Leikit

Atomi

Oppilaat seisovat. Opettaja sanoo, Atomi! ja jonkin luvun. Oppilaat muodostavat luvun kokoisia ryhmiä. Kts. myös Pelastusvene.

Autonhuolto

Värejä voi harjoitella autonhuoltoleikin avulla. Käydään läpi värit ja pohditaan, miten ne voisivat liittyä auton hoitoon. Keksitään tehtäville liikkeet. Kun säännöt ovat selvät, opettaja antaa komentoja sanomalla eri värejä ja oppilaiden pitää näytellä sen mukaan. Punainen = stop, keltainen = kävele paikallaan, vihreä = aja (kävele), sininen = pese auto (ruiskuta letkulla tai saippuoi sienellä), musta = tankkaa tai vaihda renkaat.

Tuunaus: autopesula. Kun huudetaan ”blue” tai ”car wash!”, kaksi oppilasta asettuu autopesulan pyöriviksi harjaksiksi ja kolmas ”ajaa” niiden välistä.

Bang!

Oppilaat jaetaan kahteen jonoon, joista jonon ensimmäisillä on kaksintaistelu. Pelin vetäjä sanoo kaksintaisteluparille jonkin sanan tai vaikka laskutoimituksen (esim 1+1), ja kisaajien on sanottava mahdollisimman nopeasti oikea vastaus, ja vastauksen loppuun Bang! (eli esim. “kaksibang!”). Nopeampi voittaa, ja toinen joko tippuu pelistä omalle paikalleen, tai kaapataan voittajajoukkueeseen.

Bingo

Tarvikkeet: bingopohja (toki oppilaat voivat tehdä sen itse)

Bingoa voi pelata perinteisten numeroiden lisäksi esimerkiksi vieraan kielen sanoilla, väreillä, kellonajoilla, välimerkeillä, nuottien aika-arvoilla... Bingon vetäjänä voi toimia oppilas tai opettaja. Työrauha säilyy hyvin, kun bingosta tehdään “Agenttibingo” - pokerinaama täytyy säilyttää koko ajan, eikä välissä saa kommentoida omaa edistymistään mitenkään; saa ainoastaan huutaa “BINGO!” kun bingo valmistuu.

Buzz!

Oppilaat luettelevat jonossa numeroita järjestyksessä. Sovitun numeron kohdalla (tietty numero, parillinen luku, kolmella jaollinen luku jne.) ei sanotakaan sitä numeroa vaan Buzz!

Can/can’t

Tarvikkeet: laput, joissa lukee can / can’t

Vastakkaisilla seinillä on laput can/can't. Opettaja sanoo lauseita, esim. “I can sing”. Oppilaat menevät myönteisen lapun luokse. Jos taas opettajan lause on kielteinen mennään kielteisen lapun luokse. Voidaan myös leikkiä väittäminä, jolloin oppilas valitsee pitääkö se paikkansa

Catch

Tarvikkeet: 2 pehmeää tavaraa (hernepussia, pehmolelua, penaalia)

Oppilaat (tarvitaan parillinen lukumäärä, joten ope tarvittaessa mukaan!) seisovat/istuvat ringissä kasvot keskustaan päin. Pelivälineinä 2 hernepussia/pehmolelua/penaalia. Tavarat annetaan vastakkaisilla puolilla rinkiä oleville pelaajille, ja tavoitteena on ojentaa esinettä joka toiselle pelaajalle mahdollisimman nopeasti, jotta saadaan toisten peliväline kiinni. Samalla, kun esinettä ojennetaan, täytyy sanoa esim. tavaran väri/joku eläin/mikä tahansa muu sana.

Dab/Kim-leikki

Tarvikkeet: pieniä esineitä, kuvakortteja tms.

Opettaja laittaa kuvasanat/esineet taululle tai pöydälle. Hän pyytää oppilaita sulkemaan silmänsä (däppäämään silmät kiinni) ja ottaa yhden kortin pois ja kysyy: Mitä puuttuu? What’s missing?

Eläinhippa

Leikitään hippaa esim. kahdella eläinsanalla "cat" ja "dog". Kun joku saadaan kiinni, sanoo kiinniottaja "cat" tai "dog" ja kiinniotettu jatkaa matkaansa näytellen ja äännähdellen kuin sanottu eläin. Hänet voi pelastaa niin, että joku menee, koskee ja sanoo saman eläimen uudelleen englanniksi. Jos eläimiä osataan paljon ja hyvin, voi kiinniottajilla olla useampiakin eläinvaihtoehtoja käytettävissä.

Eläytyvät dialogit

(Tarvikkeet: nopat)

Kirjan kappaleiden/muiden tekstien lukua ääneen voimakkaasti eläytyen. Apuna voidaan käyttää esim. noppia, ja jokainen silmäluku kertoo lukutavan (esim. 1 = iloisesti, 2 = vihaisesti tai 1 = yhdellä jalalla seisten, 2 = kyykyssä jne).

Lukutapa voidaan valita myös ilman noppaa. Toimii! Samoja sanoja voidaan lukea tosi monta kertaa eri äänillä!

Hampurilainen

Oppilaat istuvat piirissä tuoleilla. Opettaja sanoo jonkin aihepiirin sanoja esim. Who has something red. Go two chairs right. Kaikki joilla on punaista, siirtyvät kolme tuolia oikealle. Jos tuolilla istuu jo joku, hän istuu sen syliin.

Hedelmäsalaatti

Oppilaat istuvat ringissä tuoleilla, yksi keskellä ilman tuolia. Keskellä olija sanoo esimerkiksi “I like apples”, jolloin kaikki, jotka myös pitävät omenoista, vaihtavat paikkaa, ja keskellä olija koittaa päästä istumaan. Jos sanotaan “Hedelmäsalaatti!”, kaikki vaihtavat paikkaa.

Hatsi patsi

Variaatio perinteisestä tuolileikistä. Oppilaiden joukosta valitaan Hatsi patsi niin, että vain Hatsi patsi itse tietää tulleensa valituksi (valinta voidaan tehdä esim. Koskettamalla oppilasta selkään). Oppilaat asettuvat tuoleille rinkiin istumaan, ja yksi menee tuoliringin keskelle. Keskelle jäänyt kysyy oppilailta kysymyksiä, esim “Mikä nimesi on?” tai vaikka kertauskysymyksiä koealueeseen liittyen. Kun hän saapuu Hatsi patsiksi valitun kohdalle, tämä vastaa “Hatsi patsi!” ja kaikki vaihtavat paikkaa. Ilman paikkaa jäänyt menee keskelle. Yksinkertaisin malli on, että kysyjä tervehtii kaikkia ”hello”, mutta vain Hatsi patsiksi valittu vastaa jotain muuta, esim. ”hi!” tai ”pöö” tai mitä vain, että kaikki tietävät vaihtaa paikkaa.

Huulilta lukeminen

Pari sanoo äänettömästi lukuja/muita sanoja. Toinen pareista lukee huulilta ja sanoo ääneen.

I spy... / I see something...

(Tarvikkeet: kuvakortit)

Valitaan jonkin aihepiirin sanat tai tavarat (voivat olla luokassa esim. kuvina). Opettaja sanoo: I spy with my little eye something beginning with B. Oppilaat kyselevät: Is it a ball? Oikein arvannut saa miettiä seuraavan kirjaimen tai opettaja jatkaa.

Vaihtoehto: opettaja sanoo, "I spy with my little eye something blue!" tai "I see something blue!" Kaikki oppilaat menevät näyttämään jotain sinistä.

Juoru/ Rikkinäinen puhelin

Tarvikkeet: sanakortit

Oppilaat on jaettu ryhmiin, jotka seisovat jonossa. Jokaiselle ryhmälle on kortteja ryhmän jäsenten määrä esim. numerokortit sekoitettuna 1-10. Jonon viimeinen ottaa korttipinosta ensimmäisen ja kuiskaa sen jonossa seuraavalle ja tämä taas seuraavalle. Jonon ensimmäinen kirjoittaa sen lopulta taululle.

Järjestä kuvakortit

Tarvikkeet: kuvakortit

Oppilasparille jaetaan tietyn aihepiirin kuvakortit, kummallekin omat. Toinen järjestää kuvansa haluttuun järjestykseen, sanoo ne siinä järjestyksessä parilleen, joka järjestää omat kuvansa tähän järjestykseen. Sitten vaihdetaan.

Kaboom!

Tarvikkeet: jäätelötikut, joihin on kirjoitettu aihealueen sanoja. Myös kuvakortit käyvät.

Jäätelötikkuihin kirjoitetaan kuulusteltavia asioita, esim. numeroita, värejä, yhteenlaskuja... Tikut laitetaan purkkiin teksti alaspäin. Oppilaat nostavat tikkuja vuorotellen, ja jos osaa sanoa oikean vastauksen, saa tikun itselleen. Mikäli saa tikun, jossa lukee “Kaboom!”, menettää kaikki tikkunsa. Toimii myös kuvakorteilla.

Kalastusta kuvakorteilla

Tarvikkeet: magneettionki, klemmareita, kuvakortteja

Kiinnitä kuvakortteihin klemmarit. Oppilas onkii magneettiongella sanan lammesta ja sanoo sen englanniksi. Vaihtoehtoisesti oppilas/opettaja sanoo sanan, jonka onkija koittaa onkia mahdollisimman nopeasti.

Kalaverkko

Puolet oppilaista muodostaa piirin ja ottaa toisiaan kädestä kiinni. Musiikki soi. Verkko pitää aluksi käsiään ylhäällä. Loput ovat kaloja, jotka puikkelehtivat käsiään välistä verkon eteen ja taakse. Kun musiikki loppuu, verkko laskee kätensä alas ja laskee yhteen ääneen montako kalaa jäi kiinni.

Kapteeni käskee / Simon says

Kapteeni (opettaja tai oppilas) käskee oppilaita tekemään tiettyjä asioita. Jos opettaja ei aloita käskyä "Simon says...", ei kuulu tehdä käskettyä asiaa!

Kauppaleikki, Ravintolaleikki

Tarvikkeet: ostettavia tavaroita, leikkirahaa

Leikitään kauppaa tai ravintolaa.

Kehonosapatsaat

Muodostetaan kehon avulla esim. numeroita, eläimiä, nähtävyyksiä... voidaan tehdä yksin tai pienissä ryhmissä.

Voidaan tehdä myös niin, että opettajan esimerkiksi opetuksen alkuvaiheessa alussa pyytää oppilaita tekemään kehollaan vaikkapa Big Benin. Jatkossa, jos opettaja ikinä kesken tunnin sanoo “Big Ben!” on oppilaiden muodostettava Big Ben kehollaan.

Esimerkkeinä Big Ben = kädet ylös tornin huipuksi, London bridge = kaksi oppilasta pitää toisiaan käsistä, London bus = kaksi oppilasta pitää käsiä toistensa hartioilla ja kolmas asettuu heidän väliinsä lattialle kuljettajaksi. Matkustajia mahtuu aina mukaan, ettei kukaan jää yksin.

Kiertävät keskustelukumppanit / Pikatreffit

Tehdään 2 rinkiä sisäkkäin, katse kohti toista rinkiä. Keskustellaan aiheesta X vastapäisen henkilön kanssa tietyn aikaa, ja kun aika loppuu, ulommainen rinki vaihtaa myötäpäivään seuraavan keskustelukumppanin kohdalle. Näin jatketaan, kunnes palataan takaisin ensimmäisen parin luo. Esimerkiksi pelkkä tervehdys ja seuraavan luo siirtyminen.

Kivi - paperi - sakset

Lattialle laitetaan pitkäksi jonoksi sanoja (esim. A4-papereilla). Jonon molemmista päistä lähtee oppilas liikkeelle. Hän sanoo joka lapussa olevan sanan vieraalla kielellä. Kun oppilaat kohtaavat jossain kohtaa jonoa, he ottavat kivi - paperi - sakset -ottelun. Voittaja jatkaa matkaa, häviäjä juoksee oman jononsa perälle ja jonon ensimmäinen lähtee etenemään.

Kivihyppely

Laita lattialle papereita, joissa jokaisessa on yksi väri, numero, eläin tms. Kivet (paperit) muodostavat reitin, jota pitkin pitää selviytyä perille. Kun astuu kivelle, pitää sanoa se ääneen. Jos ei muista, hyppää “veteen”, kroolaa takaisin jonon perään ja yrittää uudelleen. Jonossa edellä menijöitä kuunnellessa tulee mukavasti kerrattua sanat ennen omaa vuoroa. Jännitystä voi lisätä esim. kivien välissä lymyilevällä terävähampaisella krokotiililla (kuva, pehmolelu).

Kosketa lattiaa

Oppilaille sanotaan, kuinka monta ruumiinosaa (sormea, jalkaa, jne) saa koskettaa lattiaa yhtä aikaa.

Kosketa väriä/esinettä/...

Opettaja/oppilas sanoo värin/esineen/muun asian, joita muu ryhmä joko koskettaa tai osoittaa.

Kuka olen?

Tarvikkeet: henkilöllisyyslaput, tavalliset pelikortit tms.

Jokaisen oppilaan otsaan/selkään kiinnitetään lappu, josta hän ei tiedä, mikä siinä on. Oppilas kiertää luokassa kyselemässä. Hänen pitää selvittää kyllä/ei kysymyksillä, kuka/mikä hän on. Tai oppilas voi kiertää kyselemässä esim. "dog?" tai "Am I a dog?"

Jos pelataan numerokorteilla tai pelikorteilla, voi jokainen yrittää selvittää oman numeronsa arvaamalla esim. "five?" Siihen pari vastaa up/down riippuen siitä, kumpaan suuntaan pitäisi arvata seuraavalta. Up/down sijaan voi myös näyttää peukulla ylös tai alas, onko kortissa oleva numero pienempi vai suurempi kuin arvattu luku.

Kummitussanat

Kts. Näkymättömät kortit

Kuuma peruna

Tarvikkeet: pehmolelu, pehmeä pallo, hernepussi

Pehmeä pallo tai pehmolelu kiertää luokassa oppilaalta toiselle. Oppilaat sanovat esim. värejä, eläimiä tai vaikka numeroita järjestyksessä etu- ja takaperin mahdollisimman nopeasti, jottei kuuma peruna ehdi polttaa. Voi käyttää myös kysymiseen ja vastaamiseen.

Kuuntele ja hae

Tarvikkeet: kuvakortit

Oppilaat jaetaan kahteen ryhmään. Kummankin ryhmän oppilaille annetaan numerot. Opettaja on piilottanut luokkaan jonkin aihepiirin sanoja, joita hän pyytää oppilaita hakemaan ohjeella: Bring me a cat, please, number two. Silloin jonon toinen lähtee etsimään kissaa. Nopein löytäjä saa jonolleen pisteen.

Kuuntele ja nouse

Opettaja sanoo tietyn aihepiirin sanoja sekaisin muiden aihepiirin sanojen kanssa. Jos oppilaat kuulevat tietyn aihepiirin sanoja, nousevat he seisomaan.

Kylmää – kuumaa / Hot – Cold!

Yksi oppilas menee luokan ulkopuolelle, ja muut valitsevat luokasta jonkin esineen. Kun oppilas tulee luokkaan, muiden oppilaiden täytyy ohjata hänet oikean esineen luokse sanomalla “kylmää” jos oppilas menee kauemmaksi, ja “kuumaa” kun hän lähestyy valittua esinettä.

Kynä-kamerasuunnistus

Tarvikkeet: puhelin tai tabletti

Käydään ottamassa kuvia pyydetyistä asioista (esim. jotain keltaista / puu /...). Kuvattavat asiat voi laittaa myös esim. bingomuotoiseen ruudukkoon.

Kärpäslätkä / Taulukisa

Taululle kirjoitetaan opiskeltavan alueen sanoja, ja oppilaat asettuvat taulun eteen kahteen jonoon. Opettaja sanoo jonkin taululla olevan sanan (jos taululla sana on englanniksi, opettaja sanoo sen suomeksi jne), ja jonon ensimmäisen täytyy yrittää vetää oikea sana yli mahdollisimman nopeasti. Nopein saa joukkueelleen pisteen. Voidaan pelata myös kärpäslätkillä. Toimii myös kuvakorteilla, joita voidaan asettaa vaikka pulpetille. Lisäksi voidaan toteuttaa viestinä, jolloin liitu/kärpäslätkä on jonon viimeisellä, ja opettajan sanottua sanan liitu/kärpäslätkä ojennetaan kaikkien käsien kautta jonon ensimmäiselle. Kärpäslätkä voidaan antaa esim. pyörähtämällä, jalan alta, pään yli tms.

Käsinukke / sorminukke-esittelyt

Tarvikkeet: käsinuket/ sorminuket

Itsensä/ parinsa/ mielikuvitushenkilön esittely käsinuken tai sorminuken avulla.

Sorminuken avulla voi harjoitella myös esim. värejä – sorminuken värin perusteella voi lähteä vaikka välitunnille tai ruokailuun.

Laatikko

Tarvikkeet: laatikko, jonka sisään voi laittaa haluamansa esineen / esineitä

Piirissä annetaan laatikkoa eteenpäin: There you go -> Thank you for this ...... Voidaan käyttää mihin aihepiiriin hyvänsä.

Let's-leikki (verbit)

Esimerkiksi käytävälle laitetaan kuvia harjoiteltavista verbeistä. Kuvat numeroidaan. Oppilaat kulkevat parin kanssa tai pienessä ryhmässä. He käyvät kysymässä opettajalta "What number?" ja saavat esim. "Number four". Oppilaat menevät sen verbin luo, jonka kohdalla on numero 4, esim. "jump". Oppilaat sanovat toisilleen "Let's jump!" ja alkavat hyppiä. Samalla lasketaan yhdessä ääneen englanniksi kymmeneen (kymmenen hyppyä) ja sitten käydään kysymässä opelta seuraava numero. Samalla tulee vahingossa kerrattua numeroitakin.

Laiva on lastattu

Valitaan tietyn kategorian asioita, joita luetellaan vuorotellen: “laiva on lastattu tiikereillä... leijonilla...”.

London bridge

Lauletaan laulua London bridge is falling down. Kaksi oppilasta pitää käsiään yhdessä ilmassa (kuin portti), jonka alta muut kulkevat piirinä. Kun laulu loppuu, silta ”sortuu”, ja oppilasparin käsien väliin jää yksi oppilas. Jos on harjoiteltu esim. eläimiä, oppilas voi pelastua sanomalla eläinsanan. Oppilas siirtyy toisen sillanpylvään taakse ja laululeikkiä jatketaan kunnes kaikki oppilaat ovat jääneet ”sortuvan” sillan väliin ja saaneet sanoa sanan.

Löydä ryhmäsi

Oppilaat jaetaan ryhmiin. Jokaiselle ryhmän jäsenelle annetaan numero/kuva, jota ei saa näyttää muille. Ryhmäläisten tulee asettua numerojärjestykseen tai löytää itselleen pari selvittämällä toistensa numerot/kuvat. Esim. kuvakortit, pullonkorkit, kaksi samanväristä tai samanlaista pikkuesinettä jne.

Mielipidejana

Luokan yksi seinä on “ei”, vastakkainen seinä “kyllä”, ja välissä “ehkä”. Kysytään mielipidekysymyksiä, ja oppilaat asettuvat siihen kohtaan, joka kuvaa heidän mielipidettään.

Mikä ei kuulu joukkoon?

(Tarvikkeet: kuvakortit)

Opettaja laittaa viisi kuvaa tai sanaa taululle. Oppilaat sanovat, mikä ei kuulu joukkoon, tai esimerkiksi istuvat alas kuullessaan sanan, joka ei kuulu joukkoon.

Milloin on minun vuoroni?

Tarvikkeet: pehmeä esine, esim. Hernepussi tai pehmolelu

Oppilaat istuvat piirissä. Piirissä kiertää esine (esim. pehmolelu) musiikin soidessa. Kun musiikki loppuu, oppilas, jonka kädessä esine on, sanoo jonkun sovitun aihepiirin sanan.

Muistiketju

Sovitaan tietty aihepiiri. Yksi oppilas sanoo yhden. Toinen sanoo edellisen ja omansa. Kolmas sanoo kaksi edellistä ja omansa. Viimeisen yrittää muistaa kaikki edelliset.

Muistipeli

(Tarvikkeet: muistipeli aihepiirin asioista)

Muistipeli opeteltavista asioista, esim. kappaleen sanasto, epäsäännölliset verbit, eläimet...

Toimii myös ihmismuistipelinä. Yksi (tai useampi) menee luokan ulkopuolelle, ja opettaja jakaa oppilaista parit. Luokassa olevat saavat luvan kanssa lysähtää pulpetin päälle, ja ulkopuolelle jäänyt palaa luokkaan. Hän/he “kääntää” ihmiskortteja koputtamalla olkapäähän, ja yrittää löytää parit.

Myrkkysieni / Poison! - Jalokivi / Diamond

Tarvikkeet: pieniä esineitä / sanakortteja

Yksi oppilas menee ulkopuolelle. Otetaan kasa esineitä/ sanakortteja, joista yksi valitaan myrkkysieneksi. Oppilas palaa luokkaan, ja alkaa osoittaa ja (jos osaa,) nimetä esineitä yksi kerrallaan. Sanotaan sanat samassa tahdissa yhdessä ääneen ja lasketaan, montako oppilas saa kerättyä ennen kuin hän osuu valittuun myrkkysienikorttiin. Kun hän osuu myrkkysieneen, muut huutavat “myrkkysieni!” ja vaihdetaan vuoroa. Voidaan katsoa, kuka saa lueteltua eniten esineitä ennen myrkkysieneen osumista.

Jalokivi-versiossa yritetään löytää valittu sana mahdollisimman nopeasti. Valitun sanan kohdalla huudetaan "Diamond!" Peli siis toimii päinvastaisesti kuin myrkkysieni.

Noppalaskut

Tarvikkeet: noppia

Heitetään noppaa ja lasketaan heittojen summia.

Noppa-sanasto

Tarvikkeet: noppia

Heitetään nopalla esim. tapaa lukea sanoja (iloisesti, yhdellä jalalla...) tai sanojen määrää.

Nurkat

Tarvikkeet: 4 eri sanaa/numeroa isoilla lapuilla

Luokan kulmiin sijoitetaan lapuilla 4 eri asiaa, 1 jokaiseen nurkkaan (esim. numerot 1, 2, 3, 4 tai neljä eri väriä). Yksi menee keskelle ja sulkee silmänsä, jonka aikana oppilaat valitsevat mihin nurkkaan menevät. Keskellä olija sanoo jonkin nurkissa olevista sanoista, ja siellä nurkassa olevat putoavat pois pelistä omalle paikalleen. Sitten valitaan taas uusi nurkka, johon mennään, ja taas osa putoaa pois.

Samat sanat voi myös laittaa kuvakortteina taululle ja keskellä olijan sijoittaa kuvakorttien eteen. Hän voi halutessaan vain osoittaa kuvakorttia, jos ei osaa vielä sanoa sanaa. Keskellä olija voi myös vaihtua joka valinnan jälkeen, jolloin useampi pääsee valitsemaan.

Näkymättömät kortit tai Kummitussanat

Tarvikkeet: kuvakortteja

Taululle laitetaan tietyn aihepiirin sanat kuvakortteina. Kuvakorttien sanat sanotaan ensin yhdessä järjestyksessä. Tämän jälkeen opettaja ottaa yhden kortin pois ja sanat sanotaan taas järjestyksessä, myös puuttuva kortti. Tämä kortti laitetaan takaisin ja otetaan kaksi muuta pois ja taas sanotaan sanat. Viimeisellä kierroksella kaikki kuvat ovat pois ja yritetään muistaa sanat järjestyksessä. Kortit voi ottaa pois myös yksitellen kunnes yhtään ei ole jäljellä, mutta oppilaat osaavat silti lukea kummituskirjoitusta...

Ota kuva

Opettaja on laittanut tietyn aihepiirin sanoja luokkaan (ei välttämätöntä, mikäli harjoitellaan esimerkiksi värejä). Hän pyytää oppilaita ottamaan “kuvan” tietystä asiasta, väristä, jne. Oppilaat menevät kuvan luokse ja ovat ottavinaan kuvia kamerallaan.

Pantomiimi

Esitetään toisille asioita näyttelemällä, ei saa puhua!

Pelastusvene

Musiikki soi, ja kun se loppuu, oppilaiden pitää muodostaa tietyn kokoisia pelastusveneitä ryhmittymällä opettajan sanoman numeron mukaan. Osa putoaa joka kierroksella pelistä pois, eli uivat maihin omalle paikalleen.

Peppu edellä

Musiikki soi, ja sen soidessa liikutaan aina joku tietty ruumiinosa edellä (esim. pää, olkapää, peppu...). Musiikin lakatessa pitää laittaa niin monta kyseistä ruumiinosaa yhteen, kuin opettaja sanoo.

Piirrä ja arvaa

Selitetään toisille sanoja piirtämällä.

Pyykkinaru

Vaatteita voi harjoitella viestillä, jossa oppilaat jaetaan kahteen joukkueeseen. Kummallakin joukkueella on pyykkinaru (kaksi oppilasta toimii tolppina) ja pussillinen pyykkipoikia. Opettaja antaa pyykkikassin, josta pitää löytää opettajan sanoma vaate ja ripustaa se mahdollisimman nopeasti pyykkinarulle. Se, joka ensin huutaa ”ready!” tms., saa pisteen. Voidaan vaikeuttaa myös niin, että joukkueiden jäsenille jaetaan numerolaput. Opettaja sanoo esim. ”three – sock”, jolloin se oppilas, jolla on numerolappu 3, lähtee penkomaan kassista sukkaa ja ripustaa sen mahdollisimman nopeasti narulle.

Pöytätennis

Opettaja ja oppilaat tai oppilaat pareittain pomputtelevat sanoja toisilleen. Esim. one-two-three-four.

Ruutuhyppelyä

Ruutuhyppelyä esim. tietyn aihepiirin sanoilla.

Rytmikkäät numerot

Helistetään rytmimunaa/soitetaan triangelia/naputetaan pulpettia/taputetaan opettajan/oppilaan sanoman numeron verran.

Voidaan tehdä myös niin päin, että oppilas/opettaja soittaa triangelia/helistää rytmimunaa/naputtaa pulpettia/taputtaa haluamansa lukumäärän, ja muut kertovat kyseisen luvun.

Sanadomino

Tehdään perinteinen dominopeli käyttäen pareina sanoja.

Voidaan tehdä myös suullinen sanadomino niin, että yksi sanoo jonkin sanan, ja seuraavan pitää sanoa sana, joka alkaa samalla kirjaimella kuin edellinen sana loppui (esim. “apple - egg – grapefuit - tea...”)

Sanakuningas

Oppilaat asettuvat riviin tilassa, jossa mahtuu liikkumaan. Opettaja sanoo esim. Name a number. Nopein sanoja saa astua yhden askeleen. Samaa sanaa ei saa käyttää kahta kertaa. Aihepiiriä voi vaihtaa. Nopeimmin opettajan saavuttanut voittaa.

Sanelu

Sanellaan parille esim. lauseita, laskutoimituksia tai aakkosittain nimiä.

Selkään piirtäminen

Oppilas piirtää sormella numeron parinsa selkään. Pari sanoo vieraalla kielellä, mikä numero on kyseessä.

Seuraa johtajaa

Oppilaat jonossa, jossa ensimmäinen toimii johtajaoppilaana. Johtajaoppilas antaa ohjeet, mitä tehdään. Välillä opettaja huutaa Stop!, jolloin johtaja kieltää tekemisen (Run! /Don't run) ja johtaja vaihtuu.

Sponge Bob

Voidaan pelata monen eri kilpailun yhteydessä. Liitutaululle piirretään maalitaulu, jossa keskellä esim. 10p, ympärillä 5p ja reunalla 1p. Vastattuaan kysymykseen oikein/voitettuaan kilpailun erän saa heittää taulusienellä maalitauluun, ja pisteitä tulee maalitaulun mukaisesti.

Voidaan myös asettaa kuvat tai kirjoittaa sanat taululle. Opettaja sanoo sanan ja kummankin joukkueen pelaaja yrittää osua kuvaan tai sanaan ensin. Nopeammin kuvaan tai sanaan sienellä osunut saa pisteen.

Suullisten harjoitusten videointi

Videomuotoon esim. itsensä esittely, työhakemus, koulun esittely, ravintolakeskustelu...

Suuntaohjeet

Oppilaat toimivat pareittain niin, että toinen antaa ohjeita, mihin kääntyä ja mihin pysähtyä. Osat vaihtuvat välillä. Voidaan tehdä myös automatolla pikkuautojen kanssa, jolloin kartassa voi olla tuttuja paikkoja, joiden pihaan pitää parkkeerata ym.

Taikasauva

Opettajalla on taikasauva. jolla hän muuttaa oppilaita esim. eläimiksi.

Taikasormi

Opettaja sanoo luvun. Oppilaat piirtävät sen sormella ilmaan tai pöydänkanteen. Sopii myös parityöksi.

Taikasormella voi myös esimerkiksi kutittaa kehonosien kuvia, jolloin jokaisen pitää alkaa rapsutella sitä kehonosaa.

Tervehdysjammailu

Kävellään/jammaillaan luokassa vapaasti. Voidaan tervehtiä kaikkia vastaan tulevia tai voidaan merkistä/musiikin loppuessa tervehtiä esim. kyynärpäillä tai polvilla. Sopii hyvin mm. kehonosien harjoitteluun. Samaa leikkiä voi leikkiä esim. käsinukeilla ja tunteilla.

Tunnustele esine

Opettaja kerää harjoiteltavaan aihepiiriin liittyviä esineitä ja peittää ne liinalla. Oppilas tunnustelee esinettä liinan läpi ja sanoo ääneen, mikä esine on kyseessä.

Verbinopat

Tauluun on kirjoitettu 6-12 verbiä numeroituna. Oppilaat jaetaan ryhmiin. Oppilaat heittävät yhtä/kahta noppaa ja tekevät ryhmissä verbin mukaista liikettä ja sanovat samalla verbin.

Viikkojono/ kuukausijono

Oppilaat jaetaan seitsemän/12 hengen ryhmiin. Jokaiselle jaetaan oma viikonpäivä/kuukausi ja he muodostavat jonon oikeassa järjestyksessä. Samaa voi tehdä numeroilla.

Värikuningas

Oppilaat asettuvat riviin tilassa, jossa mahtuu liikkumaan. Opettaja kääntyy selin oppilaisiin ja sanoo yhden värin, esim. “keltainen”. Ne joilla on keltaista siirtyvät sovin askelmäärän eteenpäin. Voittaja on se, joka tavoittaa opettajan ensin tai on edennyt vähiten.

Zodiak-piirit

Seisotaan piirissä katse pidettynä maahan. Kun opettaja antaa merkin, katse nostetaan ylös. Kun katse kohtaa jonkun kanssa, lähdetään kävelemään tätä henkilöä kohti ja vaihdetaan paikkaa. Ohi mennessä voi tervehtiä vieraalla kielellä/sanoa sovitun aihealueen sanan.

Zombie-hippa

Hippa ottaa muita kiinni, ja kiinnijääneet muuttuvat zombeiksi, jotka liikkuvat zombimaisesti hitaasti kädet ojossa.

Voidaan toteuttaa myös niin, että oppilaat istuvat pulpeteissaan, ja pelastautua voi niin, että sanoo zombin lähestyessä jonkin toisen kaverin nimen (esim. Matti sanoo “My name is Teppo”). Tällöin zombi lähtee Teppoa kohti.

Toimii myös etana-versiona, jossa hippa on etana, joka liikkuu hitaasti kohti kaveria.