Hej vårdnadshavare!

Jag som arbetar som studie- och yrkesvägledare är själv på skolan och har många elever, vilket gör att jag måste prioritera min tid. Har du frågor kan du alltid maila eller ringa till mig. Jag även sitter med i Elevhälsan/EHT, de elever som lyfts på våra möten kommer jag att träffa utifrån deras behov av vägledning inför gymnasiet.

Gymnasievalet är en brytpunkt i livet som är både spännande och skrämmande. Som vårdnadshavare till elever i åk 9 fyller ni en viktig roll, då ni känner era barn bäst. Stötta och peppa era barn att välja utifrån intresse och deras förmågor. En viktig sak att komma ihåg att de väljer något för de kommande tre åren, inte för resten av livet. Forskning säger att ungdomar idag kommer byta yrkesbana runt 4 ggr under deras yrkeskarriär.

Oavsett vilket gymnasieprogram eleverna väljer, så kan de leda till vidare studier efter gymnasiet, det ger en grundläggande behörighet. Sedan finns det något som heter särskild behörighet, de är vissa utbildningar på Universitetet som kräver detta.

Lite tankar om gymnasievalet, titta igenom ordentligt vad man läser på de olika programmen, länkar finns till respektive program här på hemsidan. Brukar säga till eleverna att de ska finnas intresse för minst 70-80 % av de kurser som ingår i programstrukturen, resterande är sånt som man måste läsa (typ städa rummet) även om det inte är lika roligt. För i annat fall blir det ganska tuffa tre år på gymnasiet, bättre att läsa något du kan få bra betyg i än att vara en medelmåtta på ett program som är bra på pappret men som du bara halv gillar.

Eleverna är enligt skollagen myndiga nog att göra gymnasievalet själva. Eleven loggar in och gör sitt val själv. Ni som vårdnadshavare kan ha åsikter om era barns val men kom ihåg att de är dom som ska gå sina tre år på gymnasiet.

Vänliga hälsningar Cecilia Lundberg, studie- och yrkesvägledare/SYV

Gymnasievalsguiden för dig som vårdnadshavare

Tips, tidslinje och checkpoints

Vårdnadshavare - Checklista Gymnasievalet

- Ta dig tid att prata med din ungdom om intressen, valmöjligheter och framtidsdrömmar, läs på och stötta din ungdom.

- Titta på vad de olika gymnasieprogrammen innehåller och gymnasieskolornas hemsidor. Se fliken "Länkar" under Åk 7-9.

- Besök gymnasieskolornas öppna hus. Datum och tider finns på gymnasieskolornas egna hemsidor och på Gymnasieantagningen.

- Hjälp din ungdom att hålla reda på alla viktiga datum: ansökningsperiod, omvalsperiod, datum när antagningsbesked kommer och när det är sista dag att lämna svar på det definitiva/slutgiltiga antagningsbeskedet.

- Kontrollera att Gymnasieantagningen har aktuella kontaktuppgifter till din ungdom (mail och telefonnummer). Det är speciellt viktigt i fall din ungdom får en reservplats under sommaren. En elev kan bli kallad från reserv till en skola, som den hade som en av sina högre prioriterade alternativ fram till några veckor in på första terminen.

Källa: Gymnasieguiden.se

Tips!

Föräldrapodden

Poddavsnitt som ger tips om hur du som förälder kan kommunicera med och stötta din ungdom i gymnasieval och framtidsfunderingar. Bästa frågan därifrån är (som du kan ställa till din ungdom):

- Hur vill du att jag som förälder ska stötta dig i ditt gymnasieval?

Det är ungdomen som är expert på sig själv och vad hen vill och behöver.