Skolor med särskilt stöd

Särskilt stöd och blanketter

Det finns gymnasieskolor med extra stöd som har mindre undervisningsgrupper. Skolorna är oftast mindre till storleken och i klasserna går det färre elever, vanligen mellan 8-15 stycken. Det är inte ovanligt att eleverna läser ett nationellt gymnasieprogram under 4 år istället för 3 år.

Eleven får dock samma gymnasieexamen som på ett nationellt treårigt gymnasieprogram. Till dessa utbildningar måste du uppfylla de vanliga behörighetskraven till ett nationellt program samt att det oftast krävs något dokumenterat behov av specialpedagogiskt stöd. Det kan tex finnas krav på en utredning är gjord och att det finns diagnos.

För att få en utbildningsplats krävs det även en bilaga/blankett som skolan skriver. Den innehåller det stöd som du som elev har haft och vilka fortsatta behov som kommer finnas. Du som elev och dina vårdnadshavare får läsa igenom bilagan/blanketten och skriva under innan vi bifogar den i din gymnasieansökan. Viktigt att känna till är att enligt skollagen så har vi som grundskola ett lagkrav att överlämna information som skolan anser gynna elevens fortsatta skolgång i den mottagande gymnasieskolan.

Det är skolan som skriver blanketten och gör en bedömning av eleven. Det är också skolan som skickar blanketten till mottagande skola. Bilagan/blanketten är en offentlig handling och därför skriver vi så neutralt som det går. Sekretesspapper och viktiga handlingar ansvarar du och dina vårdnadshavare för att de kommer till mottagande gymnasieskolan.

Skolan bifogar inte såna handlingar då de blir offentliga. Det är viktigt att du/ni som vårdnadshavare bokar in ett möte med mottagande gymnasieskola för att lämna över viktig information och dokument. Detta för att din ungdom ska få en så bra start som möjligt på sin nya skola.

Till de flesta skolor med särskilt stöd så kommer du och dina vårdnadshavare att bli kallade för en intervju. Där du får möjlighet att ställa frågor för att få veta det som du behöver och skolan ställer frågor till dig för att ta reda på dina förutsättningar och behov. Antagningen sker på meritvärdet och skolorna kan endast påverka antagningen genom att neka en plats om de inte anser att behovet av en skola med särskilt stöd finns hos eleven.

Introduktionsprogram

Här bestämmer skolorna själva vilka elever som tas in. Då blir intervjun och behovet hos eleven ännu viktigare. Vissa av skolorna har så många som 4-5 sökande per plats vilket innebär ett högt söktryck.

På vissa skolor måste man därför söka dem i första hand redan i preliminära valet, i annat fall finns risken att din ansökan sorteras bort till förmån för de elever som sökt skolan i första och andra hand. Det gör rangordningen extra viktig! Fråga skolorna direkt om hur det är på de skolor som du är intresserad av.