Homepage

Het project

Dit project richt zich op het domein van fysieke oefeningen in het zwembad t.b.v. het verbeteren van de gezondheid van mensen. Dit project is ontstaan door het sluiten van veel baden welke voormalig gebruikt werden voor hydrotherapie en revalidatie. Thermostar zag hier een oplossing voor en heeft een makkelijk te installeren bad bedacht van een aantal vierkante meter en een systeem waardoor de gebruiker stroming kan ervaren in het bad. Om dit product aantrekkelijker te maken voor klanten, wil Thermostar hier gamification aan toevoegen zodat de gebruikers meer gestimuleerd worden om de oefeningen te doen.

Dit project is nog in de beginfase, de zogenaamde haalbaarheidsfase. De doel van dit project en onderzoek is om inzicht te creëren in het nut van gamification bij dit product en of de beweging van de gebruiker gebruikt kan worden als input voor spellen in een onderwater omgeving.

Onderzoeksvraag

De hoofdvraag van dit onderzoek is:
Hoe kan gamification gebruikt worden om spelers aan te sporen tot langdurig bewegen met het SWIMM bad?

Hierbij komt de design challenge:
Ontwerp een of meerdere games, of game-mechanics, zodat revalidanten in de mobileringsfase die hydro-therapeutische oefeningen in het SWIMM bad moeten doen, inzicht krijgen in hun vooruitgang en gemotiveerd blijven.

Resultaten van het project

Gebaseerd op het onderzoek naar game mechanics zijn 3 concepten ontworpen, welke besproken zijn met de bewegingsagoog expert.
Van deze concepten zijn de Burger maker en de Endless runner gerealiseerd.

Burger maker

Endless runner

Frogger

Uit het onderzoek naar hoe een speler te traceren is, zijn 3 mogelijke oplossingen gekozen welke gebruik maken van een camera; OpenPose, OpenCV en de Microsoft Kinect.
Uiteindelijk is gekozen om de eerder genoemde concepten uit te werken met gebruik van OpenPose.

De drie gekozen bewegingsvormen zijn apart getest en technisch behaald in een onderwater omgeving.

Op 1 oktober is er een eerste test gehouden met een testpersoon welke zelf een revalidant is. Hierbij zijn 2 concepten getest welke een focus legden op het lopen en de balans en het uitreiken met de armen.

Conclusie en advies

Omdat dat er nog maar getest is met 1 persoon, geeft dit nog geen duidelijk antwoord of gamification nut heeft bij dit product.
Na het uitvoeren van de eerste test, was er wel positief resultaat. Zowel de testpersoon, als de experts die aanwezig waren, waren enthousiast. De testpersoon had niet door dat deze de bewegingsoefeningen aan het maken was en ging op in de spellen.
Een projectmanager van InnoSportLab, Maxime Verdijk, en de bewegingsagoog expert, Tom Derikx, zagen voldoende aanknopingspunten om revalidanten gemotiveerd te houden.

Ondanks dat OpenPose goede resultaten geeft, raad ik aan om verder te kijken naar OpenCV en het trainen van een AI om bewegingen te herkennen, of kleuren en object te traceren. De reden is dat OpenPose voor revalidatie doeleinden een lange, risicovolle, terugverdientijd heeft van $25.000,- per jaar. Uitbreiding naar andere doelgroepen van SWIMM, zoals sporters, is niet mogelijk binnen deze licentie.

Meer informatie over de competenties die aangetoond zijn tijdens dit project zijn te vinden op de leeswijzer.