PRAO

Syftet med PRAO -

PRaktisk ArbetslivsOrientering

Prao är en viktig del av studie- och yrkesvägledning och ingår som en obligatorisk del i skolans utbildning. Eleverna på Myrsjöskolan är ute på prao vid ett tillfälle under högstadiet (åk 8). De får då möjlighet att prova på arbetsuppgifter och olika arbetsplatser/branscher. Meningen med prao är att utveckla kunskaper och erfarenheter inför kommande studie- och yrkesval. Praon ska ge eleverna inblick i, erfarenhet av och kunskap om samhället och arbetslivet, dvs arbetslivskunskap. Praon ska även ingå i den ordinarie undervisningen och eleverna förbereds inför samt så sker ett under- och efterarbete kring praoperioden.

Vi på Myrsjöskolan ser att när eleverna själva skaffar en praoplats så är det en viktig del i det entreprenöriella lärandet och utvecklandet av social kompetens. Social kompetens har en stor betydelse när man söker jobb i framtiden. Därför är en stor del av praon att söka sin praoplats själv. Du behöver utforska ditt nätverk och kontakter, söka kontakt och ordna en plats på egen hand. Det är alltså inte dina vårdnadshavare som ska göra det åt dig. Tänk på att det är bra erfarenheter som du kommer ha nytta av längre fram när det är dags att skaffa sommarjobb. Det entreprenöriella lärandet innebär att ta ansvar och omsätta dina idéer till agerande. Det ger dig viktig träning i den sociala biten i att ta kontakt med arbetsplatser och presentera dig själv.

Du bör helst inte vara hos dina egna föräldrar (yrken som du säkert redan vet en del om). Erfarenheter av arbetslivet kan göra det enklare för dig att komma på vad du vill välja för program till gymnasiet och/eller arbeta med i framtiden. Dessutom ger det dig en erfarenhet att lägga till på cv:t och en möjlig kontakt att nyttja som referens när du ska söka ditt första jobb.

Fundera på vad du är intresserad av och drömmer om att arbeta med. Ta reda på vilka som du redan känner eller kan ta kontakt med. Vårdnadshavare och lärare kan självklart hjälpa till men själva besöket eller telefonsamtalet bör du göra själv eftersom du ska öva dig på att söka en plats.

Praon finns med som en obligatorisk del i Skollagen under kapitel 10. Läs noga igenom skolans praoblanketter så att du vet vad som gäller innan du börjar leta.

Prao på Myrsjöskolan

Hösten 2022:

Åk 8 vecka 47-48

Möjligheter!

Genom Prao får du som elev möjlighet till:

  • att upptäcka dina intressen och talanger

  • ökad insikt om dig själv vilket är en del av din personliga utveckling

  • vilket i sin tur ger insikt i dina egna möjligheter samt begränsningar

  • att få nära kontakt med hur arbetslivet fungerar samt vilka rättigheter och skyldigheter som finns

  • att få se arbetsplatser som du kanske inte funderat på tidigare och vidgar därigenom ditt perspektiv av arbetsmarknaden

Tänk på!

  • du får bara praoa under vardagar mån-fre (ej under helger)

  • du ska inte praoa tillsammans med en kompis på samma ställe

  • du ska (helst) vara med någon annan än dina egna föräldrar/vårdnadshavare

Internprao

Skolan är en stor och viktig arbetsplats som används i det här sammanhanget. Alla elever i åk 7-9 har 3 timmar per läsår i skolans kök. För många elever är internpraon den första kontakten med arbetslivet och en viktig förberedelse inför praon i åk 8. Eleverna får handledning i sitt arbete av personalgruppen i köket

Obligatoriskt

Prao är obligatorisk och skoltid och det ska motsvara en skoldag. Dina arbetstider ska omfatta mellan 6-7h/dag (exkl. lunch på 30-60 minuter) och du ska ha möjlighet till raster. Du får arbeta max 5 dagar/vecka under vardagar (ej helg). Arbetsdagen ska förläggas mellan klockan 06:00 och 20:00.

Lunch

Om du inte blir bjuden på lunch på arbetsplatsen så står skolan för att matlåda kan anordnas från skolans kök (du måste anmäla detta i köket minst 2 veckor innan praon) alternativt får du äta på en annan närliggande kommunal skola inom Nacka kommun.

Särskilda behov

Vårdnadshavare: Om det finns särskilda behov som du vill att arbetsplatsen bör/ska veta om ditt barn för att det ska kännas tryggt, säkert och/eller fungera så bra som möjligt ska ni som vårdnadshavare ge den informationen till arbetsplatsen. Skolan får inte lämna ut sådan information.

Under praoperioden

  • Prao är obligatoriskt och du ska vara närvarande om du är frisk. Blir du sjuk ska du anmäla detta både till praoplatsen och till skolan som vanligt.

  • Händer det något under praktikperioden ska du i första hand kontakta din klassföreståndare.

  • Du är försäkrad genom Nacka kommun (olycksfalls- och ansvarsförsäkring).

Regler

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om minderårigas arbetsmiljö (AFS 2012:3), Nacka kommuns föreskrifter (enligt praoblanketterna) och skolans regler gäller under praon

  • Eleven får endast utföra lätta och riskfria arbetsuppgifter

  • Arbetsuppgifterna ska vara anpassade till elevens ålder och mognad

  • Företaget och skolan måste göra en riskanalys

  • Eleven ska ha en vuxen handledare på arbetsplatsen som introducerar eleven i arbetet och informerar om arbetsmiljöregler, risker och säkerhetsföreskrifter

  • Eleven har eget ansvar att känna till regler, risker och säkerhetsföreskrifter och följa dem noggrant

  • Eleven får inte ta emot lön för sin praktikperiod av praktikplatsen

  • Praoplatsen måste vara inom Stockholm eftersom praotiden räknas som undervisning och skolan ska kunna besöka dig och hjälpa till om något skulle hända

  • Eleven får bland annat inte: vara på en arbetsplats där det förekommer djur, bilverkstad, byggarbetsplats

  • Eleven får inte stå i kassan och hantera pengar