Bodhiszattva-ígéret


 
 

108/037. Mi az a bodhiszattvaígéret?

 

A bodhiszattvaígéret két elemből áll. Első aspektusa az, hogy szeretnénk megvilágosodni az összes lény javára. Ez nem azt jelenti, hogy csupán szimpatikus, barátságos emberré akarunk válni. Lehetünk bármilyen barátságosak, mégsem leszünk túl hasznosak, ha nem vagyunk tudatában annak, mi történik körülöttünk. Tehát nemcsak arról van szó, hogy kedvesek legyünk, hanem arról is, hogy valóban tudjunk mindenkin segíteni â013 ezért szeretnénk megvilágosodni. Később pedig felfedezzük, mi az, ami elválaszt minket a megvilágosodástól. Ez a valami mindenekelőtt a harag. Következő lépésként úgy döntünk, hogy nem leszünk dühösek, végül pedig megfogadjuk, ha a harag mégis megjelenik a tudatunkban, megpróbáljuk azt minél gyorsabban feloldani.

Az ígéret motivációi tehát: szeretnénk megvilágosodni mások javára; elhatározzuk, hogy nem leszünk dühösek, és megszabadulunk a haragtól, mely megjelent vagy megjelenik a jövőben. Ezután megvalósítjuk a hat megszabadító cselekedetet.

Ezek közül az első, a legfontosabb: a nagylelkűség, a dharma megosztása másokkal. A pénz vagy a képzettség csak a halálig lehet hasznos, a megvilágosodás viszont velünk lesz következő életeinkben is. Csak a dharma segítsége lehet tartós.

a következő: ne bántsunk másokat.

harmadik: a türelem â013 a magunkban kifejlesztett pozitív képességek ápolása;

negyedik pedig az örömteli erőfeszítés, valami pozitív létrehozása

ötödik a meditáció, amely nem engedi, hogy az orrunknál fogva vezessen bennünket bármi, ami történik velünk. Ennek köszönhetjük azt, hogy csak vígjátékban veszünk részt, és elkerüljük a tragikus szerepeket.

Az utolsó megszabadító cselekedet a bölcsesség.

Az első öt jelenti a lábakat, melyekkel továbbmehetünk, a hatodik viszont a szemünk, ennek köszönhetően látjuk, honnan hová megyünk. Tehát ezekből áll a bodhiszattvaígéret.A témához kapcsolódó további válaszok