevoel alsof je deel uitmaakt van haar leven. Je voelt de emoties zo dichtbij. De beschrijvingen zijn treffend en de dialogen mooi. Dit verhaal grijpt je bij de keel.

Ook dit boek is, net als zijn voorganger, een aanrader. Neem er wel je tijd voor, want het is een dik boek en het komt emotioneel binnen. Dit lees je niet even tussendoor.

Rating: ⭐⭐⭐⭐

Een leven geleden - Jerrad Hoff

“Een leven geleden” geleden is een roman van Jerrad Hoff.

Sarah Miller besluit op 22-jarige leeftijd, na een moeilijke jeugd en een moeilijk afscheid, even een pauze in te lassen in haar leven en huurt voor drie maanden een vakantiehuisje op het strand van Gasparilla Island in de Golf van Mexico.

Ze vult aanvankelijk haar dagen met het schrijven van een boek en werken in een plaatselijke horecagelegenheid. Daar ontmoet ze Evan Bennett en de vonk slaat heel snel en hevig over tussen beiden. Ze beleven de mooiste en meest onbezorgde tijd van hun leven met elkaar.

Wanneer Sarah huiswaarts keert om zich verder te focussen op het schrijven van een boek, spreken ze af om elkaar na zes maanden opnieuw te treffen, als bij beiden de liefde nog even groot blijkt te zijn. De nieuwe ontmoeting verloopt echter anders dan verwacht.

Veertig jaar later blijkt dat echte liefde alles overwint, maar dat je je eigen plannen nog steeds niet kan sturen als het leven dit anders heeft bepaald.

Dit was mijn eerste kennismaking met deze auteur. Na het lezen van het verhaal kan ik concluderen dat dit voor mij de Nederlandstalige versie van Nicholas Sparks is. Wie dus fan is van deze laatste zal dit boek zeer sterk appreciëren.

De cover had voor mij veel romantischer gemogen, want als dit verhaal in één woord dient benoemd te worden dan is het zeker romantiek. Het verhaal gaat over het vinden van de ware liefde.

Het verhaal start 40 jaar na de kennismaking tussen Sarah en Evan. Er wordt uitgebreid ingegaan op het huidige leven van Sarah en wat ze heeft gerealiseerd in het verleden. We leren ook dochter Brianna kennen.

Daarna wordt er terug gegaan in de tijd met af en toe een stap terug in het heden. De tijdsgeest is steeds heel duidelijk af te leiden uit de context.

De schrijfstijl van de auteur is een afwisseling tussen beschrijvingen en dialogen. Hij neemt zijn tijd voor uitgebreide beschrijvingen met veel details. De dialogen zijn zeer prettig en bevatten fijne humor. Je voelt de persoonlijkheden en emotionele werelden van Sarah en Evan zeer duidelijk in dit verhaal: hun onuitputtelijke liefde voor elkaar, hun optimisme en positieve kijk op het leven, genieten van kleine dingen en vooral van elkaar. Ik heb zowel gegrinnikt als gehuild tijdens het lezen van dit levensecht verhaal.

Doordat het boek zo uitgebreid is, leer je de hoofdpersonages zeer goed kennen en is het hele verhaal erg uitgediept. Persoonlijk is dit voor mij meteen het enige nadeel: het wordt soms iets teveel uitgediept op momenten waar er voor mij wat meer vaart had in gemogen. Dat is echter een puur persoonlijk aanvoelen van mijn kant, want ik begrijp zeer goed de beweegredenen van de auteur om er bewust voor te kiezen om overal lang bij stil te staan en het past ook zeker bij het verhaal.

Tijdens het lezen van dit boek viel het me ook op hoe goed ik het verhaal visueel voor me zag. Dit boek smeekt om verfilmd te worden. Het is immers wel een prachtig verhaal. Wil je een vergelijking maken met andere verhalen, dan komt “The Notebook” van Nicholas Sparks in de buurt, al is hier in dit verhaal het thema dementie niet aanwezig. Maar qua opbouw en achterliggend liefdesverhaal zie ik zelf wel linken.

Hoe verder je leest, hoe duidelijker het wordt hoe het verhaal zal aflopen, maar dat stoort niet, want een ander einde zou niet kloppen.

Dankjewel, Jerrad Hoff, dat ik dit prachtige verhaal mocht lezen.

Rating: ⭐⭐⭐⭐

Bloedheet koud - Jasmine M. Raeymaekers

In “Bloedheet koud” van J.M. Raeymaekers leren we Jasmine kennen. Ze wordt ontslagen op haar werk als stewardess en neemt de beslissing om naar Egypte te trekken om als animatrice te gaan werken. Ze vindt achtereenvolgens werk in het ene hotel na het andere, maar wordt overal even snel ontslagen als ze werd aangenomen. Uiteindelijk kan ze aan de slag als reisbegeleidster en lijkt ze iets meer standvastigheid te vinden. Dan slaat het noodlot toe: ze is betrokken bij een verkeersongeval en belandt in een Egyptische gevangenis.

 “Bloedheet koud” is een waargebeurd verhaal en wordt verteld vanuit het perspectief van Jasmine. Er zijn tijdsprongen in het boek tussen heden en verleden. Deze worden aangeduid met de datum. Je wordt als lezer meegenomen op het grote Egyptische avontuur van Jasmine. De aanpak is vrij impulsief, want het ontbreekt Jasmine aan een plan, maar ze weet zich steeds wel uit de slag te trekken.

De schrijfstijl is heel gevarieerd te noemen. Er komen zeer veel dialogen in het boek voor, wat het verhaal levensecht maakt, maar er zijn ook heel veel gedachten neergepend. Die wijken dan af van het verhaal op zich, waardoor de verhaallijn soms moeilijker te volgen is. Het springt soms wat van de hak op de tak. Verder is het nodig om wat Engels te begrijpen, want regelmatig zijn er conversaties in het Engels, eenmalig in het Frans, maar enkel de Arabische conversaties worden vertaald.

Het is leuk om de vrienden en collega’s van Jasmine te leren kennen, maar ik miste van Jasmine zelf een stukje achtergrond: hoe komt het dat zij Arabisch spreekt? Wat maakt dat ze Egypte als haar thuis ziet? Ofwel heb ik hier over gelezen, doordat het wat verwarrend is geschreven. Wat wel duidelijk is, is dat Jasmine een vrouw is met veel durf en moed, die zich niet uit het lood laat slaan door onzekerheden of gevaar of door de manier waarop vrouwen in Egypte worden behandeld.

Het grootste deel van het boek gaat over haar leven in de toeristische sector en slechts een kleiner deel geeft het verhaal weer over haar verblijf in de gevangenis.

Op het einde van het boek blijf ik met vragen zitten. Ik had graag nog geweten hoe het nadien verder is afgelopen met Jasmine.

Het verhaal is zeker avontuurlijk te noemen en ik heb bewondering voor de moed en het lef van Jasmine, maar de chaotische schrijfstijl en de vragen waar ik geen antwoord op kreeg, maken dat het boek voor mij toch een beetje tegenviel.

Ik wil graag de auteur bedanken voor dit recensie-exemplaar en de kennismaking met het leven in Egypte.

Rating: ⭐⭐

Ongehoord - Pascale Petralia

“Ongehoord” van Pascale Petralia vertelt het verhaal van Sandra Paresi, een energieke vrouw met een zeer druk werkschema. Ze geeft les op de afdeling “woord” van het kunstonderwijs, doet buitenlandse artistieke opdrachten en helpt mee in een kunstgalerij. Ze heeft een lieve echtgenoot en veel vrienden en kennissen. Sandra wordt echter slachtoffer van een geniepige, doordachte stalker, maar wanneer ze eindelijk de waarheid ontdekt over haar stalker, lijkt het hopeloos te laat en onomkeerbaar te zijn. Hoe moet het verder als sommigen in haar omgeving zelfs aan “victim blaming” gaan doen…?

Deze spannende roman kreeg de zeer treffende titel “ongehoord” mee en dit in zijn drie betekenissen: schandelijk, niet gehoord worden en nooit eerder gezien.

Het boek is opgedeeld in vier delen. Deel één neemt meer dan de helft van het boek in beslag. Hier gaat de tijd razendsnel vooruit. Vooral in de eerste hoofdstukken blik je als lezer terug op het verleden van Sandra en op de kennismaking en relatie met haar echtgenoot Thomas. Vooral in de eerste hoofdstukken worden heel wat jaren doorlopen.

Het personage van Sandra wordt diep uitgewerkt. Je leert haar kennen als vrouw, partner en ook in haar job. Je leert ook de mensen rondom haar kennen. Er volgt een uitgebreid verhaal over haar leven en werk. Hier wordt zeer veel aandacht aan besteed. Voor mij zelfs iets teveel, want het verhaal geraakt in dit eerste deel wat in het slop. Mijn aandacht verslapte enigszins, maar werd op het einde van dit deel scherp aangewakkerd, omdat het verhaal plots een heel andere dynamiek kreeg. En wat voor één, wauw!

Deel twee gaat vooral in op de gevolgen van het stalkgedrag. Wat moet er gebeuren? Hoe moet dit aangepakt worden? Waar er in deel één nog geen vuiltje aan de lucht leek, wordt de psychologische impact nu zeer sterk benadrukt: de verschillende reacties uit Sandra’s omgeving, het geloof en het ongeloof. Hier wordt het verhaal spannend.

In deel drie hakt Sandra voor zichzelf knopen door en wil ze tot actie overgaan, maar ook dan worden er verder spelletjes gespeeld. Je komt hier heel dichtbij de rauwe gevoelens van het hoofdpersonage, die zich in een enorme rollercoaster bevindt. Het plot is zeer intrigerend en beklijvend.

Hoewel voor mij het eerste deel wat compacter had gemogen, wordt dit goedgemaakt door de spanning in het tweede deel en de goede psychologische uitwerking van het verhaal in het hele boek.

Een aanrader voor wie houdt van psychologische romans. 

Rating: ⭐⭐⭐⭐

Primeur vol gevaar - Ruben Bultinck

“Primeur vol gevaar” is het debuut van Ruben Bultinck. Het is een avonturenroman rond terreurdreiging. We leren enkele journalisten kennen die ons meenemen op hun trip. Evelien Van Looveren begint haar verhaal in Parijs, waar de president een belangrijke mededeling doet: IS dreigt met aanslagen. Naar aanleiding hiervan worden terreurjournalist Thomas De Wilde en fotograaf Jeroen Verbruggen op missie gestuurd naar Syrië om te achterhalen of de dreiging echt is of fake news.

In het verhaal komen verschillende hoofdpersonages aan bod. Hun karakters worden niet echt uitgediept. De focus ligt meer op hun rol in de journalistiek en de reis die ze ondernemen. Je leert het proces achter de schermen van een krant enigszins kennen en volgt de missie mee. Aangezien dit een dun boek is, met korte hoofdstukken heb ik het in één ruk uitgelezen.

De schrijfstijl is vlot en het verhaal, geschreven in de derde persoon, is boeiend. Je hebt vier delen in “Primeur vol gevaar”: De toespraak, de reis naar het Oosten, een bewogen nacht en voorbij de grens.

Het is goed opgebouwd, logisch te volgen en er zit wel wat spanning is.

Hoewel er dus een triestig, maar actueel thema wordt behandeld, vind ik dit een goed verhaal. De keuze van de cover vind ik persoonlijk iets minder geslaagd, want dat begreep ik pas op het einde van het verhaal. De titel spreekt me ook minder aan. Ik denk dat “De aanslag” of iets in die trend meer mijn nieuwsgierigheid zou wekken. Toch ben ik zeer blij deze roman te hebben ontdekt. 

Rating: ⭐⭐⭐⭐