CINEMA I GÈNERE

Els gèneres cinematogràfics tenen el seu origen en el teatre grec, on distingien la comèdia i la tragèdia. Entenem que a l’època grega, la tragèdia era un gènere teatral que tractava episodis mitològics que tenien a veure amb els conflictes i el patiment, i es creia que la tragèdia portava a les persones a la redempció de l’esperit a l’experimentar una purificació o catarsi. La comèdia en canvi tenia l’efecte contrari, atès que escenificava situacions reals tot fent una sàtira.

Es pot dir que aquests dos gèneres han arribat als nostres dies gairebé intactes, tot i que amb la diferència que el drama no pretén portar a l’espectador a redimir-se; encara que molt sovint els drames ens ajuden a pensar; també la comèdia, que molt sovint es mescla amb el drama. 

Avui en dia els gèneres cinematogràfics s’han diversificat molt, i moltes pel·lícules poden ser una mescla de diferents gèneres, així que aquí farem un recull dels més destacats: 

DRAMA

Sembla que per la connotació del mot drama, una pel·lícula que pertanyi a aquest gènere ha de tenir a veure amb la tristesa, però no és així. El drama es refereix a les pel·lícules que tracten situacions centrades en un conflicte entre el protagonista i altres personatges, el seu entorn o amb si mateix. De fet, el drama és un gènere amb el qual tendim a sentir-nos més identificats, gràcies a trames que s'adeqüen més a la nostra realitat, i es diferencia de la tragèdia perquè en aquesta sempre és necessària la mort d’algun dels seus protagonistes. 

La màgia del drama és que pot fusionar-se amb altres gèneres i així i tot, continuar essent un drama. Els exemples més clars i coneguts són aquells que fan ús de la comèdia per mostrar una realitat sovint aspre, com per exemple The Full Monty (1997) de Peter Cattaneo o Forrest Gump (1994) de Robert Zemeckis. 

Orient és Orient (1999) de Damien O'Donnell és un bon exemple d'aquest tipus de cinema. La trama, ambientada en els anys setanta, gira entorn d'una família anglesa d'origen pakistanès. El pare, George Kahn, casat amb una britànica amb la qual ha tingut set fills, es resisteix a deixar enrere el seu passat i bagatge cultural pakistanès, sense ser conscient que els seus fills són anglesos i no pas pakistanesos. Tot això genera una sèrie de situacions còmiques que fan connectar a l'espectador amb els personatges representats. Tota aquesta comicitat que es mostra amaga un rerefons ben cru que va despertant-se a poc a poc, fins que ens trobem amb escenes molt dramàtiques que ens ensenyen quina era la realitat d'aquells anglesos fills d'immigrants de primera generació al Regne Unit. 

Òbviament, no totes les pel·lícules dramàtiques són en clau d'humor. La gran majoria tracta temes que tot i que no tenen per què donar-se en la nostra realitat immediata, parlen de la nostra societat i engloba temes diversos: el drama de la immigració, la incapacitat de tenir fills o la duresa de ser mare adolescent, l'educació, el maltractament, l'homosexualitat i l'homofòbia, la pobresa, el patriarcat, la guerra... entre d'altres. 

Secrets i Mentides (1996) de Mike Leigh

L'onada (2008) de Dennis Gansel

COMÈDIA

La comèdia beu del teatre grec perquè satiritza sobre situacions de la vida quotidiana, tot exagerant i portant a l’extrem incidents o circumstàncies que poden donar-se a la realitat immediata. Ja hem vist que la comèdia es pot utilitzar per mostrar una situació dramàtica, però també serveix per tractar temes que sovint són tractats amb solemnitat i poden resultar incomprensibles i confusos, com poden ser per exemple l’amor, la religió o la política. 

La vida de Brian (1979) dels Monty Python, tot utilitzant el recurs l'absurd, agafa un tema tan solemne com és la religió i el porta a l'extrem tot mostrant com podria haver estat un dels «episodis» cabdals de la nostra civilització; els inicis i influència directa del que és avui en dia la nostra cultura, tradicions i moral: La vida de Jesús. 

La majoria de comèdies que podem veure avui en dia són pur entreteniment, no pretenen anar més enllà del riure simple. Tanmateix, sempre podem trobar comèdies que ens facin riure i ens facin reflexionar alhora. Bon exemple és El Verdugo (1963) de Berlanga, una història d’amor entre un enterramorts i la filla d’un botxí, o Un, dos, tres (1961) de Billy Wilder, la història d’un representant de la Coca-Cola a Berlín en l’època del teló d’acer. 

CINEMA ROMÀNTIC

Com el seu nom indica, el cinema romàntic tracta el tema de les relacions romàntiques. A priori pot semblar que només dóna peu a plantejar-se temes relacionats amb l'amor, però també tracta molt aspectes psicològics que d'una altra manera no es podrien tractar. L'amor es pot donar de moltes formes i no només les relacions de parella parlen de què suggereix l'amor. La seducció, la sexualitat, la gelosia, els diners, la soledat, la imaginació... Hi ha molts temes que es poden parlar a partir del cinema romàntic. 

Call me by your name (2017) de Luca Guadagnino, ambientada als anys vuitanta, tracta de la descoberta de la sexualitat d'un noi de disset anys que, en anar a estiuejar al nord d'itàlia, coneix a un jove més gran que ell del qual s'enamora. 

El cinema romàntic ens pot ajudar a comprendre aspectes de nosaltres mateixos els quals ens costa aprofundir, sobretot quan som joves i encara no hem viscut prou experiències que ens ajuden a crear la nostra pròpia identitat. Tanmateix, també ens ajuda a descobrir altres maneres d'estimar que d'altra forma, no podríem entendre, atès que la nostra pròpia experiència també ens limita. 

Amor (2012) de Michael Haneke, parla de com els imprevistos de la vida ajuden a enfortir o deteriorar les relacions humanes. Un matrimoni de jubilats pateix un cop quan la muller queda paralítica i en un consegüent estat de salut molt fràgil. Aquest revés contribuirà al fet que ambdós es qüestionin la seva relació i això farà que la relació amb la seva filla també canviï. 

CIÈNCIA-FICCIÓ

La ciència-ficció deriva del gènere literari que tracta situacions desenvolupades en un context purament especulatiu, el que fa que el ventall de possibilitats sigui molt ampli. En un principi, la ciència-ficció està pensada per narrar històries en les quals es construeixen mons paral·lels, imaginaris o de caràcter futurista; tanmateix, és un gènere que té un component social molt interessant. També pot utilitzar un escenari real en el qual s'afegeixen elements de ficció (criatures fictícies, extraterrestres, màquines o robots, experiments científics...) que ajuden a construir trames que permetin especular amb la idea del "què passaria si...?", o poden ajudar a generar una mirada crítica amb la nostra pròpia realitat a nivell filosòfic, polític o social. Els mons alternatius molt sovint ens ajuden a comprendre aspectes de l'ésser humà que no es mostren de manera tan clara en una realitat fidedigna. 

Blade Runner (1982) de Ridley Scott, és potser una de les pel·lícules de ciència-ficció més mítiques i conegudes de la història del cinema. Basada en un llibre de Philip K. Dick, planteja moltes qüestions filosòfiques i imagina un futur no molt llunyà en el que els humans han conviscut amb els anomenats replicants, cyborgs que l'únic que els hi manca és l'empatia. Els humans els utilitzen com a esclaus i després d'una revolta, han decidit expulsar-los de la terra. El dilema que planteja Blade Runner és de caire filosòfic atès que tres replicants, al descobrir que tenen una vida programada de quatre anys, han decidit buscar i confrontar-se al seu creador. Els robots, com els humans, es pregunten per què han de morir, i tenen la possibilitat de veure's cara a cara amb el seu creador. Què és el que ens fa humans? Aquest fragment de la pel·lícula ens revel·la un plantejament molt humà, curiosament exposat per un replicant.

El dormilega (1973) de Woody Allen, demostra que la sàtira i la ciència-ficció es poden complementar molt bé. Influenciat per les lectures d'Orwell, Huxley o Zamiatin, Allen inventa un món futur que no s'allunya molt a la societat d'avui en dia. En el món del futur de Woody Allen les persones s'han tornat insensibles i apàtiques, i necessiten les màquines per poder experimentar el plaer. Òbviament, com a bon relat distòpic, els éssers humans estan controlats per un dictador que reprimeix els pensaments rebels. 

Una pel·lícula amb un plantejament que mou a despertar consciències és Farenheit 451 (1966) de François Truffaut, una adaptació de la novel·la amb el mateix nom de Ray Bradbury. En un futur molt proper (de fet, ja constitueix el nostre passat, perquè la trama transcorre en el 2010) la feina dels bombers ha canviat: Ja no es dediquen a apagar incendis, sinó a cremar llibres, atès que estan prohibits. Us imagineu una societat en la qual la lectura és il·legal?

CINEMA HISTÒRIC

El cinema històric, com el seu nom indica, tracta temes relacionats amb la història i relata episodis de la història de la nostra civilització a través de personatges reals o personatges ficticis que ajuden a desenvolupar la trama. És un gènere amb valor didàctic, atès que reforça de manera visual la comprensió d'una època concreta, un episodi cabdal de la història o l'aproximació a alguna figura històrica determinada. 

El cinema que se centra en la biografia d'una figura rellevant en la història pot ser una guia perfecte per aprofundir en un personatge concret, comprendre les seves decisions i apropar-se a l'humà que hi ha darrere. Gandhi (1982) de Richard Attenborough, és un bon exemple que es pot recrear amb molta cura la vida i fites d'un home que ha passat a la història per portar a l'alliberació d'un poble a través de l'ús de la no-violència. De fet, el seu director, Richard Attenborough, ha sigut un dels millors cineastes respecte a biografies. Entre els molts títols que compta la seva filmografia, trobem obres mestres com Chaplin (1992) o El jove Winston (1982).

Tanmateix, el cinema històric pot caure en el parany d'oferir una visió de la història de forma viciada o pot ser també una manera de fer propaganda política que porta a una versió distorsionada de la història. La saga de pel·lícules Rambo (entre 1982 i 2008); deixant de banda que són pel·lícules que han sigut molt controvertides a causa de la seva excessiva violència, van ser durant l'època de Reagan - sobretot les dues primeres parts - un bon pamflet propagandístic de cara a retornar als americans l'orgull patri després de la derrota de la guerra de Vietnam.

Recomano llegir l'article del periodista Carlos Pietro al diari Público "Rambo, el brazo armado de Reagan", que desenvolupa aquesta premissa de manera molt clara. 

Així i tot, el cinema històric, si trobem darrere un bon director, pot arribar a ser una eina magnífica per penetrar en altres contextos històrics, i fins i tot pot arribar a transportar-nos a una època passada i reviure-la de manera molt màgica. Bernardo Bertolucci ha arribat a recrear de manera molt impressionant èpoques senceres de la història d'un poble en concret, com Novecento (1976), que recorre la història d'un segle convuls a Itàlia a través de la vida de dues famílies confrontades (una pel·lícula de cinc hores de duració); o L'últim emperador (1987), que narra la vida de Pu Yi, el darrer emperador de la Xina. 

CINEMA DOCUMENTAL

El documental no és pas en si un gènere cinematogràfic, atès que mostra la realitat tal com és; tanmateix, sí que es pot considerar proper al cinema pel que fa al recurs audiovisual que utilitza per plantejar dissertacions de caràcter social, denunciar excessos, abusos o injustícies del món en què vivim o simplement donar veu a persones anònimes que també tenen històries per explicar. 

De fet, el documental és una eina didàctica en si, atès que ens ajuda a plantejar aspectes que apel·len directament o indirectament a la nostra quotidianitat i ens porten a reflexionar sobre certs problemes del món actual que sovint no els hi prestem prou atenció; així doncs contribueix a desenvolupar el nostre esperit crític. 

La isla de las flores (1989) és un documental curt que parteix de la idea de seguir el recorregut d'un tomàquet, des que és recollit fins que arriba a l'abocador. Un plantejament molt simple que suscita moltíssimes qüestions que ens afecten, i que desencadena en la reflexió sobre la llibertat. Què significa ser lliure? La llibertat és una tria o una condemna? Som lliures o estem determinats? 

El documentals poden tractar temes molt útils pedagògicament parlant. No només perquè mostren la realitat tal com és, sinó perquè ajuden, més que a trobar respostes, a plantejar-nos preguntes sobre la condició humana. 

Encuentros en el fin del mundo (2007) de Werner Herzog

Amanda Knox (2016)

Els documentals sobre el canvi climàtic, per exemple, porten a la reflexió sobre la contribució de l'home a la destrucció del planeta. Els documentals que tracten temes socials ens fan pensar en els límits de l'ésser humà envers la societat. Els documentals històrics ens ajuden a apropar-nos a episodis del nostre passat que no podem canviar, però sí que podem intentar no repetir. Els documentals sobre viatges ens fan somiar en visitar terres llunyanes i ens ajuden a comprendre altres cultures.  En definitiva, els documentals eixamplen la nostra visió del món i de la vida. 

CINEMA D'ANIMACIÓ

Fa molts anys el cinema d'animació estava destinat al públic infantil, però això ha anat canviant en els últims anys i avui en dia és un gènere el qual poden gaudir tant grans com petits. Les productores ja no enfoquen l'animació només cap al públic menor d'edat i plantegen trames que poden tenir una doble lectura: Una destinada a l'infant i l'altre a l'adult. 

Disney sempre ha estat la productora més reconeguda pel que fa al cinema d'animació. Amb Pixar ha començat a tractar temes que fins ara no s'havien mostrat tan obertament al públic infantil, i és quelcom que cal tenir molt en compte, perquè hi ha certes qüestions de la vida que sovint pels són tabú pels infants i que s'haurien de començar a mostrar com una part més de l'existència, atès que poden ajudar als més petits a comprendre i tractar situacions que més endavant de ben segur que es trobaran quan es converteixin en adults. 

 La pel·lícula Up (2009) de Pete Docter, a més de ser un homenatge a les pel·lícules d'aventures amb les quals gaudíem quan érem petits (per exemple Indiana Jones, sense anar més lluny), mostra de manera molt senzilla i subtil dos temes que mai es mostren de manera tan clara en les pel·lícules d'animació destinades al públic infantil: La incapacitat de tenir fills i la mort. 

Un dels mestres de l'animació i també un gran mestre per la seva capacitat d'alliçonar a través de les seves pel·lícules és el japonès Hayao Miyazaki. Hi ha dos elements que sempre es repeteixen en els seus films: Per una banda, les protagonistes dels seus llargmetratges sempre són dones, fortes, valentes i capaces de desenvolupar la seva pròpia trama sense la necessitat de fer-se valer a través del romanticisme; en definitiva, dones apoderades. Per altra banda, les seves pel·lícules sempre reflexionen sobre la necessitat de preservar la natura i denuncien la destrucció del planeta causada per la mà de l'home. 

Ara et toca a tu:

Al padlet de l'aula trobaràs una entrada per fer la teva aportació.