Medicinsk studie- och yrkesvägledning

Inom vägledningen så finns det medicinsk studie- och yrkesvägledning, vilket innebär att man behöver se över vilka medicinska förutsättningar som varje människa har inför sitt kommande yrkesval.

Vi har alla olika förutsättningar och om man redan har vissa sjukdomar, diagnoser eller funktionsvariationer så behöver man tänka lite extra innan man väljer utbildning och yrke. Det finns yrken som kan förvärra de symptom och sjukdomar som man redan har. En elev stoppas aldrig från att söka till en utbildning men det är viktigt att elev och vårdnadshavare är medvetna om konsekvenserna vid studie- och yrkesvalet.

Tips! Det bästa är om du har möjlighet att provjobba/praoa eller göra studiebesök på olika arbetsplatser som kan ge dig kunskap om både risker och möjligheter om du är i riskzonen inom ett visst yrke/bransch. Den som är motiverad samt har kunskap om risker och vad som går att förebygga inom yrket har bättre förutsättningar att i vissa fall ändå klara av de riskabla yrkena. Det går att minska på påfrestningarna genom att vara försiktig och förebyggande använda sig av teknik/skyddsutrustning/förebyggande program.

Funktionsvariationer, astma och allergi

Det kan vara bra att känna till att det inom vissa yrken "ställs hälsokrav". Det kan exempelvis handla om krav på god hörsel- och synförmåga (även färgseende). Det gäller inom tex. yrkena polis, pilot och elektriker. Det finns en del hälsotillstånd, diagnoser och sjukdomar som kan påverka vilka arbeten som kan vara lämpliga att arbeta inom.

Det är viktigt att fundera över om man har psykiska och fysiska funktionsnedsättningar/funktionsvariationer som kan begränsa ens yrkesval. Det kan tex röra sig om att man har: rörelsehinder av olika slag, epilepsi, narkolepsi, insulinbehandlad diabetes, färgblindhet, kraftigare allergier (ex. mot nöt), känslig hy (ex. eksem) och astma. Vissa typer av yrken kan förvärra de symptom man redan har eller utlösa nya.

"Fullt frisk"

Det finns ämnen/faktorer på olika arbetsplatser där arbetsmiljön kräver att yrkesutövare genomgår särskilda undersökningar. Även om man tror att man är "fullt frisk" bör man, enligt reglerna, inte få tillträde till arbetsplatser där man kan utsättas för risker i form av: bly, kadmium, fibrosframkallande damm, härdplaster (ex. isocyanater) och esterplaster, stor fysisk påfrestning (som förekommer ex. vid mast- och stolparbeten, dykning, rök- och kemdykning), vibrationer och nattarbete - utan att ha genomgått en relevant undersökning och fått sin hälsa "godkänd" för just den aktuella typen av arbetsuppgifter.

Inom vissa utbildningar kan det betyda att en elev inte får göra vissa arbetsuppgifter om personen inte uppfyller de medicinska kraven redan under gymnasieutbildningen.

Länkar:

Om yrkesval, riskyrken, allergier, eksem och astma från Centrum för arbets- och miljömedicin

Jobba frisk


Hälsosam yrkesdebut

Centrum för arbets- och miljömedicin


Hälsokrav i olika yrken

Gymnasieguiden


Medicinska kontroller i arbetslivet

Arbetsmiljöverket