Finansiell risiko - stresstest

Trondheim kommunes kraftfond

Finansiell risiko - stresstest

Stresstesten tar utgangspunkt i TKKs faktiske verdier (markedsverdi) ved utgangen av året, uavhengig av kommunale regler for verdsettelse og regnskapsføring. Testen viser tapspotensialet rent finansielt basert på kredittrisiko og bevegelser i finansmarkedene. Dette gir et bilde av verste mulige utfall hvis kommunen skulle bli tvunget til å avvikle TKK og dermed måtte selge TKKs samlede aktiva under vanskelige markedsforhold. Stresstesten viser også hvordan tapet kan slå ut i kommunens resultatregnskap.

Ved årsskiftet hadde TKKs forvaltningskapital (omløpsmidler) en markedsverdi på 6 175 millioner kroner. Rapportert verdi var 6 091 millioner kroner. Det lå med andre ord 84 millioner kroner i merverdier i porteføljen. Merverdier i omløpsmidlene virker som en buffer når det gjelder å beregne det finansielle tapets effekt på kommunens resultatregnskap. TKKs samlede portefølje hadde en markedsverdi og rapportert verdi på henholdsvis 6 887 og 6 712 millioner kroner, det vil si merverdier på 175 millioner kroner.

Tapspotensial - finansielt

Tabell 3.16 viser det finansielle tapspotensialet i TKKs forvaltningskapital fordelt på ulike aktiva. Ut fra testens forutsetning kan man konkludere med at største mulige tap i omløpsmidlene er 399 millioner kroner.

I en stresstest av TKKs samlede portefølje, det vil si både omløps- og anleggsmidler, er konklusjonen at størst mulige finansielle tap er 523 millioner kroner. Det vil si at det finansielle tapspotensialet øker med 124 millioner kroner når anleggsmidlene inkluderes i testen.

Effekt på kommunens resultat

Tabell 3.17 skisserer konsekvensen for kommunens regnskapsresultat hvis ovennevnte finansielle tap i forvaltningskapitalen skulle bli en realitet. Regnestykket forutsetter at TKK har driftskostnader på fire millioner kroner, at budsjettert avsetning til kommunens disposisjonsfond (utbytte) og avsetning til TKKs bufferfond (bevaring av realverdi) er henholdsvis 91 og 159 millioner kroner og at omløpsporteføljens merverdier på 84 millioner kroner reduserer den negative effekten i resultatregnskapet.

Dersom TKK i løpet av året taper 399 millioner kroner av forvaltningskapitalen, gir det et resultat etter driftskostnader på minus 319 millioner kroner, 569 millioner kroner under budsjett - og det gir en tilsvarende svekkelse i kommunens netto driftsresultat. Lenger ned i regnskapet vil budsjetterte avsetninger til kommunens disposisjonsfond og TKKs bufferfond, som begge er kostnader i regnskapet, falle bort. Nettoen av dette blir et merforbruk på 319 millioner kroner.

Kommunen har i dag et disposisjonsfond på over 800 millioner kroner, og vil på den måten kunne dekke inn merforbruket.

Av tabellen fremgår det også at TKKs realverdi i dette tilfelle faller med 478 millioner kroner, som er summen av TKKs negative resultat på 319 millioner kroner og bortfallet av avsetning til TKKs bufferfond på 159 millioner kroner.