Captain Fantastic

 És possible viure al marge del sistema?

L’any 1845, l’escriptor Henry David Thoreau va decidir traslladar-se a viure en una cabana que ell mateix va construir a Walden Pond, als Estats Units. En els dos anys que va viure allà, va escriure una obra coneguda com Walden, o la vida als boscos; on descriu la seva experiència allunyat de la civilització i en contacte amb la naturalesa. 

“Vaig anar als boscos perquè volia viure deliberadament, fer front només als fets essencials de la vida, i veure si no podia aprendre el que ella m’havia d’ensenyar, per evitar que, quan hagués de morir, descobrir que no havia viscut.”

L’obra de Thoreau és en essència una crítica al món occidental, on elogia la vida austera i senzilla que proporciona la naturalesa. Precisament, durant aquells dos anys que va viure als boscos, el van arrestar per negar-se a pagar impostos, atès que no volia contribuir a sufragar la guerra contra Mèxic. Aquest incident el va portar a desenvolupar la seva teoria sobre la desobediència civil, teoria pel que va ser reconegut i que va inspirar a molts activistes arreu del món, com per exemple Gandhi o Martin Luther King.

Les raons per les quals Thoreau va decidir viure al marge del sistema tenen a veure amb un profund desencant de la societat de la seva època, i amb el seu experiment volia demostrar que no és necessari dependre d’una societat industrialitzada i que amb els recursos que ofereix la naturalesa n’hi ha prou per viure. La seva proposta de vida va ser la llavor sobre la qual va brotar el concepte que avui es coneix com ecologisme. 

Thoreau no va ser l’únic que va menysprear tots els luxes d’una vida dins el sistema i va voler deixar enrere tot el que havia après per tornar a començar de nou allunyat de la civilització occidental. D’aquests que ho van intentar, en podem extreure lliçons molt valuoses sobre la condició humana:

Chris McCandless era un noi de família benestant que, després de llicenciar-se, va decidir deixar-ho tot enrere i renegar de tot lligam que tenia amb la civilització, així que va embarcar-se en un viatge que el portaria fins a les profunditats d’Alaska, on finalment trobaria la mort. El periodista Jon Krakauer va escriure un article sobre l’experiència d’aquest jove que després convertiria en un llibre i que Sean Penn portaria al cinema deu anys més tard. 

Hacia Rutas Salvajes narra l’experiència de Chris McCandless, la seva solitud i la motivació que el va portar a tallar amb el seu passat. 

Està clar que la pel·lícula va contribuir a idealitzar el personatge de McCandless, enaltint-lo com un somiador idealista que amaga la realitat d’aquells que menyspreen la cruesa de la naturalesa.

El cas de Timothy Treadwell és ben diferent. Va adquirir notorietat quan, després de viure durant tretze anys envoltat d’óssos Grizzly, va morir a conseqüència d’un atac d’un d’aquests óssos (ell i la seva xicota). La història de Timothy va ser explicada en un documental del director Werner Herzog i més enllà d’enaltir la seva figura, el retrata com un inadaptat i un inconscient que no comprenia els perills de viure rodejar d’animals salvatges. 

El documental Grizzly Man assenyala la importància que va tenir en Timothy Treadwell a l’hora de documentar la vida dels óssos Grizzly, atès que va deixar gravades gairebé 100 hores de metratge que il·lustren la vida d’aquests animals; però també reflexiona sobre les motivacions que van portar a en Timothy a deixar-ho tot enrere i viure una vida allunyada de la civilització. El director, Werner Herzog, creu que l’error d’en Timothy va ser menysprear la duresa de la naturalesa donant per fet que aquesta és bondadosa, quan en realitat, segons paraules del director, la naturalesa és indiferent. 

En Timothy va deixar gravada la seva pròpia mort, quan ell i la seva xicota van ser devorats per un ós Grizzly. La camara va seguir gravant però no van tenir temps de treure la tapa de la lent. En un moment del documental, el propi director escolta la cinta i il·lustra a la perfecció l'emoció i l'esgarrifança sense la necessitat de fer escoltar als espectadors  el que hi ha gravat (minut 1:30)

Deia Thoreau “tot allò bo i lliure és salvatge”. És cert doncs, que és possible viure al marge del sistema? Només serem lliures si rebutgem totes les comoditats d’una vida dins el sistema? Només podem trobar la bondat allunyats de la civilització i dels constructes socials que ens han imposat? Al padlet teniu una activitat per tal de reflexionar abans de veure la pel·lícula que ens ocupa, Captain Fantastic.