Avkastning og disponering av resultatet

Trondheim kommunes kraftfond

Avkastning, disponering av resultatet og realverdi

I 2018 hadde Trondheim kommunes kraftfond (TKK) en avkastning på 129,0 millioner kroner, tilsvarende 1,9 prosent. Dette er 102,4 millioner kroner under den budsjetterte avkastningen. Avkastningen på TKKs forvaltningskapital var 106,4 millioner kroner, tilsvarende 1,7 prosent. Faktisk avkastning fremgår av tabell 3.1.

Kommentarer til avkastningen

  • Aksjer har et urealisert tap på 48,7 millioner kroner. Det innebærer en mindreavkastning på nærmere 108 millioner kroner i forhold til budsjett. Tapet skyldes en svært svak utvikling i aksjemarkedene generelt mot slutten av året.
  • Tapet i alternative investeringer kan tilskrives verdifall i private equity-fondet Viking Venture II, dette som en konsekvens av en lavere verdivurdering av fondets eierandeler i de underliggende selskapene
  • Hybride rentepapirers avkastning består av realiserte kursgevinster og rente (utbetalt og påløpt) på henholdsvis 2,1 og 33,8 millioner kroner - fratrukket midlertidige urealiserte kurstap på 1,5 millioner kroner.
  • Avkastningen i senior obligasjoner med flytende rente er 36,3 millioner kroner i utbetalt og påløpt rente fratrukket 4,5 millioner kroner i urealiserte midlertidige kurstap
  • Kontantutbyttet fra TrønderEnergi-aksjen er 10 millioner kroner høyere enn budsjettert, noe som kan tilskrives selskapets gode resultat i 2017

Relativ avkastning

En sammenligning av avkastningen i den delen av TKKs portefølje som vurderes til markedsverdi mot referanseindeksene, fremgår av tabell 3.2.

Referanseindeksen for globale aksjer er en USD-basert verdensindeks omregnet til norske kroner.

Med unntak av Skagen Global II er det gjennom året gjort transaksjoner i alle aksjefondene i TKKs portefølje. Den oppgitte avkastningen i aksjefondene er derfor såkalt pengevektet, det vil si at transaksjonene påvirket avkastningen. Referanseindeksenes avkastning er oppgitt uten transaksjoner, såkalt tidsvektet avkastning. På den måten er fondenes og referanseindeksens avkastning ikke direkte sammenlignbare.

Den relativt svake avkastningen i Odin Norge A og Storebrand Global Multifaktor skyldes i stor grad at disse fondene ble kjøpt gradvis i et stigende marked i april - september, det vil si på relativt høye kurser i forhold til situasjonen ved årsslutt.

Avkastningen på bankinnskudd måles mot flytende statsrente (ST1X). TKK har ingen beholdning av obligasjoner med flytende eller fast rente som blir vurdert til markedsverdi, og dermed ingen beholdning av obligasjoner det er relevant å sammenligne med referanseindeksene ST1X og ST4X (kort og lang statsrente).

Disponering av TKKs resultat

TKKs avkastning for 2018 foreslås disponert som det fremgår av tabell 3.3. Disponeringen er i henhold til bystyrets budsjettvedtak og rekkefølgebestemmelsen i TKKs vedtekter.

For å få en regnskapspraksis i tråd med kommunale regnskapsregler vedtok bystyret i oktober 2018 (sak 126/18) at KPI-avsetningen, som i regnskapet var en avsetning til investeringsfond i TKK, erstattes med en avsetning til et nytt disposisjonsfond i TKK - det vil si til TKKs bufferfond. Avsetning til TKKs bufferfond er den delen av avkastningen som må holdes tilbake i TKK for å opprettholde TKKs realverdi, det vil si samme formål som den tidligere KPI-avsetningen.

Bystyrets vedtak innebærer også en endring i rekkefølgen ved disponeringen av TKKs årsresultat. Tidligere ble driftskostnader og KPI-avsetning først dekket inn, og til slutt ble det budsjetterte utbyttet (realavkastningen) til kommunen dekket. I regnskapsmessig forstand var utbyttet en avsetning til kommunens disposisjonsfond. I gode år for TKK ble også udisponert avkastning, det vil si avkastning i TKK ut over budsjett, avsatt til kommunens disposisjonsfond. Som for eksempel i 2017, da kommunens disposisjonsfond ble tilført udisponert avkastning på 140 millioner kroner, i tillegg til budsjettert utbytte på 56 millioner kroner.

I og med at KPI-avsetningen hadde prioritet foran utbyttet til kommunen, ble det i praksis slik at TKKs realverdi ble opprettholdt fra det ene året til det andre. Utbyttet til kommunen var residualen, som ble redusert eller strøket ved et dårlig år i TKK.

Fra og med regnskapsåret 2018 har budsjettert utbytte til kommunen prioritet foran avsetning til TKKs bufferfond. Avsetning TKKs bufferfond har dermed blitt residualen som må ta belastningen i år med svak avkastning, som i 2018. I budsjettet for 2018 ble det lagt til grunn at avsetning til TKKs bufferfond skulle være 167,4 millioner kroner. Den faktiske avsetningen ble 65,9 millioner kroner - det vil si 101,5 millioner kroner lavere enn budsjettert.

Praksisen i årene fremover blir imidlertid at all avkastning utover budsjett, det vil si tidligere udisponert avkastning, blir avsatt til TKKs bufferfond - i tillegg til den budsjetterte avsetningen som kreves for å opprettholde TKKs realverdi. Avkastning utover budsjett blir med andre ord ikke lenger avsatt til kommunens disposisjonsfond, men blir liggende i TKK.

I 2017 hadde TKK et resultat på 345 millioner kroner, godt over budsjett. Hvis den nye regnskapspraksisen hadde blitt brukt i 2017, ville kommunen fått sitt utbytte på 56 millioner kroner, som budsjettert. Resten av resultatet, 289 millioner kroner, hadde blitt avsatt til TKKs bufferfond. Det ville ha gitt en økning i TKKs realverdi på 140 millioner kroner.

TKKs realverdi

Det følger av det ovenstående at TKKs realverdi i tiden fremover ikke nødvendigvis kan opprettholdes fra det ene året til det andre. 2018 var et svakt år i aksjemarkedet og rammer realverdien av TKK. Tabell 3.4 tar utgangspunkt i TKKs realverdi før kostnader og utbytte ved utgangen av 2017. Fratrukket kostnader, utbytte og udisponert avkastning for regnskapsåret 2017 står man igjen med en realverdi ved inngangen av 2018 på 6 579,5 millioner kroner, dette inkluderer KPI-avsetningen for 2017 - det vil si at TKKs realverdi er opprettholdt. I 2018 ble TKKs resultatet 129 millioner kroner, 102,4 millioner kroner svakere enn budsjettert. Resultatet er tilstrekkelig til å dekke driftskostnader og budsjettert utbytte til kommune, men ikke tilstrekkelig til å dekke det beløpet som kreves for å opprettholde TKKs realverdi. Her mangler det 101,5 millioner kroner, det vil si at TKKs realverdi synker med tilsvarende beløp - sammenlignet med budsjett.

Praksisen i årene fremover blir imidlertid at all avkastning utover budsjett, det vil si tidligere udisponert avkastning, blir avsatt til TKKs bufferfond - i tillegg til den budsjetterte avsetningen som kreves for å opprettholde TKKs realverdi. Avkastning utover budsjett blir med andre ord ikke lenger avsatt til kommunens disposisjonsfond, men blir liggende i TKK.

I 2017 hadde TKK et resultat på 345 millioner kroner, godt over budsjett. Hvis den nye regnskapspraksisen hadde blitt brukt i 2017, ville kommunen fått sitt utbytte på 56 millioner kroner, som budsjettert. Resten av resultatet, 289 millioner kroner, hadde blitt avsatt til TKKs bufferfond. Det ville ha gitt en økning i TKKs realverdi på 140 millioner kroner.

Det er imidlertid slik at den budsjetterte avsetningen til TKKs bufferfond er basert på en KPI på 2,50 prosent, men faktisk KPI blir aldri den samme som budsjettert KPI. I 2018 var faktisk KPI 2,59 prosent, og det krever at det avsettes 170,4 millioner kroner for at TKKs realverdi skal opprettholdes. Ettersom den faktiske avsetningen ble 65,9 millioner kroner, betyr det at den faktiske realverdien i TKK er 104,5 millioner kroner under målsatt realverdi.

Det er rådmannens oppfatning at den nye regnskapspraksisen vil opprettholde TKKs realverdi over tid. I årsoppgjøret for 2018 vil rådmannen foreslå at TKKs realverdi opprettholdes ved at 104,5 millioner av årets resultat tilføres TKK.