Penningrekenen
Een (reken)penning is een plat, rond stuk metaal met een diameter van 20mm à 40mm. Deze is best vergelijkbaar met een geldstuk, al heeft die geen enkele waarde.
Een (reken)tafel lijkt sterk op een ordinaire tafel. Het tafelblad vertoont echter een tekening bestaande uit evenwijdige lijnen of markeringen. Deze (horizontale) lijnen vormen de abacus (of telraam).
Uit: www.fisme.science.uu.nl/nwd/.../penningrekenen/nwdpenningen.doc
Vanuit Frankrijk verspreidde het gebruik van deze penningen zich naar Nederland en de rest van Europa. Voor het tellen gebruikte men tafels waarvan de oppervlakte door inlegwerk, inkerving of beschildering verdeeld was door horizontale en verticale lijnen.
Ook werd soms een doek met dergelijke lijnen over een tafel gelegd. De penningen werden op deze lijnen gelegd - of geworpen- volgens eenheden, tientallen, honderdtallen en op de vierde lijn, die met een kruisje gemerkt was, kwamen de duizendtallen terecht.
Om getallen samen te tellen werden de penningen verplaatst en veranderden ze van waarde wanneer ze van lijn veranderden.
Hier rechts zie je het getal 262.
Optellen doe je door eerst twee getallen naast elkaar op de tafel te leggen en ze daarna samen te voegen. Hieronder zie je de som 1826+1172=
Je voegt de twee getallen samen. Het antwoord op die som zie je ernaast.1826+1172= 2998.
Zodra er tien penningen op één rij komen te liggen, verruil je die penningen voor één penning op een hogere rij.