Ordbog
Ordbog
Som alle andre fællesskaber har spejderbevægelsen sin egen jargon og fagudtryk. Vi har samlet nogle af dem her med en forklaring for de uindviede 😃
55 grader Nord: Online butik, der sælger udstyr til bl.a. KFUM spejderne.
Adventurespejd: Udfordrende løb for tropsspejdere – findes over hele landet, året rundt.
Afbud: Man skal melde afbud, når man ikke kan deltage på møder, ture og arrangementer.
Baden-Powell: Lord Baden-Powell er grundlægger af spejderbevægelsen. Lejren på Brownsea Island den 1. august 1907 anses for at være spejderbevægelsens begyndelse.
Bande: Hos bævere og ulveunger er spejderne inddelt i bander, der svarer til patruljer hos de ældre spejdere
Besnøring: Knob bundet med besnøringsreb/sisal. Holder rafter sammen. Skal typisk kunne bære vægten af et byggeprojekt med rafter.
Bivuak: Simpel, midlertidig overnatningsted lavet af rafter og presenning.
Bævere: Bæverflokken er de yngste spejdere, 0.-1. klasse
Bålkappe Tæppe som bruges til at have rundt om sig, når man sidder ved bålet.
Diamant: Udfordrende kurser for de større spejdere, se kursus.
Dolk: En spejderkniv på max. 12 cm. Spejdere må bære dolk til og fra møde samt på ture og lejre. Dolken skal være beregnet til formålet og må under ingen omstændigheder benyttes til leg eller forsvar. Spejderen skal have taget knivbevis, før han/hun må gå med dolk.
Familiespejd: for børn på 3-6 år, som laver spejderaktiviteter sammen med en voksen.
Fedtfælde: En fedtfælde er et hul til organisk affald, som bruges på lejre.
Generalforsamling: Det er her vigtige beslutninger om gruppen bliver taget, og det er her gruppens bestyrelse vælges. Afholdes inden 1. marts.
Gren: Betegnelse for hvilke afdeling i gruppen, man hører til – opdelt efter klassetrin. Der findes følgende grene; Bæverflokken, Ulveflokken, Juniortroppen, Spejdertroppen, Seniortroppen. Familiespejd grenen er opstartet i 2020/21.
Gruppebestyrelse: består forældre, ledere og gruppens kasserer. Tidligere kendt som Grupperådet.
Hejk: En hejk er en vandretur med overnatning.
Hjortedistriktet: KFUM er opdelt i distrikter over hele landet. KFUM Skævinge tilhører Hjortedistriktet.
Hytte: Ordet hytte bruges om spejderes 'klubhus'. Det er her de ugentlige møder bliver afholdt, hvis ikke de foregår i skoven eller andre steder.
Junior: Juniorspejderne er de spejdere, der går i 4.-5. klasse.
Klan: Enheden for voksenspejdere (rovere) kaldes for en klan
Knob: En knude bundet med tov eller reb, som løser et bestemt formål. Fx råbåndsknob som binder to stykker reb sammen.
Kompas: Bruges til at finde vej. Pilen peger altid mod nord, så man ved, hvilken vej kortet skal vende.
Korps: Den næstøverste strukturelle inddeling i spejderbevægelsen. Et korps er medlem af den internationale spejderbevægelse WOSM. I Danmark er der 5 spejderkorps, hvoraf KFUM er et af dem.
Kursus: KFUM udbyder en række kurser til både ledere og spejdere. Ledere kan tage på ledelseskurser og færdighedskurser. Junior, trop og seniorspejdere tilbydes PL/PA, Roland og Diamant kurserne.
Lagenpose: Tynd stofpose af bomuld, silke eller fleece, som kan give et par ekstra graders varme i soveposen, eller bruges alene på en varm sommernat.
Leder: En leder er en voksen, som sørger for, at deres respektive grene fungerer. Hos de ældste spejdere fungerer lederen primært som sparringspartner på spejdernes egne projekter.
Lejr: Når spejdere tager ad sted i mere end en overnatning. På lejr soves ofte i telt.
Liggeunderlag: Transportabelt underlag til at sove på. Lavet af skum eller som oppusteligt.
Linien Ud: KFUM kurser for spejdere, ledere og bestyrelsesmedlemmer.
Medlemsnummer: Alle spejdere har et unikt medlemsnummer i medlemssystemet. Medlemsnummeret bliver brugt til login.
Mug: Krus, som også kan bruges som en lille skål.
Mærker: En stoflap der sys på uniformen for at markere bedrifter. Man kan få mærker for at deltage på ture og arrangementer, og man kan få mærker for at opnå færdigheder - f.eks. knivbevis.
O-løb: Orienteringsløb
Oprykning: Når spejderen skifter fra en gren til en anden kaldes det ”at rykke op”, og sker ved en ceremoni på oprykningsdagen.
PA: Se Patruljeassistent
Patrulje: Hos juniorer, troppen og seniorer inddeles spejderne i patruljer. En patrulje er en gruppe på 5-8 spejdere, som arbejder sammen på møder og lejre og ture. En patrulje har en patruljeleder og en patruljeassistent. En patrulje svarer til en bande for de yngre spejdere.
Patruljeassistent: Patruljeassistenten hjælper patruljelederen og overtager ansvaret i patruljelederens fravær. Forkortes PA.
Patruljeleder: Leder af en patrulje. Står for planlægning og afholdelse af patruljemøder. Forkortes PL.
Pionering: når vi bygger ting af rafter og sisal, fx køkkenborde
PL: Se patruljeleder.
PL/PA: Kursus for patruljeledere og patruljeassistenter hos juniorspejderne, se kursus.
Rafte: En lige træstamme på ca. 10 cm i diameter. Kan være alt fra 1 til 20 meter lang.
Roland: Kurser for trop og seniorer, se kursus.
Rover: betegnelse for en voksenspejder (17+ år)
Rygsæk: Taske der kan bæres på ryggen. En god rygsæk har et godt hoftebælte og hviler ikke direkte på skuldrene. De fleste rygsække til spejdere indeholder 40-60 liter. En rygsæk bør ikke veje mere end 1/3 af kropsvægten. De tunge ting lægges ind mod ryggen, de store ting nederst, de ting man skal have hurtig adgang til lægges øverst, fx regntøj.
Sct. Georg: Sct. Georg er spejdernes beskytter, og sagnet om Sct. Georg fortælles hver år den 23. april, som er Sct. Georgsdagen. Det er historien om den gode gerning, som er en af grundstenene i spejderbevægelsen.
Sct. Georgsgilderne: en sammenslutning af voksne spejdere og spejderinteresserede, der ønsker at bibeholde kontakten til spejderlivet
Sct. Georgsløb: Løb arrangeret af Sct. Georgsgilderne.
Sangbog: Spejderne har sin egen sangbog. Traditionelt skriver man hilsener i hinandens sangbøger på lejr osv.
Senior: Seniorspejderne er de ældste spejdere, 9. klasse og opefter.
Shelter: Primitivt overnatningssted lavet af rafter.
Sisal: Stærk snor som blandt andet bruges til besnøringer.
Sommerlejr: En lejr der afholdes i sommerferien. Sommerlejren er den største begivenhed i spejderåret.
Sovepose: En isoleret pose, man sover i. Det er vigtigt, at soveposen er varm nok, da nætterne kan blive kolde. Kan fores med en lagenpose.
Spejderne: Spejderne er en paraplyorganisation, der repræsenterer de fem spejderkorps i Danmark: Det Danske Spejderkorps, KFUM-Spejderne, De grønne pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig. De fem spejderkorps har i mange år samarbejdet om forskellige projekter, og i 2015 gik de fem spejderkorps sammen i den fælles forening Spejderne. Link
Spejdernes Lejr: Stor fælleskorpslig lejr, der afholdes hvert 5. år. 2012 i Holstebro og 2017 i Sønderborg. Næste gang i 2022.
Spejderlex: Et leksikon for spejdere. Her kan man finde information om alt fra knob og besnøringer til navigation og lejrindretning. Link
Spejderlomme: Betegnelse for de ting en forberedt spejder har på sig. Typisk kan disse ting være i lommen på uniformen: Papir, blyant/kuglepen, sikkerhedsnåle, sangbog, dolk.
Trangia: Også kaldet Stormkøkken. Primitivt ”komfur”, hvorpå der kan laves mad ved hjælp af sprit eller gas.
Troppen: Spejdertroppen er de spejdere, der går i 6.-8. klasse
Tørklæde: Del af den officielle uniform. Det er meget vigtigt at have gruppens tørklæde på - det er sådan, vi kan kende hinanden, når vi er sammen med andre spejdergrupper.
Udstyr: Rygsæk, sovepose, liggeunderlag, gode vandresko/støvler og et godt sæt regntøj er minimumsudstyr for en spejder.
Ulveunger: Ulveflokken er de næstyngste spejdere, 2.-3. klasse
Uniform: Uniformen består af to dele, tørklædet og jakken. Tørklædet er et must og kan købes hos lederne, uniform er ikke et must, men meget praktisk, kan købes i 55Nord.dk.
WOSM: World Organisation of the Scout Movement, Verdensspejder-organisationen omfatter spejderkorps i hele verden og er stiftet af lord Baden-Powell. 28 millioner spejdere i 152 lande er organiseret i WOSM.
Årsstjerne: Et mærke til uniformen som fortæller andre, hvor mange år man har været spejder.
Inspiration: spejder.dk