Historiamme

Seuran historiaa parhaillaan kootaan videokuvakatselmuksena, sekä kokoamme eskaadereistä omia tarinoita.
Jos seuran jäsenenä sinulla on mielessä muistoja veneilymatkoista, ota yhteyttä meihin esim. sähköpostilla virolahdenpursiseura@gmail.com

Perustaminen ja alkuvuodet
Seuran perustaminen lähti liikkeelle saaritapaamisissa 1980 paikkeilla. Perustava kokous pidettiin ravintola Itäviitassa 09.11.1982. Seuraan liittyi ensimmäisinä vuosina noin 60 jäsentä. Haettiin seuran profiilia.

 Eskaaderit
Ensimmäiset eskaaderit toteutettiin Virolahden - Haminan rannikon tuntumassa. Ensimmäinen Viroon, Hiidenmaalle 1989. Mukana alukset Bellina, Cape, Elena ja Iina, mukanaan n. 20 henkilöä. Toinen Viroon, Saarenmaalle 1991. Mukana alukset Cape, Elena ja Hara.
Eskaaderit Ahvenanmerelle ja Saimaalle ovat jääneet hienoina kokemuksina pysyvästi mieleemme.
Seuran veneet ovat tehneet purjehduksia myös useaan Itämeren satamaan.
Tutustumiset Mustamaan linnoitukseen muistavat varmasti vielä useat. Yritykset Koivistolle jatkuvat.
Myös meitä ovat käyneet tervehtimässä useat vieraseskaaderit. Tällöin olemme saaneet kertoa seurastamme ja Virolahdesta. Voitaneen todeta: seuramme on ollut eskaadereissa ja niiden toteuttamisessa aktiivinen ja esimerkkinä monelle isommallekin seuralle.

 Kilpailutoiminta
Alkuvuosina 1-2 navigointikilpailua, jotka suoritettiin Rautalanselän alueella. Seuran jäsenistä muutamat osallistuivat myös nopeus ja SM- navigointikilpailuihin.
Kotkan Fiskariajoissa SM 1. alle 50hv (Makkonen-Valkonen). SM-Navigoinnissa (Gåsman-Koukkula-Makkonen) saavuttivat 5. sijan. Optimistijollien ja purjelautojen kilpailuja järjestettiin jo vuodesta 1983 alkaen. Navigointikilpailuja järjestettiin Rautalanselällä 1988 - 1995. Välillä kilpailutoiminta väheni, mutta on viime vuosina virinnyt uudelleen.

 Koulutustoiminta
Koulutustoiminta saatiin hyvin käyntiin jo alkuvuosina. Seuran toimenpitein saatiin ensimmäinen kansainväliseen huviveneen kuljettajan lupakirjaan oikeuttava kurssi jo vuonna 1983 (osallistujia n. 12). Seura koulutti SVEL:n SPL:n sekä Navigaatioliiton hyväksymät kouluttajat. Rakennettiin optimistijollia ja harjoiteltiin niillä purjehtimista. Erikoisuutena mm. Naisten Veneilykurssi, johon sai osallistua vain naiset.

 Nuorisotoiminta
Alkuvuosina oli seurassa suhteellisen runsaasti nuoria. Olikin helppo järjestää leirejä ja kursseja, jotka oli tarkoitettu nuorille. Rakennettiin optijollia ja osallistuttiin yhteisleireille mm. Lauvanniemessä. Yhteistoiminta Hiidenmaan Yacht Clubi Dagon kanssa antoi nuorille mahdollisuuden käydä myös purjehdusleirillä Hiidenmaalla.
Seuran järjestäminä on purjehdusleirejä toteutettu yhteensä seitsemän kertaa. Pitopaikkoina Lypsyniemi ja Kormusaari. Kussakin on osanottajia ollut noin 12 -24 nuorta.

Turvallisuuskoulutus
Veneilyn ja vesillä liikkumisen turvallisuus on ollut yksi seuramme toiminnan kulmakivistä Se on mukana vesillä kaikissa tapahtumissa Katsastuskoulutus ja sen kautta tuleva opastus antanut hyvää tulosta. Jäsenistömme tiedostaa turvallisuuden merkityksen. Seuramme on tehnyt yhteistyötä veneturvallisuuden edistämiseksi mm. Rajavartiolaitoksen, SLMV:n ja Haminan meripelastusyhdistyksen, KL:n pelastuslaitoksen, Virolahden VPK:n ja SPR:n kanssa. Seuran veneet kuljettajineen ovat olleet yhteistoiminnassa Haminan meripelastusyhdistyksen kanssa, muodostaen vapaaehtoisen pelastuslaivueen. Nykyään tämä toiminta on vähäisempää.

 Tositapahtumia
Ajoimme kovassa kelissä, laineet olivat jopa kolme metrisiä vuoria. Eräs eskaaderimme aluksistamme ilmoitti tarvitsevansa polttoainetta, onnistuisiko täydennyksen siirto aluksesta toiseen - onnistui. Keskellä Suomenlahtea kuului Capessa karjaisu MOB (MYL)!! Jännitimme saataisiinko mies takaisin? - saatiin. Oudosti ajelehtiva vene kiinnitti veneilijöiden huomion - mies pelastui!

 

Seuramme tänään
Kuten hyvin huomaatte, on Seuramme toiminta ollut monipuolista ja antoisaa. Jäsenemme ovat olleet mukana moninaisissa tapahtumissa, selviytyneet niistä kunnialla ja seurallemme eduksi. Jatkakaamme siis tätä aloitettua sarkaa, mutta sopeuttamalla se kulloinkin vallitseviin olosuhteisiin.
Olemme hankkineet mm. Hyvän saaritukikohdan joka rakennuksineen palvelee jäseniä.

Oman telakointialueen jossa on aluetta, vaja ja sähköistys.

Venematka-Kolille.pdf