Anexa 4

ANEXA IV

 

 

Apel către populaţia Chişinăului făcut de către delegaţia care a fost întru întîmpinarea armatei române[1]

 

 

În dimineaţa zilei de 12 Ianuarie s-a trimis la Iaşi o delegaţie din partea Sfatului Ţârii, a comitetului ţărănesc, a com­itetului moldovenesc al marinarilor şi soldaţilor moldoveni. Delegaţia a ajuns pînă la Călăraşi şi a stabilit cele ce urmează:

1. Printre oştirea care înaintează se află părţi române şi ucrainene, atît printre soldaţi, cît şi printre comandanţi. Capii oştilor se află la Străşeni.

2. Ostile sunt numeroase şi bine înzestrate cu artilerie, mitra­liere şi aeroplane.

3. înaintarea oştilor româno-ruse, după spusele comandei, nu are alt ţel decît să apere drumurile de fier, ceea ce este de neapărată nevoie pentru ostile ruse, române şi ucrainene, ce stau pe front, de asemenea ele voesc să apere depozitele şi transporturile cu provizii aflătoare în cuprinsul Basarabiei.

4. Românii nu se vor amesteca în treburile lăuntrice ale Basarabiei; pentru aceasta a dat chezăşie Franţa şi ceilalţi aliaţi.

5. Oştile româneşti vor eşi din ţară pe măsură ce vor fi înlocuite cu oşti moldoveneşti.

6.  Intrarea oştilor române în Basarabia a fost hotărîtă de comanda rusă, ucraineană şi română, precum şi de întovărăşiţii noştri. Svonurile că ei ar fi fost chemaţi de cineva nu sunt adevărate. Stavca (marele cartier) de la Iaşi nu putea să fiin­ţeze, fără drumul de fier, care de două săptămîni era luat de către bolşevici nelăsînd să treacă spre Iaşi nimic. Aceasta este adevărata pricină a intrării lor

7. Comanda oştilor, care înaintează, chezuieşte viaţa tuturor locuitorilor, cu condiţia ca să nu fie vre-o faptă duş­mănoasă împotriva Românilor. Orice faptă duşmănoasă va fi aspru pedepsită.

8. Comanda roagă poporul să fie liniştit şi să dea ajutorul său pentru îndepărtarea din oraş a tuturor acelora, care hrănesc gîndul de a duce război cu ostile ce înaintează. Prin aceasta oraşul va fi scutit de bombardare.

9. Comanda cere dezarmarea deplină a persoanelor par­ticulare. Orice împuşcătură va fi aspru pedepsită.

10.Treaba despre intrarea oştilor în Chişinău a fost hotărîtă desăvîrşit şi intrarea se va face în cel mai scurt timp.

11.Comandant al oştirilor este generalul Broşteanu. El se va îndrepta spre norodul din Chişinău cu două strigări, care vor fi răspîndite din aeroplane.

12.Oamenii de prin sate, care au fost întrebaţi, au spus că Românii nu fac nici un fel de silnicie şi că plătesc pentru toate produsele ce li se dau.

Observare. In seara de 12 Ianuarie s-a ţinut o adunare a tuturor părţilor moldoveneşti din garnizoană. Adunarea a hotărît să nu se amestece în războiul dintre Români şi bolşevici. Astăzi au mers în faţa oştilor ce înaintează două delegaţii pen­tru stabilirea învoelilor. Una din invoeli, ce voesc să pună de­legaţiile, este ca să nu fie tribunale de război.

Delegaţii:

1) Inculeţ, de la Sfatul Ţârii;

2)  Budişteanu, de la comitetul ţărănesc;

3)  Suruceanu, de la comitetul central;

4) Ciobanu, de la regimentul moldovean;

5) Turcuman, de la marinari.

 

 

               

 

[1] Ziarul «Ardealul», Nr. 4, din 13 Ianuarie 1918.