Je denkt nu waarschijnlijk 'moet het niet andersom zijn?'

Maar nee, er is geen foutje in onze titel geslopen. We draaien de uitdrukking bewust om. Je hebt niet alleen een hele gemeenschap nodig om een kind op te voeden, je hebt ook kinderen en jongeren nodig om een gemeenschap, een gemeente of een stad op te bouwen.

Ze vormen een kwart tot een derde van de bevolking, hebben een eigen ervaringskennis en zijn op jonge leeftijd sterk gebonden aan hun buurt of onmiddellijke omgeving. Hun onbevangenheid, hun open kijk en hun inventiviteit zijn belangrijke sterktes voor een buurt of gemeente. Ze zorgen immers voor nieuwe perspectieven en de jonge inwoners slagen er vaak ook in om perspectieven én groepen te verbinden.

En toch vergeten we als volwassenen, als professionals en als beleidsmakers vaak hoe belangrijk kinderen en jongeren zijn voor ons werk.

Het is hoog tijd om kinderen en jongeren mee(r) aan het stuur te zetten van beleidsprocessen. En dat vindt ook het Departement Cultuur, Jeugd en Media. In het Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan schuiven ze de doelstelling naar voor om leefbare buurten in cocreatie met kinderen en jongeren vorm te geven.

Netwerkpartners Bataljong en Kind & Samenleving verkenden in 2022 wat jeugdvriendelijke kwalitatieve participatie in planning en ontwerp precies inhoudt, hoe dat vorm krijgt in zo'n proces én wat de succes- en faalfactoren zijn voor verschillende stakeholders.

Op deze website vind je extra info over hoe we dit project hebben aangepakt, over onze geleerde lessen en het materiaal dat ontwikkeld werd - inclusief de opnames van onze studiedag.

Het project

Inzichten en geleerde lessen

Studiedag

Tools en materiaal

Wil je graag meer weten over het project?

Neem dan contact op met de projectmedewerkers:

Jolijn De Haene

Jolijn voerde het project uit voor Bataljong en verzorgde connectie met het Netwerk Jeugdvriendelijk.

jolijn.dehaene@bataljong.be

Wouter en Lisa

Vanderstede en Verrando

Lisa en Wouter voerden het onderzoek uit vanuit Kind & Samenleving.

lverrando@k-s.be

wvanderstede@k-s.be