Gymnasievalet

Gymnasievalet sker i flera steg, du finner tidsplanen nedan eller på Gymnasieantagningens hemsida. Gymnasieantagningen inom Stockholms län skickar hem (till folkbokföringsadressen) en inloggningskod med brev till alla elever i åk 9 under vecka 2-3. 

Du kommer uppmanas byta lösenord direkt när du loggar in första gången och kom ihåg att skriva upp ditt lösenord, då det är samma inloggningsuppgifter varje gång som du ska logga in!  Viktigt också att du har rätt kontaktuppgifter, för att gymnasieskolorna kan få tag på dig även efter att du slutat på Myrsjöskolan.

Försök tillsammans med dina föräldrar läsa på så mycket ni kan om de olika programmen, gå på öppna hus för att känna av atmosfären på de olika gymnasieskolorna. För att därefter göra ett väl underbyggt val utifrån vad du tycker är viktigt, vad du är bra på och vad som intresserar dig.

Viktiga datum för årets antagning 2024

8 januari 2024 Lösenordsbrev med inloggningsuppgifter skickas via Postnord till alla elever i slutet av v. 2 och är framme i brevlådan senast i början av v. 3. 

15 januari 2024 (måndag) Ansökan öppnar för elever. 

15 februari 2024 (torsdag) Ansökan stänger kl 23.59.

16 april 2024 (tisdag) Preliminär antagningspoäng visas och ansökan öppnar för omval. 

15 maj 2024 (onsdag) Ansökan stänger kl 23.59

15 juni 2024 (juni) Dina slutbetyg syns i ansökningswebben. Logga in i Indra och kontrollera dina betyg att de stämmer 

2 juli 2024 (tisdag) Slutlig antagning, resultatet visas på Gymnasieantagningens webbplats. 


Steg 1

Preliminära valet 

De är på dina höstbetyg som kommer räknas i de preliminära (kanske) beskedet du får i april.

Dina betyg är alltså en slags valuta som du "köper" en plats på gymnasiet för.

Du söker in på de 16/17 (utan eller med modernt språk) betygen, det blir ditt meritvärde. Du loggar in och gör ditt val i Indra (Gymnasieantagningen) i jan-feb.

Hur valet går till i Indra



Steg 2

Preliminära antagningsgränser

Du kommer från och med den 16 april kunna logga in i Indra för att se de preliminära antagningsgränserna. Observera att du kanske får en plats på någon utbildning i det preliminära valet. 

Antagningsgränserna går upp och ned varje år och ökar oftast till slutliga antagningen. 

Antagningsgränsen beror på:

Steg 3

Omvalsperiod

Under omvalsperioden apr-maj har du chans att ändra dina val.  Men om du är helt nöjd så låter din ansökan vara.

Under omvalet får du möjlighet att se hur du ligger till jämfört med andra som har gjort samma val som dig.

Du kanske vill lägga till några fler val och ha något mer säkerhets val (där du vet att du kommer komma in) Gymnasieantagningen vill att elever har en marginal på 30-50 meritpoäng i ansökan.

Du gör ändringarna under omvalsperioden 16 april -15 maj. Görs ändringar efter räknas det som sent ändringsval och du kommer in i mån av plats, oavsett din meritpoäng.




 

Steg 4

Slutlig antagning

Den slutliga antagningen till gymnasieskolan grundas på det sammanlagda värdet av elevens 16/17 högsta slutbetyg. Alltså ditt slutbetygen från åk 9. 

Från och med den15 juni kan du kontrollera att dina betyg stämmer i Indra.

2 juli kan du logga in på Indra för att se vart du har fått en plats.

Du kan bara komma in på ett alternativ och allting under det alternativ som du har kommit in på stryks från listan. 

Därför är rangordningen otroligt viktig. De alternativ ovanför det alternativ som du har kommit in på kan du få en reservplats på.

Viktigt att tänka på när det gäller valet:

Plugga vidare efter yrkesprogram

För att kunna plugga vidare på högskola/universitet efter ett yrkesprogram måste du som elev oftast välja till någon/några av gymnasiekurserna svenska 2, svenska 3 och engelska 6 för att få grundläggande högskolebehörighet. Ändring fr o m hösten 2023 då ska grundläggande behörighet ingå i programplanen, du behöver inte tänka på att lägga till kurser. Däremot behöver du aktivt välja bort om du inte vill läsa svenska 2-3 och engelska 6.

Ett annat alternativ är att läsa svenska-engelska kurserna efter gymnasiet på Vuxenutbildningen Komvux eller på Folkhögskola. Till en del högskole- och universitetsutbildningar räcker grundläggande behörighet men till vissa krävs särskild behörighet.

 Elever med examen från yrkesprogrammen är oftast behöriga att söka till Yrkeshögskolan. 

Reserv-antagning 

Under sommaren görs 2 reservantagningar till gymnasiet.

Efter varje reservantagning kan du logga in på Indra för att se om det har skett någon förändring.

Om du antagits till ett nytt val glöm inte att svara på ditt antagningsbesked. 

 När skolorna tagit över sin egen reservantagning så ska du kontakta dem direkt för att höra hur du ligger till på reservlistan alternativt om du vill ställa dig i kö till en utbildning.

Fram till att skolorna tar över sin egen reservantagning så sköts den av Gymnasieantagningen.

När skolorna tar över reservantagningen får de en lista på de reserver som finns. Tänk på att det är viktigt att skolan har kontaktuppgifter till dig. 

Saknar plats

Efter slutantagningen lägger Gymnasieantagningen upp information om de gymnasieplatser som är lediga.

 Är du intresserad av att söka någon av de lediga platserna fyller du i en ny ansöknings-blankett som du skickar direkt till Gymnasieantagningen.

Antagning till de här platserna görs vid reservantagningarna i slutet på juli och i augusti. Är det flera som konkurrerar om en ledig plats är det betygs-poängen som avgör vem som kommer in. 

Du måste alltid vara behörig till sökt utbildning för att kunna prövas för antagning.

Många kommuner skickar brev efter slutantagningen eller senare under sommaren med en inbjudan till samtal för dig som saknar en plats på gymnasiet.

Ska du flytta? 

Till dig som planerar att flytta ifrån, eller redan har flyttat ifrån Stockholm  ska du vända dig till Gymnasieantagningen i Stockholms län.

Du gör det efter att du har gjort din ansökan på webben. De kommer då att ge dig de blanketter och den information du behöver inför flytten.

Om du blivit beviljad att studera på gymnasiet på annan ort kan söka inackorderingsbidrag på din kommuns hemsida.

Nacka kommun

Värmdö kommun










Tips meritvärde

Har eleven läst och fått slutbetyg i modernt språk, d.v.s. franska, tyska eller spanska får detta läggas till som ett 17:e betyg.

Meritvärdet kan då bli max 340.

Om eleven läser modersmål och det betyget är högre än ett annat så ersätter det betyget automatiskt ett annat lägre betyg (förutom moderna språk). Men man måste fortfarande vara behörig till sökt utbildning.

Är du nyfiken på hur meritvärdet antagningsgränserna legat tidigare på de gymnasieprogram som du är intresserad av kan du gå in på Gymnasieantagningens sida under statistik och antagning.

Antagningsgränser = Poäng för den sist antagne, dvs den som har lägst meritvärde.

Median= Medianpoängen för antagna, dvs det mittersta talet (meritvärdet) om de ordnas i storleksordning bland de som är antagnas meritvärde.

Psst!

Det kan vara bra att känna till att gymnasieskolorna planerar antalet platser i deras klasser utifrån det preliminära gymnasievalet, dvs antalet sökande. Får inte en skola tillräckligt med sökande kanske de inte startar en klass till. Detta påverkar alltså antalet platser på ett program till den slutliga antagningen.

Länkar:

Räkna ut ditt meritvärde Framtidsvalet, Gymnasium,  Skolverket

Hitta och jämför skolor samt se meritvärde på Utbildningsguiden