Studie- och yrkesvägledning för Myrsjöskolan

Den här siten vänder sig till skolans alla elever, vårdnadshavare och personal


Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledaren på Myrsjöskolan ansvarar för och samarbetar med skolans övriga personal för att eleverna ska få tillräcklig information och vägledning för att kunna fatta välgrundade beslut om studie- och yrkesval.

Vägledning är en ständigt pågående process som tar tid och eleverna behöver ha hög självkännedom för att kunna ta bra beslut för sig själva. De behöver lära sig att kritiskt granska och bearbeta stora mängder information kring besluten om studie- och yrkesval. Valen inkluderar fortsatta studier, yrken, hur arbetsmarknaden ser ut och fungerar både i Sverige samt utomlands. Studie- och vägledningsarbetet sker med eleven i centrum, utan påverkan av särintressen och under tystnadsplikt. Begränsningar i elevens studie- och yrkesval som grundar sig på funktionshinder, kön eller social och kulturell bakgrund ska motverkas.

Skolan ska främja elevernas livslånga lärande och hjälpa eleverna att utvecklas som människor med en mångfald av färdigheter. Arbetet med studie- och yrkesvägledning sker med en röd tråd genom elevens hela skolgång. Man kan se all studie- och yrkesvägledning i grundskolan ända från åk 1 som en förberedelse inför gymnasievalet i åk 9 som då blir det "nationella provet" i valkompetens. Arbetet och ramarna för studie- och yrkesvägledningen skapas av kraven från Skollagen (2010:800), läroplanen för grundskolan (Lgr11), Skolverkets allmänna råd för studie- och yrkesvägledning, Nacka kommuns riktlinjer, Sveriges vägledarförenings etiska riktlinjer och skolans egen arbetsplan. Arbetet uppdateras kontinuerligt och utgår ifrån aktuell forskning.

Viktigt att tänka på är att studie- och yrkesvägledaren stöttar och hjälper till med information men det finns alltid det egna ansvaret hos dig själv, var aktiv och ta stöd av dina vårdnadshavare.

Skolverket SYV hela skolans ansvar.mp4

Vägledning inför studier och yrkesliv

En kortfilm från Skolverket - som förklarar hur vägledningen i skolan fungerar.

Vad är valkompetens!?

Film från Skolverket där de förklarar begreppet valkompetens inför gymnasievalet

Fundera på:

  • Valkompetens är att veta om vad som finns att välja mellan, ha kunskap om sig själv, kunna ta beslut och genomföra dem. Varför är det viktigt att ha valkompetens?

  • Vad vet jag om gymnasieskolan och hur tar jag reda på mer?

  • I filmen nämns olika saker som påverkar hur man väljer. Vad påverkar just mig och på vilket sätt?

  • Varför gör jag just det här valet?

  • Vad kan hända om jag väljer ett gymnasieprogram som jag inte vet så mycket om?

  • Vad är viktigast för just mig?

Under skoltiden får eleverna:

  • Enskilt samtal med studie- och yrkesvägledare i åk 9

  • Utvecklingssamtal med mentor

  • Katalog om gymnasievalet delas ut i samband med det enskilda samtalet

  • Information som har med gymnasievalet, vidare studier, arbetsmarknad och yrken att göra

  • Digital Gymnasiemässan 22-23 november 2022

  • Göra 2 veckors prao under åk 8 v. 47-48 2022. Blir det nya restriktioner pga Corona kommer det istället bli en kompensatorisk prao med undervisning i skolan i studie- och yrkesvägledning

  • Studie- och yrkesvägledningen är integrerad i den dagliga undervisningen, dvs all den verksamhet som bidrar till att ge elever kunskaper och färdigheter som underlag för att fatta beslut om framtida studie- och yrkesval.

Det handlar till exempel om praktiska arbetslivserfarenheter, undervisning som rör arbetslivet, prao, studiebesök, utbildningsinformation och aktiviteter för att utveckla elevens självkännedom.

Kvalitetsarbete studie- och yrkesvägledning på Myrsjöskolan

En förutsättning för att kunna erbjuda en likvärdig studie- och yrkesvägledning av hög kvalité är det systematiska kvalitetsarbetet, som innebär att verksamheten följs upp kontinuerligt. På Myrsjöskolan uppdateras studie- och yrkesvägledningens årshjul och arbetsplanen för studie- och yrkesvägledning årligen.

Nedan under rubriken Riktlinjer och mål kan du du ta del av de dokument, som ligger till grund för Myrsjöskolans systematiska kvalitetsarbete med studie- och yrkesvägledning.








Riktlinjer och mål

Studie- och yrkesvägledningen grundar sig i och följer de allmänna råden från Skolverket, läroplanen samt skollagen.

Myrsjöskolans arbetsplan i studie- och yrkesvägledning